Mobilā versija
+5.2°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
13. novembris, 2014
Drukāt

Krāsainie kartupeļi ir vērtīgāki (1)

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

“Kur var nopirkt zilos kartupeļus, ko citi dēvē arī par tumšajiem kartupeļiem? Tiem miza un vidus ir violetā krāsā.” RUTA

– Latvijā tāpat kā citur pasaulē izplatīti ir kartupeļi ar gaišas – baltas vai dzeltenas krāsas – bumbuļu mīkstumu. Mazāk zināmi ir kartupeļu bumbuļi ar koši violetu vai rozā mīkstumu. Tupeņi ar krāsainu mīkstumu satur veselībai nozīmīgas vielas ar augstu antioksidatīvo aktivitāti. Eksotiskā izskata kartupeļi varētu būt īpašas diētas sastāvdaļa vecāka gadagājuma cilvēkiem, jo bumbuļos esošie antociāni darbojas kā antioksidanti, aizkavējot šūnu novecošanos, – skaidro Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta Kartupeļu selekcijas grupas vadītāja Ilze Skrabule.

Diemžēl pašreiz esošās kartupeļu šķirnes ar zilu vai krāsainu mīkstumu diezgan slikti aug mūsu klimatiskajos apstākļos. Tām nepieciešama garāka vasara, līdz ar to raža ir zema. Šā iemesla dēļ krāsainie kartupeļi pagaidām atrodami vien dažu kolekcionāru dārzos. Tomēr, domājot par veselību, vērts ēdienkartē ieviest tumšos kartupeļus.

Nelielos apjomos Priekuļos pavasarī varēs iegādāties vēlīnās kartupeļu šķirnes ‘Blue Congo’ sēklas materiālu. Šai šķirnei raža nav augsta (cerā līdz septiņiem pasīkiem bumbuļiem), un arī bumbuļi nav izturīgi pret puvi. ‘Blue Congo’ kartupeļiem ir gluda, zili melna miza (rudenī vācot ražu, bumbuļi tumšās krāsas dēļ ir grūti ieraugāmi) un violets mīkstums. Pēc vārīšanas izskatās diezgan eksotiski. Kartupeļi ir garšīgi, garšas ziņā īpaši neatšķiras no parastajiem dzeltenajiem. Šķirne ‘Blue Congo’ ir ļoti piemērota kartupeļu biezenim – pagatavotajam ēdienam ir ļoti skaista zili violeta krāsa. Biezenis ir ne vien dekoratīvs, bet ar izteiktu garšu.

SIA “Ruģēni” direktore Ivanda Leitena stāsta, ka neierasti un amizanti izskatās arī vidēji vēlās šķirnes ‘Salad Blue’ bumbuļi. Šķirne izveidota Lielbritānijā. Bumbuļi apaļīgi, ar vidēji dziļām acīm. Mīkstums vidēji miltains, nav tik spilgts kā ‘Blue Congo’ šķirnei, neizceļas arī ar izcilām garšas īpašībām. Bumbuļi izaug vistas olas lielumā, zem cera ir līdz desmit tupeņiem. Raža samērā izlīdzināta. Tāpat kā citas tumšo kartupeļu šķirnes, arī šī nav izturīga pret slimībām. Kartupeļi noder pasniegšanai sausā veidā un salātiem. Lai nezaudētu zilo krāsu, ieteicams tos vārīt ar mizu, pēc tam atdzesētus nomizot. Ja vāra nomizotus, kartupeļi kļūst neglīti pelēki.

Šķirņu ‘Salad Blue’ un ‘Blue Congo’ sēklas bumbuļus (2–3 cm diametra) var iegādāties SIA “Ruģēni” (Valmierā, Beātes ielā 30a) pēc iepriekšēja pasūtījuma.

Pēdējā laikā pasaulē selekcionāri šāda veida kartupeļu šķirnēm ar krāsainu mīk­stumu pievērš arvien lielāku uzmanību. Arī selekcionāri Priekuļos strādā pie šķirnes ar krāsainu mīkstumu izveides, kas būtu piemērota audzēšanai Latvijā. Patlaban tumšie kartupeļi vairāk iecienīti restorānos, interesantās krāsas dēļ tos var piedāvāt bērnu ēdienkartēs, tā rosinot interesi par pagatavoto ēdienu.

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. Kur var dabūt sēklas materiāli pīrāgu kartupeļiem.Vai vēl kādam ir.Viņus kādreiz izmantoja daudzi restorāni.

Draugiem Facebook Twitter Google+