Mobilā versija
+4.1°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
20. oktobris, 2013
Drukāt

Kolrābis – tā labās īpašības un pagatavošana

kolrabji

Oktobrī plašo krāsu paleti, kura sastopama lielveikalu augļu un dārzeņu plauktos, gluži kā rudens lapas zemes toņos iekrāso arī jaunās ražas dārzeņi un saknes. Starp tiem zaļganā un violetā krāsā sastopami arī kolrābji. Lai arī cilvēki mūsu platuma grādos no jaunās ražas saknēm visvairāk izmanto kartupeļus, burkānus un citus vairāk ierastus dārzeņus, arī kolrābis ir viens no tiem, ko noteikti vērts iekļaut savā rudens ēdienkartē. Par kolrābja labajām īpašībām un to, kā šo sakni garšīgi pagatavot, padomus sniedz “Maxima Latvija” pārtikas ražošanas departamenta direktore Sigija Spure-Vavilova.

Kolrābis ļoti bagātīgi satur C vitamīnu, turklāt šī vitamīna kolrābjos ir pat vairāk nekā citrusaugļos. Kolrābis ir arī vērtīgs minerālvielu avots – tas satur dzelzi, fosforu, magniju un kalciju. Līdz ar to vecākiem ieteicams šo sakni pagatavot saviem mazuļiem zobu augšanas periodā, un tā būs noderīga arī cilvēkiem, kuri sirgst ar asinsrites slimībām.

Kolrābji ir sulīgi, un tiem raksturīga nedaudz kraukšķīga tekstūra un maiga, saldena garša, kas ļoti labi garšos kombinācijā ar zivi, sautētiem dārzeņiem un citiem ēdieniem. Kolrābjus uzturā var lietot gan svaigā veidā, gan arī vārītus, sutinātus un konservētus. Tomēr vislabāk savas garšas īpašības un uzturvērtību tie saglabās sautētā veidā. Kolrābis būs lielisks ēdienkartes papildinājums arī cilvēkiem, kuri ietur diētu, jo 100 grami kolrābja satur tikai 20 kcal.

Iegādājoties kolrābi, nebūtu jāpievērš uzmanība tā krāsai, jo gan sarkanie, gan zaļie kolrābji garšas ziņā neatšķiras. Sigija Spure-Vavilova iesaka izvēlēties kolrābjus, kuri ir mazāka izmēra un cietāki, jo tieši šie kolrābji būs vissulīgākie un to garša – visizteiktākā. Ja iespējams, ieteicams izvēlēties dārzeņus, kuriem nav nogriezti laksti, tomēr arī bez tiem kolrābis būs kvalitatīvs un garšīgs. Sagatavojot kolrābi ēdieniem, tam līdz pamatnei jānogriež laksti, jānogriež abi gali un jānomizo gluži tāpat kā, piemēram, ābolu vai kartupeli. Tad kolrābi pēc ieskatiem var sagriezt šķēlēs vai gabalos. Savukārt, ja kolrābi ieplānots lietot salātos, to pirms tam vēlams blanšēt. Bet, ja kolrābi plānojat ilgāku laiku uzglabāt ledusskapī, tam tāpat kā pirms gatavošanas jānogriež lapas un abi gali, jo lapas kolrābī uzsūks mitrumu, liekot tam ātrāk sabojāties.

Lai iedvesmotu nākamajā iepirkšanās reizē savā groziņā ielikt arī kolrābi, „Maxima Latvija” Pārtikas ražošanas departamenta direktore Sigija Spure-Vavilova iesaka savas receptes, kā ātri un garšīgi pagatavot šo dārzeni.

Kolrābju salāti

Sastāvdaļas:

250 g kolrābju, 250 g svaigu gurķu, 2 ēdamkarotes sīki sagrieztu diļļu, 150 g burkānu, 80 g majonēzes, sāls.

Pagatavošana:

Notīrītus un nomazgātus kolrābjus, burkānus un gurķus sarīvē salmiņos. Gatavos dārzeņus liek traukā, pievieno majonēzi, garšvielas un samaisa.

Kolrābju mērce

Sastāvdaļas:

2 kolrābji, 100 g ūdens, 0,5 l 35% saldā krējuma, 100 g siera „Brinza”, šķipsniņa Kajenas piparu, šķipsniņa kaltētas raudenes, sāls.

Pagatavošana:

Nomizotus, nomazgātus kolrābjus sagriež mazos kubiņos un vieglā sālsūdenī vāra gandrīz mīkstus. Uzkarsētā krējumā ieber sīki sagrieztu sieru un maisa, līdz mērce kļuvusi viendabīga. Tad pievieno sāli, piparus un raudeni. Sagatavotajā mērcē iemaisa kolrābju kubiņus. Mērci pasniedz ar dažādos veidos gatavotu vistas, liellopa vai cūkgaļu.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+