Praktiski
Receptes

Kurkumas saknes sula: ideāli dziedē un mazina sāpes 0

Foto – Shutterstock

Lūdzu, pastāstiet par kurkumas saknes sastāvu un dziedējošajām īpašībām! Tirdzniecībā tiek piedāvāta arī kurkumas sula no Indijā audzētām saknēm. Gribētos uzzināt, kam tā domāta. JĀNIS Limbažos

Kurkuma, kuru nereti sauc arī par turmeriku, ir spēcīga sakne cīņā ar dažādām slimībām. Vēl labāk tā noder profilaksei, jo stiprina imūnsistēmu, samazina iekaisuma procesus organismā un mazina depresiju. Svaiga kurkumas sakne izskatās kā ingvers, tikai iekšpusē ir sarkanā vai dzeltenīgi oranžā krāsā. Tā satur antioksidantus, B3, C, E, K vit­amīnu, kalciju, varu, dzelzi, magniju un cinku. Lielākoties kurkumu izmanto kā garšvielu.

Šim dzeltenajam pulverītim ir labas antiseptiskas, dziedējošas un sāpes mazinošas īpašības, kurkuma ļauj atbrīvoties no kakla sāpēm un dezinficē iekaisušo kakla gļotādu. Skalošanai izmanto pustējkaroti sāls un pustējkaroti kurkumas uz glāzi silta ūdens. Bronhīta gadījumā, kā arī, ja ir sausuma sajūta kaklā, pirms gulētiešanas izdzer glāzi karsta piena, kas uzvārīts kopā ar pustējkaroti kurkumas pulvera.

Ja ir smaganu iekaisums, skalo mutes dobumu ar tējkaroti kurkumas uz glāzi silta ūdens – tā noņems iekaisumu un samazinās smaganu asiņošanu, nostiprinās smaganas. Sajaucot kurkumu ar kausēto sviestu attiecībā 1:4 un smērējot uz sāpošajām vietām, tas palīdz artrīta gadījumā. Kurkuma apstādina asiņošanu un sadziedē brūces. Ja gadījies nobrāzt ceļgalus, brūci nomazgā ar siltu ūdeni un uzbirdina kurkumas pulveri. Sadzīs daudz ātrāk un sāpēs mazāk.

Kurkumā ir daudz dzelzs, tāpēc anēmijas gadījumā iesaka lietot ¼–½ tējkarotes kurkumas, kas sajaukta ar medu, 2 reizes dienā 15–30 minūtes pirms ēšanas. Tāpat kurkuma aktivizē aknu un gremošanas sistēmas darbību, to izmanto asins sastāva uzlabošanai, organisma atindēšanai.

Tā satur kurkumīnu – dzelteno krāsvielu, kas ēdieniem piešķir kārdinoši zeltainu nokrāsu. Šī garšviela labi sader ar rīsiem (pietiek ar šķipsniņu, lai tie iekrāsotos pievilcīgi dzeltenā tonī). Lielākoties cilvēkiem šī garšviela asociējas ar karija garšvielu maisījumu, jo tā ir neatņemam karija sastāvdaļa. Ja kurkuma pievienota nelielā daudzumā, tā ēdienam dod siltu, maigu un patīkamu garšu, bet lielākā daudzumā ir asa un dedzinoša. Lielākoties rēķina 1/8–1/4 tējkarotes kurkumas uz četrām porcijām ēdiena. Šajā garšvielā ir vielas, kas pagarina pārtikas produkta uzglabāšanas laiku.

Pārdošanā pieejama tīra kurkumas saknes sula un kombinācijā ar apelsīna, citrona un ingvera sulu, kā arī papildus pievienoti malti melnie pipari. Spēcinošs līdzeklis, kā aizdzīt lielo nogurumu, lai organisms varētu pretoties vīrusiem. Kurkumas saknes sula ir salīdzinoši dārga, līdzīgu efektu var panākt, kurkumu ikdienā lietojot kā garšvielu nelielos daudzumos. Kaltētā un maltā veidā kurkuma ir lēta (20 gramu paciņa maksā 28 centus). Tīra kurkumas saknes sula maksā aptuveni 20 eiro par 250 ml tilpumu.

SVARĪGI

Kurkuma ir koagulants un darbojas kā asiņu sabiezinātājs, tāpēc, lietojot šo garšvielu uzturā vai izmantojot ārstnieciskos nolūkos, jāpalielina izdzertā ūdens daudzums par vismaz litru dienā. Cilvēkiem ar noslieci uz trombu veidošanos šo garšvielu nav ieteicams lietot.

LA.lv
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Teļa gaļas rulete ar dārzeņiem
21 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Gruboto ar bietēm un kazas sieru
21 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Svētku burkānkūka ar dzērvenēm
22 stundas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

LE
LETA/LA.lv
Latvijā
Ulme ticis pie kārotās 8247 eiro kompensācijas pēc divu mēnešu darba Saeimā 3
9 stundas
LE
LETA/LA.lv
Latvijā
FOTO, VIDEO. Iemirdzas tradicionālais gaismas festivāls “Staro Rīga”!
10 stundas
JL
Juris Lorencs
Latvijā
Juris Lorencs: Latvijas neatkarības garants esam tikai mēs paši 2
12 stundas
SK
Skaties.lv
Latvijā
VIDEO. Inčukalnā pieķer šoferi bez tiesībām: braukā riņķī ar cita auto numurzīmēm
8 stundas
LE
LETA
Pasaulē
Par Stambulas lidostas teroraktu sešiem apsūdzētajiem piespriež mūža ieslodzījumu
7 stundas