Praktiski
Receptes

Kliņģeris no rauga mīklas0

Foto – Aija Geida

Raugu sajauc ar siltu pienu un ēdamkaroti cukura. Tad pieber ēdamkaroti kviešu miltu un noliek siltumā aktivizēties. Pa to laiku izsijā miltus un ieberž tajos mīkstu sviestu. Rozīnes aplej ar karstu ūdeni. Olas saputo ar cukuru līdz gaisīgai krēmveida masai, kam pievieno rīvētu citrona miziņu un skābo krējumu. Pieliek uzrūgušo raugu un sakuļ. Rozīnes nokāš, nosusina dvielī un pieber miltiem. Pielej šķidro masu un sāk mīcīt mīklu. Tai jābūt nedaudz ķepīgai. Ja ļoti līp pie rokām, var piebērt nedaudz miltu. Kad mīkla gandrīz gatava, to kārtīgi izdauza ar dūrēm, lai būtu pufīga. Apsedz ar dvieli un siltumā raudzē 40 minūtes. Atspaida un raudzē vēl tikpat ilgi. Tad veido kliņģera formu, apziež ar olu un cep +180 °C aptuveni 40 minūtes (pārbauda, vai pie vidū iedurta kociņa vairs nelīp mīkla).

Garšas dažādošanai kliņģerim uzkaisa drupatas, ko gatavo no miltiem, sviesta un cukura vienādās attiecībās. Kad izcepies un atdzisis, to var pārgriezt uz pusēm un ieziest karameļu krēmu, vārīto krēmu ar riekstiem vai ievārījumu. Rozīnes var papildināt ar citiem žāvētiem augļiem un riekstiem, marmelādes gabaliņiem.

Saistītie raksti
LA.lv