Mobilā versija
-4.0°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
7. februāris, 2012
Drukāt

Kur meklēt zemesmandeles? (2)

zemesmandele

Pēc publikācijas par zemesmandelēm “Praktiskā Latvieša” 16. janvāra numurā daudzas namamātes ieinteresējušās, kur varētu dabūt šo augu stādmateriālu.

 

Zemesmandeles (Cyperus esculentus) ir daudzgadīgs augs, ko tautā mēdz dēvēt arī par čufu un ēdamo dižmeldru. Tās var viegli pavairot ar gumiņiem, kas ik rudeni rūpīgi jāizlasa no augsnes. Sasalstot tie iet bojā līdzīgi kā kartupeļi vai dāliju gumi.

Agrāk zemesmandeļu gumiņus piedāvāja Grobiņas privātā botāniskā dārza īpašnieks Ilmārs Graudiņš, taču šogad šā stādmateriāla diemžēl nav.

Nelielā daudzumā (ieaudzēšanai) zemesmandeļu gumiņus ir ar mieru uzdāvināt Dobeles novada Bērzes pagasta “Lejnieku” saimniece Skaidrīte Bauze (tālrunis 22308565). Marta beigās tos varētu nosūtīt pa pastu, jāmaksā būtu tikai par pasta izdevumiem. Stādmateriāla gan nav daudz, visiem interesentiem var nepietikt, tādēļ pasteidzieties!
chufa_skivi

Stāda maijā sākumā apmēram 3 cm dziļās vadziņās, 6 – 8 cm attālumā citu no cita. Pirms stādīšanas gumiņus uz vienu vai divām diennaktīm iemērc ūdenī, lai piebriest. Dīgst ilgi, dīgsti atgādina zāli, vēlāk izskatās pēc grīšļa. Pa vasaru augi sasniedz aptuveni 30 cm, labā zemē var padoties arī garāki. Ir pieticīgi, aug jebkurā augsnē.

Zemesmandeles norok oktobra sākumā. Tas prasa pacietību, jo no augsnes jāizlasa visi sīkulīši. Viens augs dod krietnu sauju gumiņu. Lai tos dabūtu tīrus, jāskalo piecas sešas reizes. Stādīšanai domātos apžāvē un glabā istabā. Jāuzmanās, lai zemesmandelēm nepiekļūst grauzēji, jo arī pelēm un žurkām tās ļoti garšo.

Ēšanai paredzētas zemesmandeles Skaidrīte Bauze divreiz izmaļ gaļas mašīnā (ar visām miziņām) un liek saldētavā. Tad var ēst svaigas – katru dienu pa ēdamkarotei. Zemesmandelēm ir patīkama, salda riekstu garša.

 

Pievienot komentāru

Komentāri (2)

  1. How can I add a byline to the beginning of my blog posts?

Draugiem Facebook Twitter Google+