Mobilā versija
+5.2°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
1. oktobris, 2015
Drukāt

Kokosrieksts bez brīnumnūjiņas. Vai kokosriekstu eļļa tiešām ir vislabākā? Skaidro ārsti

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock
Kādā eļļā cept

* Nerafinēta eļļa ir mazāk attīrīta jeb rūpnieciski pārveidota, tātad veselīgāka. Tomēr jāatceras, ka extra virgin olīveļļā drīkst vienīgi aši apcept, apzeltīt produktu. Lai gan virgin olīveļļai dūmošanas slieksnis ir augstāks par 200 grādiem, ilgi cept uz lielas uguns nav ieteicams, jo var veidoties brīvie radikāļi, kas bojā mūsu šūnas, veicina priekšlaicīgu novecošanu un rada dažādu slimību risku. Tātad, lai gan šķiet, ka izmantojam lielisku un visai dārgu eļļu, aplam rīkojoties, varam pat kaitēt veselībai.

* Cepšanai piemērota ir eļļa, kura satur maz polinepiesātināto taukskābju un kuras dūmošanas slieksnis ir no 190 līdz 230 °C. Var izvēlēties, piemēram, rafinētu eļļu – olīvu, rapšu, zemesriekstu, kokosriekstu vai palmu. Der arī gī sviests vai avokado eļļa.

* Noteikti jāizlasa marķējums – produkts jāliek malā, ja satur hidrogenētus taukus, tātad tajā ir veselībai kaitīgās transtaukskābes.

* Nedrīkst cept eļļu, kurā ir daudz polinepiesātināto taukskābju, jo karstuma ietekmē mainās to struktūra, nelabvēlīgi iespaidojot veselību. Augstu temperatūru neiztur, piemēram, linsēklu, vīnogu kauliņu un nerafinēta saulespuķu eļļa (arī rafinētajā ir daudz polinepiesātināto tauku, tāpēc cepšanai nav vēlams izmantot, lai gan dūmošanas slieksnis ir pietiekams), arī valriekstu vai ķirbju eļļa.

Vai taisnība, ka tagad par visveselīgāko atzīta kokosriekstu eļļa? Šādu jautājumu izdzirdēju kulinārijas kursos. Arī citas dalībnieces apstiprināja, ka šī eļļa esot ļoti pieprasīta, jo labāka par citām. Nolēmām palūkoties, vai patiesi tā.

Atzīšos uzreiz – par kokosriekstu eļļu nebiju pat dzirdējusi. Interneta resursos uzzināju daudz pārsteidzoša. Šī eļļa esot gluži vai burvju nūjiņa, kas palīdz organismam stāties uz veselības ceļa. Varot lietot sirds veselības uzlabošanai, tā stiprinot kaulus un zobus, ceļot imunitāti un organisma izturību. Mazinot vairogdziedzera, nieru un aknu funkciju traucējumus. Derot gan pret depresiju, gan diabētu, gan lieko svaru. To iesaka izmantot gan cepšanai, gan ziešanai uz maizes sviesta vietā… Vai kokosriekstu eļļa ir jauns brīnumlīdzeklis?

“Vienmēr der aizdomāties, ja kādu produktu īpaši izceļ uz citu fona. Piepeši vienīgais glābiņš ir godži ogas vai čia sēklas, vai, re, kokosrieksti. Šis bums pirms kāda laika pāršalca Ameriku, tagad tas nonācis arī līdz mums,” bilst uztura speciāliste Jeļena Pavlova.

Pētījumi nepārliecina

“Tā kā kardiologi dzelžaini turas pie ārstniecības principiem, kas ir pierādījumos balstīti, saku kategoriski – patlaban nav pētījumu, kas pierādītu kokosriekstu eļļas labvēlīgo efektu sirds un asinsvadu veselībā,” uzver kardioloģe Iveta Mintāle. Ārste gan lieto šo eļļu, taču ārīgi ādas veselībai, jo tā labi mitrina un mīkstina. Var izmantot arī matu atveseļošanai.

Pasaules Veselības organizācijā un Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādē uzskata: nav pierādīts, ka kokosriekstu eļļa spēj mazināt vai novērst kādu slimību. Turklāt uzturā labāk to lietot mazāk, jo satur daudz piesātināto taukskābju, ko mēdz dēvēt par sliktajiem taukiem. Šajā eļļā to ir ļoti daudz – 90%. “Piesātinātās taukskābes mums ir vajadzīgas, organisms tās izmanto enerģijai. Taču, ja enerģiju gana daudz netērējam, ja ir mazkustīgs dzīvesveids, liekie tauki organismā uzkrājas. Līdz ar to pieaug sirds un asinsvadu, otrā tipa cukura diabēta un onkoloģisku slimību attīstības risks,” skaidro uztura speciāliste.

Tāpēc šiem taukiem vajadzētu būt tikai līdz 10% dienā no kopējās enerģijas daudzuma, piemēram, ja uzņem 2000 kilokaloriju, piesātināto taukskābju lai ir vien 22 grami. Salīdzinājumam ar sviestu apziestā maizē ir vidēji 8 grami piesātināto taukskābju, 2 glāzēs 2% piena – 6 grami, 120 gramos treknas cūkgaļas –8 grami, pustāfelītē piena šokolādes – 8 grami.

Tie, kuri aizstāv kokosriekstu eļļas veselīgumu, uzsver, ka tajā ir laurīnskābe, kam piedēvē labvēlīgu ietekmi uz veselību. Organismā tā pārveidojas par monolaurīnu, šī viela ietilpst arī mātes pienā.

Piesātinātās taukskābes ir dažādas: īsās, vidēji garās un garās. Īsās un vidēji garās taukskābes mūsu organisms viegli izmanto enerģijas iegūšanai. Lai tās sagremotu, nav nepieciešamas žultskābes, jo taukskābes caur zarnas sieniņām uzreiz uzsūcas asinīs un tiek transportētas uz aknām, kur tiek sadedzinātas un izmantotas enerģijai, neuzkrājoties taukaudos. Laurīnskābe ir vidēji garā taukskābe, kas visvairāk tiek pētīta tās labo īpašību dēļ. Tomēr pētījumu nav pietiekami daudz un tie ir pretrunīgi.

Savukārt garo taukskābju sagremošana un izmantošana organismā ir sarežģītāka, tās var tikt izlietotas gan enerģijai, gan uzkrāties organismā, tāpēc pastāv viedoklis, ka tās ir kaitīgākas – jo garāka taukskābe, jo lēnāk mūsu organisms to patērē. Garās taukskābes ir, piemēram, palmu eļļā.

Palmu eļļā ir arī vidēji garās taukskābes, taču, ja kokosriekstu eļļā to ir ap 50%, palmu eļļā – vien aptuveni 1%.

Kopumā kokosriekstu eļļā piesātināto taukskābju ir divreiz vairāk nekā palmu produktā. “Tātad katrai eļļai var atrast gan labās, gan nelāgās īpašības, tomēr salīdzinot priekšroka dodama kokosriekstu eļļai. Taču tā nav brīnumlīdzeklis, kas palīdzēs visu slimību apkarošanā!” uzsver Jeļena Pavlova.

Izvēlēties labāko

Veikalā atrodama ne tikai parasta, bet arī virgin un extra virgin kokosriekstu eļļa. Eļļu iegūst no izžāvēta kokospalmas augļa mīkstuma, to var ilgi uzglabāt un viegli transportēt. Ja uz produkta rakstīts virgin, tas nozīmē, ka eļļa iegūta karsējot vai bez karsēšanas, bet neizmantojot ķīmisku rafinēšanu, balināšanu un dezodorēšanu, kā tas ir rafinēšanas procesā. Tātad virgin kokosriekstu eļļa ir vērtīgāka par citām.

“Par extra virgin nosaukumu runājot, tas tomēr ir mārketinga triks, jo šādu iedalījumu izmanto tikai olīveļļai. Ja ar to domāta auksta spieduma eļļa, tā varētu būt vērtīga, jo netiek karsēta augstā temperatūrā,” skaidro uztura speciāliste. Viņa gatavo konfektes no žāvētiem augļiem, pievienojot kokosriekstu eļļu, – izdodas labi. Ar to var padarīt vērtīgāku ikdienas kokteili, piemēram, sablendē grieķu vai bezpiedevu jogurtu kopā ar banānu un pievieno tējkaroti kokosriekstu eļļas.

Pirmoreiz ieraugot kokosriekstu eļļu, var izbrīnīt, ka tā ir cieta un sašķidrinās, tikai sildot. “Šo īpašību – būt cietai arī istabas temperatūrā – bieži izmanto ēdiena biezināšanai, cietināšanai, piemēram, svaigēdāju ēdienos. Kokosriekstu eļļu lieto arī konditorejā,” skaidro veģetārās uztura skolas Vegus vadītāja Dita Lase. Viņai vērtīgi šķiet tas, ka kokosriekstu eļļa pat nerafinētā veidā iztur augstu temperatūru, nedeg. “Esmu pārliecinājusies, ka tās vajag uz pusi mazāk nekā jebkuras citas eļļas, jo produkti cepoties to mazāk uzsūc. Apcepot dārzeņus, veidojas kraukšķīga garoziņa.”

Olīveļļa tomēr uz pjedestāla

“Reklāmās tiek apgalvots, ka kokosriekstu eļļā ir minerālvielas un vitamīni. Tā gan nav, vien K vitamīns, bet arī tā ir ļoti maz salīdzinājumā, piemēram, ar olīveļļu. Olīvu produktā atrodams E vitamīns un citi vitamīni, bet galvenais – mononepiesātinātās taukskābes,” uzsver uztura speciāliste.Salīdzinot dažādas eļļas, zinātnieki par veselībai vērtīgāko atzīst olīveļļu. Ir pierādīts, ka tā pazemina holesterīna līmeni asinīs, līdz ar to labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu veselību. Noder arī tad, ja asinīs ir paaugstināts glikozes līmenis, piemēram, otrā tipa cukura diabēta gadījumā.

Mononepiesātinātās taukskābes uzlabo šūnu jutību pret insulīnu, glikoze var iekļūt šūnā un neuzkrāties asinīs. Olīveļļā esošā vielu kombinācija arī palīdz mūsu organisma imunitātei un hormonālajai sistēmai.

Tātad lietosim olīveļļu! Tajā gan ir visai maz neaizstājamo omega 3 taukskābju, tāpēc uzturam pievienosim linsēklu, kaņepju sēklu, valriekstu vai ķirbju eļļu.

 

36,6 ºC konsultante JEĻENA PAVLOVA, sertificēta uztura speciāliste Āgenskalna klīnikā un klīnikā Rigaer Turn–Verein

36,6 ºC konsultante IVETA MINTĀLE, kardioloģe P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā

36,6 ºC konsultante DITA LASE, veģetārās uztura skolas Vegus vadītāja

 

366_C_logo1

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+