Kura olīveļļa labāka? 0

Kulinārijā populāras dažādas eļļas, un tās atšķiras ne vien pēc izcelsmes, bet arī pēc kvalitātes. Īpaši sarežģīti šķiet izvēlēties olīveļļas. Kā orientēties piedāvājumā?

Reklāma
Reklāma

 

Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 43
TV24
“Viņi ir gatavi uz visādām neģēlībām.” Kas mudinātu Putinu pieņemt lēmumu uzbrukt NATO?
Lasīt citas ziņas

Konsultēja olīveļļas spiestuves īpašnieks Abruco reģionā (Itālijā) Remidžo Damiko.

 

Pērc ar prātu!

Izvēloties šo eļļu, jāpievērš uzmanība uzrakstiem uz etiķetes.

CITI ŠOBRĪD LASA

Extra vergine (vai extra virgin – atkarībā no ražotājvalsts) ir augstvērtīgākā un vismazāk apstrādātā aukstā pirmspieduma olīveļļa, kurā organisko skābju daudzums ir ne vairāk kā 0,8 %. Jo mazāk skābju, jo labāka kvalitāte un garša. Par ļoti lielu to daudzumu liecina rūgtens aromāts. Extra vergine eļļu vērtē kā vēl izcilāku, ja ražošanā izmantotas speciāli atlasītas augstvērtīgas olīvas.

Vergine eļļu iegūst otrajā spie­dumā. Arī tā ir aukstā spieduma eļļa ar labu garšu, taču zemāku kvalitāti un organisko skābju daudzumu līdz 2 %. Tās garša ir nedaudz sīvāka, bet aromāts – vājāks.

Pure vai vienkārši olive oil parasti ir dažāda spieduma eļļu sajaukums, kam nav spēcīga aromāta. Tā ir filtrēta un rafinēta, tātad – ķīmiski apstrādāta. Šo eļļu iegūst karstās spiešanas tehnikā un bez nerafinētās eļļas piedevām. Produkts piemērots cepšanai.

Pomace apzīmējums ir karstā spieduma olīvu izspaidu eļļai, kas reizēm ir sajaukta ar aukstā spieduma vai citu augu eļļu, lai uzlabotu krāsu un smaržu. Tā uzskatāma par zemas kvalitātes produktu, kas, protams, ir izmantojams kulinārijā, taču tajā vairs tikpat kā nav vērtīgo uzturvielu.

Rafinēta, ķīmiski attīrīta olīv­eļļa var saukties arī citādāk: refined (rafinado) olive oil, light olive oil u.c. Labi, ja valsts un vieta, kur eļļa ražota, sakrīt ar vietu, kur tā pildīta pudelēs.

 

Lietojums virtuvē

Olīveļļa dod īpašu garšu un aromātu jebkuram ēdienam, tā ir arī savdabīgs skābes regulators saskarsmē ar augļu sulām, etiķi, vīnu un tomātiem. Eļļas neitralizējošo ietekmi jūt, to pievienojot asam ēdienam. Tā piemērota sieriem, karstajiem un aukstajiem ēdieniem.

Extra vergine un vergine olīv­eļļa lieliski piedien gan salātiem, gan cepšanai un dārzeņu sautēšanai, jo sastāvā esošie polifenoli, antioksidanti un oleīn­skābe nodrošina tās stabilitāti arī termiskās apstrādes laikā.

Reklāma
Reklāma

Kvalitatīva olīveļļa gan ir pārāk dārga, lai to izmantotu cepšanai, tāpēc noder arī lētāka, taču jāņem vērā, ka uzsilstot palielinās tās apjoms un tā izlietojas mazāk nekā, piemēram, saulespuķu eļļa.

Olīveļļas pudeļu korķi ne tikai saglabā trauka satura vērtību, bet arī pastāsta par to. Zaļš liecina, ka eļļa ir piemērota salātiem, bet sarkans vai brūns – par derīgumu cepšanai. Tomēr var gadīties produkts, kura ražotājs šo tradīciju nav ņēmis vērā.

 

Uzglabāšanas laiks un vieta

Augstvērtīgas eļļas pilda tumša stikla pudelēs. Plastmasas iesaiņojumam pat nevajadzētu pievērst uzmanību, jo uzglabāšanas laikā šādā produktā nonāk veselībai kaitīgie ftalāti. Tad labāk izvēlēties eļļu metāla traukā.

Polinepiesātinātās taukskābes ātri oksidējas, zaudējot vērtīgās īpašības. Tāpēc eļļas tilpumam jābūt nelielam, lai gan ir kārdinājums pirkt lielāku pudeli.

Pirmā aukstā spieduma olīveļļas derīguma termiņš ir ne vairāk kā divi gadi arī tad, ja pudele nav atvērta. Ja uzglabāšanas termiņš uz iesaiņojuma norādīts garāks, visticamāk, tā tomēr ir zemas kvalitātes prece.

Olīveļļu uzglabā tumšā vietā 10 – 15 °C temperatūrā. Kvalitāte pasliktinās gaismā un siltumā – eļļa iegūst sīvu piegaršu un tauku smaržu. Ledusskapis uzglabāšanai nav piemērots.

Ja, pagaršojot eļļu, jūtama asi rūgtena garša un nepatīkams kairinājums rīklē, produktu lietot nav ieteicams.

Ja eļļa ir bieza un duļķaina, tas nozīmē, ka tā ir turēta ledusskapī. Pēc neilga laika istabas temperatūrā tā atkal kļūst šķidra un caurspīdīga. Tas ir viens no pārbaudījumiem, kas apliecina olīveļļas vērtību – kvalitatīvs produkts sabiezē vienmērīgi, bet, ja redzami nosēdumi, kas līdzinās cukura kristāliem, eļļa droši vien ir atšķaidīta ar ūdeni un pievienoti arī stabilizatori.