Mobilā versija
+4.9°C
Guna, Judīte
Piektdiena, 9. decembris, 2016
30. aprīlis, 2014
Drukāt

Kāpēc kizilam joprojām nav ogu? (1)

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

“Lūdzu, pastāstiet par kizilu! Krūms jau pārsniedzis 2 m augstumu, ziedējis četrus gadus, bet ogu līdz šim nav bijis. Kādi tam iemesli?” Vija Liepa

Kizils ir svešapputes augs, tādēļ ražas ieguvei noteikti vajag apputeksnētāju. Apmēram četru metru attālumā citu no cita jāstāda divi vai trīs krūmi, iesaka vīnogu selekcionārs, bioloģijas zinātņu doktors Gunvaldis Vēsmiņš, kurš vairākus gadus nodarbojas arī ar kizilu selekciju.

Kizils jeb ēdamais grimonis ir viens no ziemcietīgākajiem un agrāk ziedošajiem krūmiem pavasarī. Kā rāda selekcionāra pieredze, no vairāk nekā 200 kizilu, kas šurp atvesti no Ukrainas kopš 70. gadiem, daži augi te izdzīvojuši un pat pārcietuši –32 °C salu. No šiem kiziliem krustošanas ceļā iegūti izturīgi, ražīgi augi, kuru ziedi labi pacieš pavasara nakts salnas. Tie nenosala arī šopavasar, kad bagātīgas ziedēšanas laikā temperatūra noslīdēja līdz –6 °C. Atšķirībā no citām augļaugu kultūrām kizilu nevajag speciāli aizsargāt pret slimībām, jo tas ne ar ko neslimo, arī kaitēkļi augu nebojā.

Latvijā augļu šķirnes nopērkamas tikai pie dažiem stādaudzētājiem, tomēr arī starp apstādījumos izplatītajiem labākajiem sēklaudžiem var atrast ražīgas un ziemcietīgas formas. Kizilu pavairo ar sēju vai veģetatīvi. Labāku ražu dod veģetatīvi pavairotie šķirnes stādi (šķirnes potē uz pamatsugas trīsgadīgajiem sējeņiem vai arī pavairo ar lapainajiem spraudeņiem – jūnijā, jūlijā griež dzinumus, sprauž zemē, uzliek stikla burciņu). Sēklas ir ļoti grūti diedzējamas, tās dīgst 2–3 gadus. Jāatceras arī, ka no sēklām iegūtiem augiem piemīt abu vecāku, nevis tikai mātesauga īpašības, tādēļ raža un tās kvalitāte ir zemāka nekā mātesaugam. No sēklām izaudzēti augi sāk ražot piektajā sestajā gadā, bet veģetatīvi pavairotie – jau otrajā trešajā gadā. Sākumā raža ir neliela (1–2 kg no auga), bet no 8–9 gadus veciem kiziliem var iegūt pat 9–10 kg augļu.

Augsnes ziņā kizils ir pieticīgs. Labi pacieš periodisku sausumu, bet ļoti nepatīk ilgstoši stāvošs ūdens. Labāk aug vieglā, caurlaidīgā augsnē ar pH reakciju 5,5–6. Kizilu var stādīt gan pavasarī, gan rudenī. Pirms stādīšanas augsnē der iestrādāt kūtsmēslus, bet skāba augsne jākaļķo. Krūmiem nekāda specifiska kopšana un mēslošana nav vajadzīga, jo tie vislabāk jūtas, augot brīvi.

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Kizils ir bioķīmiski ļoti vērtīgs augļaugs, it īpaši noder diabētiķiem cukura līmeņa pazemināšanai. Augļus var lietot svaigus, žāvēt, saldēt, izmantot ievārījumu, kompotu gatavošanai. Augļi ir sarkani līdz rozā, iegareni, ar skābeni saldu garšu (tā variē atkarībā no šķirnes), vācami septembrī, oktobrī, kad sāk paši birt no krūma.

Pie selekcionāra Aizputes novada Cīravas pagasta “Vīnkalnos” pašlaik var iegādāties spēcīgus trīsgadīgus lielaugļu kizila stādus par 10 eiro. Tie ir ziemcietīgi un izturīgi pret pavasara salnām, ražos katru gadu.

Z/s “Lēpes” stādaudzētavā Garkalnes novadā ir pārdošanā no Vācijas stādaudzētavas atvesti potēti kizila ‘Jolico’ (lieli, tumši sarkani, 24–30 mm gari augļi, kas sver 5,6 g, satur 14% cukuru un diezgan daudz C vitamīna) un ‘Schonbrunner Gourmet Dirndl’ (lieli, spilgti sarkani, bumbierveida, saldeni, vitamīniem bagāti augļi) stādi. Tie maksā 18 un 20 eiro.

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. Šodien pirmo reizi nogaršoju kizilu- kaut kas fantastisks! Biju ēdusi veikalā pirktu ievārījumu, tas arī gards, bet svaigas ogas….Noteikti meklēšu stādus!

Draugiem Facebook Twitter Google+