Foto-LETA

Kuru saldējumu izvēlēties?
 0

Saldējumā vajadzētu būt cilvēka organismam viegli asimilējamām olbaltumvielām, kalcijam un vitamīniem. Tādēļ tikai tāds, kas pagatavots no svaiga un kvalitatīva piena vai krējuma, nav vien našķis, bet arī pilnvērtīga uztura sastāvdaļa.

Reklāma
Reklāma

 

VIDEO. “Sēžu ceļmalā un netieku mājās!” Latviete ar asarām acīs stāsta par nedienām ar elektroauto
Krievija identificē divas “smirdīgas” valstis, kas būtu tās nākamais mērķis
Kokteilis
Personības tests: jūsu dzimšanas mēneša zieds atklāj par jums vairāk, nekā spējat iedomāties 17
Lasīt citas ziņas

Īstu saldējumu no rūpīga atdarinājuma palīdz atšķirt uztura speciāliste Lizete Māldere. Viņa aicina pievērst uzmanību produkta cenai – to parasti pamana kā nākamo aiz skaistā iesaiņojuma. Vasaras gardums, kas ražots no piena un krējuma, parasti ir nedaudz dārgāks par to, kurā ražotāji produkta cenas samazināšanai izmanto mākslīgās izejvielas, jo īpaši augu taukus, kas turklāt samazina izstrādājuma kvalitāti.

Labu saldējumu gatavo uz piena, krējuma vai jogurta bāzes, kas piešķir tam raksturīgo maigo un krēmīgo garšu. Neveselīgajos atdarinājumos plaši izmantotie augu tauki visbiežāk sastopami kā daļēji hidrogenizētas taukskābes, proti, tie ir mākslīgi pārvērsti par cietiem produktiem. Hidrogenizācijas laikā veidojas transtaukskābes, kas, uzkrājoties šūnās, palēnina vielmaiņu un negatīvi ietekmē visu organismu, īpaši sirds un asinsvadu sistēmu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kad traucēta šūnu darbība un daudzu enzīmu funkcijas, savukārt aizkavējas neaizvietojamo taukskābju Omega-3 un Omega-6 pārstrāde.

Par laimi, Eiropas Savienībā pārtikas produktu ražotājiem uz iesaiņojuma ir jāuzrāda izmantotās pārtikas piedevas: aromatizētāji, emulgatori, konservanti, krāsvielas u.c. Protams, izmantot drīkst tikai par veselīgām atzītās, turklāt daudzas izgatavotas no dabīgām izejvielām, taču kvalitatīva un dabīga produkta sastāvā nevajadzētu būt ne konservantiem, ne krāsvielām. Tiesa, patērētāju izvēle mudina ražotājus arvien biežāk meklēt citus risinājumus, piemēram, kā krāsvielu izmantot biešu sulu vai kā stabilizētāju – kartupeļu cieti.

Ikdienā saldējumu nav prātīgi ēst lielos daudzumos pat tad, ja tas izgatavots no dabīgām izejvielām, un priekšroka dodama našķim ar samazinātu tauku un cukura daudzumu. Dažkārt ir iespēja izvēlēties pat ar veselām ogām vai augļu gabaliņiem.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.