Mobilā versija
+0.1°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
23. jūlijs, 2015
Drukāt

Kraukšķīgi un aromātiski mazsālītie gurķīši

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Mazsālīti gurķīši ir brīnišķīga uzkoda karstajās vasaras dienās! Varbūt pagatavot pikantākus vai, tieši otrādi, tikai mazliet sālītus un kraukšķīgus? Piedāvājam arī recepti, kā tos gatavot no rīta, bet ēst jau pusdienās pēc pāris stundām.

Pamatrecepte

(1 kg gurķu)

1,5 litri ūdens

2,5–3 ēdamkarotes sāls

4–6 melno piparu graudiņi

2 lielas saujas zaļumu

Zinot pamatrecepti, var izmantot dažādus zaļumus – upeņu, ķiršu, aroniju un mārrutku lapas, asos piparus un ķiplokus, iegūstot atšķirīgas garšas nianses. Interesantu noti var iegūt, pievienojot kadiķa ogas.

 

Ātrie gurķīši

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

• 600 g gurķu*

• 1 l ūdens

• 2 ēdamkarotes sāls

• 1,5 ēdamkarotes cukura

• 1–2 ķiploka daiviņas

• 3 lieli diļļu kāti

• 2–3 mārrutku lapas

• Sauja ķiršu lapu

• Sauja upeņu lapu

• Sauja aroniju lapu

Nomazgātiem gurķiem nogriež abus galus, lai tie ātri būtu gatavi. Bļodā liek pusi zaļumu (ja nav pieejamas visu veidu lapiņas, var iztikt ar dillēm), gurķus, uz pusēm pārgrieztas ķiploka daiviņas un virsū atkal zaļumus.

Uzvāra ūdeni, pievieno sāli, cukuru un maisa, līdz tie izšķīduši. Gurķiem uzlej karstu virumu, lai pilnībā nosedz, un uzliek slogu (katla vāku vai šķīvi). Gurķus var ēst pēc 2–4 stundām (atkarībā no tā, cik stiprus vēlas). Ja tos vajag jau pēc stundas, gurķi gareniski jāsagriež četrās daļās. Ja ne, pēc 12 stundām marinējums jānovieto vēsumā.

Jāpiebilst, ka ātrais variants raiti arī jāapēd. Turklāt, jo karstāka marināde, jo gurķi ātrāk zaudē kraukšķīgumu.

 

Tradicionālie

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

• 600 g gurķu

• 1 l ūdens

• 2 ēdamkarotes sāls

• ½ ēdamkarotes cukura

• 3–4 ķiploka daiviņas

• 5 upeņu lapas

• Sauja sagrieztu diļļu kātu vai ziedkopu

• Mārrutka lapa

• 4 melnie pipari

• 2 krustnagliņas

• 2 smaržīgie pipari

Burkas apakšā liek dažas upeņu lapas, pāris ķiploka gabaliņu un diļļu kātus. Nomazgātiem gurķiem nogriež galus, ievieto burkā, pa vidu iespraužot pa upeņu lapai un diļļu ziediņam. Starp gurķiem liek garšvielas un pāri atlikušos zaļumus. Marinādei aukstā ūdenī izšķīdina sāli un cukuru. To uzlej gurķiem, novieto siltumā un pēc diennakts burku liek ledusskapī. Labi garšo jau pēc 12 stundām, bet vistīkamākie ir pirmajās divās diennaktīs.

 

Pikantie ar čili

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

• 600 g gurķu

• 1 l ūdens

• ¼–1/3 čili pāksts

• 2 ķiploka daiviņas

• 1,5 ēdamkarotes sāls

• 3 lieli diļļu kāti

• Sauja zaļumu

Nomazgātiem gurķiem nogriež resnāko galu. Čili piparu sadala mazās strēmelītēs, ķiplokus – uz pusēm. Marinādei aukstā ūdenī izšķīdina sāli. Burkas vai katliņa apakšā liek pusi zaļumu, virsū kārto gurķus, čili piparus, ķiploka daiviņas, zaļumus un ar šķērēm sagrieztus diļļu kātus, uzlej marinādi. Notur diennakti siltumā un tad atdzesē ledusskapī vai pagrabā. Čili ir labs konservants, gurķi saglabā kraukšķīgumu un tik ātri nebojājas arī siltumā. Šādi pagatavoti gurķi labi iederas dažādos salātos, piešķir jebkuram ēdienam asumiņu, jo ir diezgan pikanti. Gatavi aptuveni diennakts laikā.

UZZIŅA

• Ja marinādei pievienots cukurs, tas veicina rūgšanas procesus. Tāpēc, ja gurķus paredzēts pārvadāt vai ilgāk uzglabāt ledusskapī, cukuru labāk nelietot.

• Lai gurķi būtu kraukšķīgi, tos nevajag pārāk ilgi turēt siltumā: tiklīdz parādās pirmās putas un ūdens nedaudz saduļķojas, uzreiz jāliek aukstumā.

• Ja gurķi ir nedaudz apvītuši, tos ieteicams 10 stundas pamērcēt aukstā ūdenī un tikai tad marinēt.

• Ja litram ūdens pievieno ēdamkaroti etiķa, tie vairs nav mazsālīti gurķi.

• Tūlītējai ēšanai paredzētajiem gurķiem nogriež vienu vai abus galus. Ja nevajag steigties, galus var negriezt.

• Ja marinādei auksta ūdens vietā izmanto minerālūdeni, gurķiem ir mazliet citāda garša. Marinādei var pievienot rīvēta laima miziņu un sulu – tad tiem ir patīkami saldskāba, atvēsinoša un atspirdzinoša garša.

* Dots aptuvens gurķu daudzums, un atkarībā no to lieluma, marinādes var pietrūkt vai tā palikt pāri.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+