Kurš veikala kēkss labāks? 0

Svētku galdā neiztikt bez kāda salda našķa. Ja pašai stāvēt pie cepeškrāsns nav laika, kārumu var iegādāties veikalā.  


Reklāma
Reklāma

 

Krievija identificē divas “smirdīgas” valstis, kas būtu tās nākamais mērķis
VIDEO. “Sēžu ceļmalā un netieku mājās!” Latviete ar asarām acīs stāsta par nedienām ar elektroauto
Kokteilis
Personības tests: jūsu dzimšanas mēneša zieds atklāj par jums vairāk, nekā spējat iedomāties 17
Lasīt citas ziņas

Lielveikala “Sky” plauktos atradām piecu veidu Ziemassvētku kēksus: divu veidu marcipāna, sviesta un mandeļu, sviesta un mandeļu ar rozīnēm un ar žāvētām dzērvenēm. Tie visi atceļojuši no Vācijas. Lielveikalā “Maxima” piedāvājums līdzīgs. Arī te nopērkams tās pašas vācu markas “Kuchen Meister” marcipāna, sviesta un mandeļu kēkss un kēkss ar dzērvenēm, tikai mazākā iepakojumā. “Sky” nopērkamie kēksi ir 500 g, 750 g un 1 kg svarā, atbilstoši arī to cena ir no Ls 2,65 līdz 4,65. “Maxima” no Vācijas atvestie kēksi dabūjami tikai 500 g smagi un to cena ir no Ls 1,59 līdz 2,29. Turklāt “Maxima” plauktos izdevās atrast arī Latvijā ražotus Ziemassvētku našķus. Maiznīca “Flora” piedāvā Ziemassvētku kēksu ar šokolādi un apelsīniem (Ls 2,89), maizes ceptuve “Lāči” divus produktus – svētku kēksu “Enģeļu maize” (250 g – Ls 2,49) un “Svētvakara kūku ar sarkanvīnu” (250 g – Ls 2,99). Vislabākā cena ir a/s “Balvu maiznieks” kēksam ar glazūru – 620 gramus smagais produkts maksā vien Ls 1,79.

Izvēlējāmies divus kēksus – vienu importētu, otru Latvijā ražotu – un lūdzām uztura zinātnieci Ingu Širinu tos novērtēt.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Kēkss nav organismam nepieciešama uztura sastāvdaļa un tāpēc ierindojas veselīga uztura piramīdas pašā augšā. Ikdienā lietot kēksus nav ieteicams, tikai svētkos vai īpašās reizēs, lai panašķotos.

Galvenā sastāvdaļa šajā produktā ir kviešu milti, sviests un augu eļļas. Šīs uzturvielas, kā zināms, nav tās veselīgākās, ikdienā no tām jācenšas izvairīties.

Abi kēksi nesatur konservantus, kas ir labs rādītājs. Izvēloties kēksus, jāpievērš uzmanība kalorāžai – Vācijā ražotajam kēksam kaloriju daudzums ir krietni mazāks. Vēlams izvairīties no rafinētiem augu taukiem un eļļām, jo tie var saturēt transtaukskābes, kas organismam ir ļoti kaitīgas un var veicināt saslimšanu ar vēzi. Latvijā ražotais kēkss savukārt satur mazāk pārtikas piedevu, lai gan arī pirmajā kēksā no pārtikas piedevām nekas īpaši kaitīgs nav atrodams.

Labāk kēksu gatavot mājās no zināmiem, dabiskiem produktiem un vēlams ar samazinātu sviesta vai eļļas daudzumu. Pašu gatavotā kēksā nebūs plaša pārtikas piedevu klāsta – emulgatoru, irdinātāju, aromatizētāju, mitrumizturētāju u. c. Rūpnieciski gatavots kēkss bez šīm pārtikas piedevām patērētājiem nebūs pievilcīgs. Emulgatori un biezinātāji jāpievieno, lai kēksam būtu laba, ilgnoturīga forma. Veikala plauktā tam taču ir jāstāv vismaz nedēļu vai pat vairākus mēnešus. Lai kēksā saglabātos mitrums un tas kustu mutē, jāpievieno mitrumizturētāji. Pašu gatavots kēkss izžūst pāris dienu laikā. Jau nākamās dienas rītā tas vairs nebūs gaisīgs un būs nedaudz sacietējis, tomēr, baudot mājās ceptu kēksu, iegūsiet gan garšas, gan veselīguma ziņā.

Reklāma
Reklāma

 

Sviesta un mandeļu kēkss ar rozīnēm

Sastāvs: kviešu milti, 30% rozīņu, 10% sviesta, dekstroze, 6% mandeļu, cukurs, apelsīnu sukādes (glikozes-fruktozes sīrups, apelsīnu miziņas, cukurs), citronu sukādes (glikozes-fruktozes sīrups, citronu miziņas, cukurs, ciedru koku augļu miziņas), 3% sviesta tauku, raugs, mitrumuzturētājs: sorbīts; pārtikas sāls, aromatizētāji, emulgators: mono un diglicerīds no pārtikas taukskābēm; vistu olu pulveris, biezinātājviela: guāras kauliņu milti; invertcukura sīrups, lazdu rieksti, garšvielas.

Produkts satur glutēna, vistu olu, piena, lazdu riekstu un mandeļu sastāvdaļas. Produkts var saturēt lupīnu, zemesriekstu, sezama u. c. riekstu daļiņas.

100 g produkta uzturvērtība: enerģētiskā vērtība – 1559 kJ/371 kcal (*19%), olbaltumvielas – 5,6 g (*11%), ogļhidrāti – 53,9% (*20%), no tiem cukurs – 31,9 g (*35%), tauki – 13,9 g (*20%), no tiem piesātinātās taukskābes – 7,0 g (*35%), šķiedrvielas – 4,7 g (*19%), nātrijs – 0,19 g (*8%). (* – uz 100 g = porcija no ieteicamās diennakts devas ~ 2000 kcal). Ražots Vācijā.

 

Maiznīcas “Flora” Ziemassvētku kēkss ar šokolādi un apelsīniem

Sastāvs: kviešu milti, rafinēti augu tauki un eļļas, cukurs, olas, 15% šokolādes (kakao masa, kakao sviests), kartupeļu ciete, 7% apelsīnu miziņu, kakao, irdinātājs: dzeramā soda. Var saturēt soju, piena produktus, riekstus, sezama sēklas.

Enerģētiskā vērtība – 463 kcal/193 kJ.

100 g produkta uzturvērtība: olbaltumvielas – 4,9 g, ogļhidrāti – 47,6 g, tauki – 28,1 g.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.