Dabā
Medības

Lāču skaits pieaug 16


Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls.
Foto: Fotolia

Vai ir kādas aplēses, cik pie mums pašlaik ir lāču? JURIS RĒZEKNES NOVADĀ

Mežzinātnes institūta Silava vadošais pētnieks Jānis Ozoliņš teic, ka iepriekšējā gadā konstatētais minimālais lāču skaits Latvijā, sākot no pavasara (aprīļa) līdz pat gada beigām, bija astoņpadsmit. Pagājušais ir bijis ķepaiņu pieauguma gads. Tiesa, vairošanās pagaidām nav pierādīta. Tas, ka redz lāceni ar lācēniem vasaras vidū, vēl nav vairošanās pierādījums. Citādi būtu, ja aprīlī, maijā ieraudzītu māti ar ziemā dzimušiem mazuļiem, taču šādi novērojumi pie mums nav bijuši (lācēni piedzimst ziemas snaudas laikā, t.i., janvāra beigās).

Pērn visvairāk lāču manīts Latvijas austrumu daļā: Vidzemē, Latgalē, Sēlijā, tajā skaitā Zemgalē – Jelgavas pusē, Ķemeru nacionālajā parkā. Meža dzīvnieki reizēm pārvietojušies pat apdzīvotās vietās – Zvejniekciemā, vasarnīcu teritorijā, Ādažos, Ķekavā. Iemesls, kādēļ lāču kļūst vairāk, ir ierobežotās medības Igaunijā un nenotiekošās medības Krievijā un Baltkrievijā Latvijas tuvumā.

LA.lv