Kur nopirkt kurkumu? 4

“Kur droši var nopirkt Indijas safrānu (kurkumu)? Vai var iegādāties tikai pulveri, varbūt iespējams nopirkt arī svaigu sakni? Un ko labāk – sakni vai pulveri? Kā pareizi uzglabāt? 
”Gunda B. Jelgavā

Reklāma
Reklāma

 

Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
TV24
“Viņi ir gatavi uz visādām neģēlībām.” Kas mudinātu Putinu pieņemt lēmumu uzbrukt NATO?
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 43
Lasīt citas ziņas

Kurkuma ir salīdzinoši lēta garšviela, tāpēc to parasti nemēdz viltot vai uzdot par to cita auga pulveri. Tā dara ar safrānu, kad dārgo, ekskluzīvo krokusa drīksnu vietā piedāvā kurkumas pulveri.

Latvijā svaigu kurkumas sakni nav iespējams nopirkt, iespējams tāpēc, ka nav pieprasījuma. To audzē siltajās zemēs – Ķīnā, Šrilankā, Peru, Austrālijā, Bengālijā, Taivānā, Indijas rietumos un citur. Patiesībā kurkumu ir salīdzinoši viegli sagatavot lietošanai – saknes novāc, kad augam sāk dzeltēt lapas, tās nedēļu kaltē, līdz kļūst ļoti cietas, un tad samaļ pulverī. Kurkumu var iegādāties gan specializētajos veikalos, gan lielveikalu garšvielu stendos, tā nav reta un grūti sameklējama garšviela. Vislabāk uzglabāt hermētiski noslēgtā traukā, ne ilgāk par diviem gadiem no fasēšanas brīža. Ja ir vakuuma iepakojums, neatvērtu paciņu var uzglabāt arī ilgāk, bet, ja tā atvērta un nav stingri noslēgta, garš­viela lielākoties jau pēc trim mēnešiem zaudē savas smaržas un garšas īpašības. Nereti tajā esošās ēteriskās un citas eļļas oksidējas un gaidītā efekta vietā ēdienam dod nepatīkami rūgtenu piegaršu. Kurkuma ir interesanta garšviela – nelielā daudzumā tā ēdienam dod patīkami maigu garšu, bet, ja pievienota par daudz, tā kļūst asa un dedzinoša.