Foto – Shutterstock

Krējums šķērsgriezumā. Kā atpazīt, vai tas ir kvalitatīvs 3

Piens, sviests un krējums ir vēsturiski visplašāk patērētie piena produkti Latvijā. Agrāk ikviena saimniece prata pagatavot sviestu un krējumu, bet mūsdienās pēc tiem lielākoties ejam uz veikalu, kur šie produkti ir plašā izvēlē.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 33
Putinam draud briesmas, par kurām pagaidām zina tikai nedaudzi 15
“Kas notiek ar mūsu bērniem? Kādēļ viņi aug tik nežēlīgi?” 1.klases skolnieka mamma pauž sašutumu par bērnu rīcību
Lasīt citas ziņas

Kā tiek gatavots skābais krējums un kā izvēlēties labāko, skaidro Latvijā zināmākā piena pārstrādes uzņēmuma “Food Union” Ražošanas tehnoloģiju,
 produktu izstrādes un attīstības daļas vadītājs Kaspars Malcenieks.

No kā?

Mūsu vecmāmiņām šāds jautājums noteikti izraisītu smaidu, jo kura gan nezina, kā gatavo skābo krējumu. Mājas apstākļos to iegūst no nepasteri­zēta piena. Tajā ir pienskābās baktērijas, un siltumā salds krējums saskābst. Taču pārstrādes uzņēmumos pienu vispirms pasterizē, lai iznīcinātu nelabvēlīgās baktērijas, nodrošinātu kvalitāti un panāktu garāku uzglabāšanas laiku. Pasterizējot daļēji tiek iznīcināta produkta dabiskā pienskābā mikroflora, tādēļ skābpiena produktam pievieno ieraugu. Raudzēšana ir ļoti skrupulozs process, jo tikai tādā veidā iespējams panākt krējumam nepieciešamo 15%, 20% vai 25% tauku saturu. Savukārt lauku krējumam tauku saturs var būt nenoteikts, ap 40–45%.

CITI ŠOBRĪD LASA
Piens ir dzīvs produkts, kura sastāvā ir papilnam baktēriju. To daudzums atkarīgs no govju veselības, uztura, fermas tīrības un citiem faktoriem. Lai iegūtu labu krējumu, pienam jābūt augstvērtīgam (to nosaka pēc olbaltumvielu un tauku satura, kā arī citiem faktoriem), tīram (to nosaka pēc baktēriju un somatisko šūnu skaita) un svaigam. Pienu pēc savākšanas no zemnieku saimniecībām pārstrādes rūpnīcās parasti uzglabā līdz pat trim dienām, bet krējumam paredzēto pārstrādā uzreiz. Proti, no rīta slaukto pēcpusdienā jau ieraudzē skābajam krējumam.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.