Mobilā versija
+5.6°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
9. jūnijs, 2016
Drukāt

Egils Līcītis: Labu ēstgribu! jeb Veselīgā pārtikā paslēptais spēks (11)

Foto no FAO pētījuma "Ēdamie kukaiņi" un EPA/LETAFoto no FAO pētījuma "Ēdamie kukaiņi" un EPA/LETA

Nesen noklausījos pamācošu radiopārraidi par jauna tipa produktiem, kas pamazām ienākšot Latvijas un tās apdzīvotāju virtuvē un nostiprināšoties ēdienkartē uz palikšanu kā dienišķā maize. Pēc ģenerāltīrīšanas ledusskapī no aukstumtelpas aizvākšot latvieša māgai ierastās, tradicionālās, bet ārkārtīgi kaitīgās, tāpēc izbrāķējamās dūmudesas un cauraudzi – to vietā plauktos likšot modernās galda kultūras ēdamvielas. Jūs taču esat uz kārā zoba pamēģinājis godži gardās ogas vai čia sēklas? Cīņā pret liekiem kilogramiem un ceļā, lai kļūtu par svaigēdāju, vajadzētu lietot augstvērtīgus uzturproduktus – kinoju un graudaugu batoniņus. Vieslektors radio stāstīja, ka nākotnē par neatņemamu ēdienreižu sastāvdaļu būšot kukaiņi – svaigā, kaltētā, marinētā, ceptā, rīvētā un Mārtiņam Rītiņam vien zināmā veidā pagatavoti – kā nozīmīgs olbaltumvielu avots cilvēka organismam. Līgo mielastam savlaicīgi nav vis jāsien trekni jāņusieri, bet galdā jāvīkšī ar ultravioleto starojumu apstarota, vitamīniem bagātināta maize, jo tikai veselīgā pārtikā ir paslēpts milzīgs spēks. Pirms doties meklēt papardes ziedu, ieķeriet krietnu šļuku krila eļļas – vislabāko potences toniku. Droši vien ekoloģiskie ēdāji kaut kā īpaši arī nokārtojas kastītē – zaļi un smaržīgi.

Jāatzīst, ka mūsu tauta no pagātnes līdz šodienai ir attīstījusies un mainījusi ēšanas paradumus. Tā, piemēram, no putras strēbšanas un kļocku ēšanas mūsdienās dodam priekšroku smalkākām riktēm un virumiem. Kāpēc gan mēs ar labu apetīti nevarētu pārtapt par svaig­ēdājiem?

Diemžēl rīmas, kam tikai gruntīgi saēsties, nobālē un kāpjas prom no jaunajiem produktiem piekrautās bufetes. Viņi piesārņos organismu ar tauk- un šlakvielām, bet spītīgi atteiksies pagaršot kukaini. Sēkliņu knābāšana? Virzas un gārsas lapiņu čāpstināšana? Pē, šādai maltītei jānoslēdzas ar pelašķu tējas vai vērmeļu uzlējuma kausu kā pirmās palīdzības līdzekli pret vēdera graizēm. Cilvēks nedrīkst kļūt pats savam ķermenim bende, dzīvot tukšā dūšā, atsakoties palutināt sevi ar liesumiņu, kūpinājumu un doktordesas ņuku. Tā spriež vēderam vergi, pie netiklas gastronomiskas uzdzīves ieradinātie, un viņiem neiestāstīsi, ka bruņrupucis no lapiņām vien pārtiek un piedzīvo 200 – 300 mūža gadus! Tāpat kā vācieši pavasarī kļūst traki pēc sālsūdenī apvārītiem sparģeļiem (un pazīstu latviešus, kas sekmīgi piedalītos sacensībā par Vācijas čempiona titulu balto kātu nolocīšanā), tā mums sezonāli izdalās kuņģa sula un ietvīkstas garšas kārpiņas, jūtot pirmo jūnija zemeņu smaržu dārznieka tirgus ratiņos. Apsveicu visus, kas būs izvilkuši līdz jaunajiem kartupeļiem! Mostas vilka apetīte, vien iedomājoties par ņam-ņam kraukšķīgiem mazsālītiem gurķīšiem, gailenīšu mērci. Ar tiem ne tikai spēkavīrs, bet arī izkāmējis pilsonītis notiesās tonnu tikko no vagas raktu tupeņu. Un alus, nevis krila eļļas dzeršana pie latviešiem ir vecum vecā lieta! Kad piknikā pie dabas krūts maizītes sasmērētas, glāzes piepildītas un uz karstām oglēm apbrūnina sānus latviešu nacionālajam ēdienam, lai ņergas, ekobarības propagandētāji iesāla savas pavārpamācības!

Pievienot komentāru

Komentāri (11)

  1. Super raksts!!!

  2. Visvērtīgākā ir svaigu kukaiņu ēšana !
    Arī sportiskākā: kamēr ōme vaktē dzīvokli, tamēr ģimenīte piepilsētas pļavās tvarsta sienāžus, ērces, skarabejus u.c. ēdamvielas …

  3. Visvērtīgākā ir svaigu kukaiņu ēšana !
    Un sportiskākā: var pļavā ķerstīt sienāžus, ērces, skarabejus …
    Blagodaķ !

  4. Kas man- aprobežotai,vecai tantei laukos paskaidros un arī parādīs tos čia-čia,kinoja, Godži ogas (dzirdētas gan ir GoLdži šūnas)? Un ar ko tās visas ēd? Citādi varu traki izgāzties, moderni kulināri izglītotā sabiedrībā nejauši nokļūstot.

  5. Izlasīju… un kur jēga šim sacerējumam? Varēja tak vienā teikumā uzrakstīt:)!

  6. Stulba ironija.

Ērika Oša zīmējums
Ēriks Ošs. Kāda ir tava Ziemassvētku vēlēšanās?

Ziemassvētku vecītim arī jāmaksā nodokļi

Valsts oficiālā izdevuma “Latvijas Vēstnesis” portālā “lvportals.lv” publicēta Valsts ieņēmumu dienesta atbilde uz kādu lasītāja jautājumu, kurš stāsta, ka, plānojot Ziemassvētkos strādāt “Salaveča amatā”, gribot iesniegt sludinājumu internetā par sevi. Lasītājs vaicā: “Kā to izdarīt godīgi, kā samaksāt nodokļus par to?” VID viens no piedāvātajiem variantiem ir reģistrēties VID kā saimnieciskās darbības veicējam un maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli no saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu starpības utt.

Juris Ulmanis: Zaļais pūķis krievholisms (25)Parasti zaļo pūķi asociē ar alkoholismu. Situācija ar pāriešanu uz krievu valodu man atgādina klasisku atkarības modeli, kurā alkohola vietā lietojam krievu valodu. Tātad esam līdzatkarīgie. 
Lasītāju aptauja
Izlasot interviju ar vēsturnieci, jutu aizvainojumu senču vietā... (12)“Latvijas Avīze” novembrī publicēja sarunu ar vēsturnieci Inetu Lipšu “Latvieši nezināja, nevis negribēja”. Tā izraisījis rezonansi. Savas pārdomas ir atrakstījusi Brigita Blite.
Kā vērtējat izglītības kvalitāti Latvijā?
Draugiem Facebook Twitter Google+