Mobilā versija
-1.7°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
23. augusts, 2012
Drukāt

Koks piekāpjas plastmasai. Par virtuves dēlīšiem (2)

deeliitis_69632

Ieraduma, tradīciju vai citu apsvērumu dēļ daudzu latviešu virtuvēs dārzeņu, gaļas, zivju, maizes un citu pārtikas produktu griešanai izmanto koka dēlīšus. Turklāt pārsvarā vienu, nevis vairākus, kā to pieprasa higiēnas noteikumi. Ko vajadzētu zināt par šo svarīgo virtuves atribūtu, skaidro Restorānu servisa skolas skolotāja Anna Brice.

 

Trīs

Speciāliste iesaka iegādāties vismaz trīs virtuves dēlīšus, jo katram materiālam, no kā tos ražo, ir atšķirīgas īpašības – viens poraināks, otrs – blīvāks, trešais – trauslāks. Arī griežamie un smalcināmie pārtikas produkti atšķiras – vieni ir sulīgi, turklāt sula krāso, otri – ar spēcīgu aromātu, trešie savukārt jāsadala ar lielu spēku, tāpēc neizturīgs dēlītis šādu mehānisku iedarbību var pat neizturēt.

– Mana pieredze liecina, ka no higiēnas, lietošanas un kopšanas viedokļa, kā arī demokrātiskās cenas dēļ pašlaik līderi šajā segmentā ir plastmasas dēlīši. Savai saimniecībai esmu iegādājusies vairākus dažāda izmēra šī materiāla dēlīšus, lai tos varētu citu no cita atšķirt, jo viens kalpo dārzeņu un termiski neapstrādātu pārtikas produktu griešanai, otrs – maizei, trešais – jēlai gaļai un zivīm. Lai dēlīšus atšķirtu, tos var pirkt dažādās krāsās, piemēram, baltu, zilu, sarkanu vai dzeltenu.

delic2Anna Brice atklāj, ka sabiedriskajā ēdināšanā, kur darbs ir intensīvs un ātrs, izmanto profesionālos plastikāta dēļus, kas papildus aprīkoti ar speciāliem stiprinājumiem, kas novērš slīdēšanu, nodrošinot stabilitāti. Tie ir trīs vai vairāk centimetru biezi, kas esot svarīgs parametrs, kad jāsadala vista vai kāds cits gaļas gabals.

 

– Es dodu priekšroku profesionāliem virtuves dēlīšiem no plastmasas (tos iegādājos speciālizētajos veikalos bāriem, restorāniem un viesnīcām), jo tie ir biezāki un blīvāki nekā koka dēlīši, līdz ar to – stabilāki, ilgmūžīgāki, virsējā kārta nodilst lēnāk nekā tiem plastmasas dēlīšiem, kas nopērkami lielveikalos un ir tikai kādu puscentimetru biezi.

 

No šī materiāla ražoto mīnuss – diezgan ātri rodas iegriezumi, kā arī dārzeņu un augļu sula tos iekrāso. – Plastmasas dēlīšus vajadzētu biežāk paturēt vieglā hlora šķīdumā, jo tas gan dezinficē, gan balina. Sulas atstātās pēdas var arī notīrīt ar citrona sulu vai etiķi. Savukārt mikroorganismi iet bojā, ja dēlīti (izņemot plastikāta) patur sakarsētā cepeškrāsnī. Bet pret iegriezumiem un švīkām līdzekļu nav, – kad to sarodas pārāk daudz, jāpērk jauns dēlītis.

 

Kopšana

Speciāliste norāda – kaut arī plastmasas dēlīši savu kvalitatīvo īpašību dēļ esot līderos, tas nenozīmē, ka vajadzētu atteikties no koka ražotajiem, vienīgi, tos lietojot, rūpīgāk jāievēro higiēnas prasības, Vēlams arī tos iegādāties no cietākas koksnes, piemēram, oša, kurš izceļas ar izturību, turklāt minimāli uzsūcot aromātus.

– Mīkstas koksnes virtuves dēlīši nav ilgmūžīgi, jo to porās pastiprināti uzkrājas mitrums un pārtikas produktu daļiņas, tāpēc tā ir piemērota vide baktēriju vairošanās procesiem. Tāpat kokam piemīt īpatnība uzsūkt aromātus un krāsas, ātri rodas iegriezumi, – uzskaita A. Brice. – Pēc katras lietošanas reizes, it īpaši, ja griezta jēla gaļa vai zivis, koka dēlītis ir jānomazgā ar karstu ūdeni, tam pievienojot trauku mazgāšanas līdzekli, jānoskalo un beigās jāpatur aukstā ūdenī. Noteikti arī rūpīgi jānosusina, bet jāuzglabā vietā, kur tas var kārtīgi izžūt. Jo uz sausas virsmas mikroorganismi ir mazāk aktīvi.

Lai pagarinātu koka dēlīša mūžu, daži to reizi mēnesī ieziežot ar lineļļu.

Izturīgi un mūsdienu higiēnas prasībām atbilstoši ir granīta dēļi. To pašu varot teikt par keramikas dēlīšiem, taču uz tiem nevar klapēt gaļu. Diezgan neatsperīga virsma esot stikla dēlīšiem, turklāt pa tiem griežot var paslīdēt nazis, tāpēc šiem izstrādājumam lielākoties esot dekoratīva funkcija – var izmantot, lai uz brokastu galda servētu sieru, kādu kūpinājumu vai maizi.

 

– Dēlītis savu mūžu nokalpojis tad, kad tas ir deformējies – radušās plaisas, iedobumi, švīkas, uz tā kļūst grūti griezt un arī to kopt. Jebkura deformācija liek noprast – ir pienācis laiks mainīt.

 

Svarīgi

• Virtuvē vajadzētu vismaz trīs dēlīšus – jēlas gaļas un zivju griešanai, maizes šķēlēšanai un dārzeņu smalcināšanai.

• Lai samazinātu mikroorganismu aktivitāti, uz viena dēlīša nedrīkst griezt svaigus un termiski apstrādātus produktus.

• Koka dēlīši labi uzsūc mitrumu un aromātus, ātri uzrodas iegriezumi, kur sāk vairoties mikroorganismi, tāpēc tie piemērotāki maizes un siera griešanai, nevis augļu, dārzeņu, svaigu zivju un gaļas apstrādei.

• Granīta dēļi ir ļoti izturīgi un smagi, tāpēc stabili turas uz darba virsmas. Vishigiēniskākie, jo neuzsūc mitrumu, aromātus, uz tiem nekrājas mikroorganismi, ir viegli kopt. Vienīgais mīnuss – dārgi.

• Rūdīta stikla dēlīši ir dekoratīvi un viegli kopjami, taču uz tiem nedrīkst klapēt gaļu un diezgan ātri notrulinās nau asmens.

• Plastmasas dēlīši ir higiēniskāki nekā no koka darinātie, neuzsūc mitrumu un aromātus.

 

Pievienot komentāru

Komentāri (2)

  1. Koksne, pati pēc sevis ir higiēnisks materiāls un nav labvēlīga vide baktēriju dzīvei vai attīstībai, salīdzinājumā ar griešanas dēļiem izgatavotiem no citiem materiāliem
    Koksne ir nelabvēlīgāka vide baktēriju izdzīvošanai salīdzinājumā ar sintētiskiem materiāliem un tēraudu;
    Koksne kopumā nav labvēlīga baktēriju dzīves un attīstības vide.

  2. Dānijas tehnoloģiju institūta divi mikrobiologi atklāja, ka koka griešanas dēlīši “nogalina” baktērijas, kas izdzīvo uz plastmasas dēlīšiem. Pētījuma mērķis bija bakteriālā piesārņojuma uz griešanas dēļiem izpēte, lai rastu dezinfekcijas līdzekli, kas padarītu koka griešanas dēli tikpat drošu kā plastmasas. Notika tieši pretējais!Viņi pārbaudīja vairākus dēlīšus no dažādām koka sugām un četrus plastikāta veidus. Paraugi tika “inficēti” ar baktērijām Salmonella, Listeria un Enterohemorrhagic Escherichia coli. Rezultāti pārsteidza – koka dēlīši, bieži ar lielu pārsvaru, ir daudz higiēniskāki salīdzinājumā ar plastikāta dēlīšiem. Pēc trijām minūtēm no “inficēšanas” brīža 99.9 procenti baktēriju uz koka dēlīšiem izmira, tajā pašā laikā neviena baktērija pilnīgi neizmira uz plastikāta dēlīšiem. Pēc vienas nakts istabas temperatūrā baktēriju daudzums uz plastmasas dēlīšiem pat palielinājās.

Draugiem Facebook Twitter Google+