Mobilā versija
-2.6°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
5. jūnijs, 2015
Drukāt

“Laima” pārtrauks kakao pupu pārstrādi, šokolādi ražos no kakao masas (23)

Foto - Anda KrauzeFoto - Anda Krauze

Tagad tikai "Laimas" šokolādes muzejā gides stāstā varēs klausīties: "Kādreiz mēs paši ražojām šokolādi no kakao pupiņām..."

Šokolādes gatavošana no kakao pupām bija tā “Laimas” pievienotā vērtība, ar ko uzņēmums līdz šim īpaši lepojās. Uzņēmuma tehnologi šo prasmi bija izkopuši gadu gaitā, un tieši tas uzņēmumu darīja īpašu citu Eiropas saldumu ražotāju vidū, kas jau sen bija pārgājuši uz kakao masas izmantošanu gatavās produkcijas ražošanā. “Laimas” mājaslapā rodamā informācija vēl liecina, ka “”Laima” ir viena no retajām šokolādes ražotnēm Eiropā, kur kakao pupu pārstrādes procesu līdz gatavai šokolādei pilnībā veicam paši. Rūpīgi saglabātās senās prasmes un receptes ir papildinātas ar mūsdienīgām ražošanas metodēm. “Laimas” šokolāde top tikai no augstvērtīgajām Forastero kakao pupām, kas augušas Ganā, Āfrikā. Šīs kakao pupas īpaši grauzdējot, maļot un temperējot, rodas tikai “Laimas” šokolādei raksturīgā unikālā garša.”

Piemērojas pasaulei

Jaunais “NP Foods” valdes priekšsēdētājs Eriks Smits-Hansens stāsta, ka 80% no šokolādes pasaulē tiek ražots no kakao masas. Arī lielākie uzņēmumi Beļģijā un Šveicē ražo šokolādi no kakao masas. Paredzēts, ka “Laimā” šīs izmaiņas varētu notikt vēlā rudenī. Šobrīd “Laima” veic testēšanas procesu, lai varētu nodrošināt tādu pašu kvalitāti 
kā līdz šim, taču šis process ir laikietilpīgs. Eriks Smits-Hansens sola, ka plānotās izmaiņas neietekmēs šokolādes produkcijas kvalitāti. Garša palikšot tāda pati, un vienīgā izmaiņa būs tā, ka kakao pupu pārstrāde tikšot uzticēta ekspertiem. Tiesa, viņš strikti nesola, ka palmu eļļa ražošanas procesā turpmāk vairs netiks izmantota. Šī esot karstā tēma arī Norvēģijā, un uzstādījums ir – lietot to ļoti minimālos daudzumos.

Jāatgādina, ka uzreiz pēc norvēģu koncerna “Orkla” paziņojuma par “Laimas” un citu “NP Foods” uzņēmumu iegādi pērn augustā uz “Latvijas Avīzes” jautājumu, vai “Orkla” saglabās savu unikālo “Laimas” tehnoloģiju – ražot šokolādi no kakao pupām, kas citviet reģionā vairs nenotiek, – arī “Orkla Confectionery & Snacks” izpilddirektors Kristers Obergs skaidru atbildi nedeva, sakot, ka “Orklai” jau ir vairāki šokolādes ražošanas uzņēmumi, tāpēc zināšanas tiks nodotas savstarpēji, daloties pieredzē.

Apvienos uzņēmumus

Izmaiņas skars arī “Orklai” piederošos uzņēmumus. Ar 1. oktobri ātro uzkodu ražotājs a/s “Latfood” tiks pievienots “NP Foods”, kļūstot par vienu kompāniju, bet “Gutta” tiks pievienota uzņēmumam “Spilva”. Līdz šim “Spilva” izplatīja “Kalev” produktus, tagad to darīs “NP Foods”.

“Šādas izmaiņas nepieciešamas, lai mēs varētu kļūt efektīvāki un profesionālāki jomā, ko vislabāk pārzinām saldumu, cepumu un uzkodu piedāvāšanā patērētājam,” pamato valdes priekšsēdētājs. Darbinieku skaitu pārmaiņas būtiski neietekmēšot, arī uz produkcijas cenām tas ietekmi neatstāšot. Tomēr jārēķinās, ka, pasaulē pieaugot izejvielas jeb kakao cenai, ko uzņēmums nevar ietekmēt, visticamāk, cenas produktiem var mainīties.

Vai turpmāk plānots virzīties veselīguma virzienā? Eriks Smits-Hansens teic, ka nekad nav slēpts – šīs produktu kategorijas nav tās veselīgākās, bet tās paredzētas baudīšanai un sevis palutināšanai. Neskatoties uz to, ka veselīguma tendence pieaug, arī aktīvā dzīvesveida piekritēji ēd šokolādi un gribēs to darīt turpmāk. Tādējādi “NP Foods” plāno ieviest jaunus produktus un jaunas tehnoloģijas, šim mērķim šogad tikšot investēti divi miljoni eiro, ko ieguldīs gan jaunās iekārtās, gan kvalitātes nodrošināšanā. Līdz šim uzņēmums jau investējis trīs miljonus eiro. Paredzēts attīstīt arī eksportu, jau sākta produktu realizācija ASV, plānots ieiet arī Ķīnas tirgū. Pagaidām nav plāna ražošanu pārcelt uz kādu citu valsti, arī esošie zīmoli tiks saglabāti, jo tie esot briljanta vērtībā. “Laima” ir tik dziļi latviešu sirdīs un tik pazīstams zīmols, ka šie produkti ir jāražo uz vietas, Latvijā. Viņam pašam vislabāk patīk “Laima Lux” šokolāde, arī viņa trīs meitas jau iecienījušas “NP Foods” saldumus.

Pievienot komentāru

Komentāri (23)

  1. Paldies tev Šķele par savulaik lēti privatizētu un ienesīgi notirgotu ārvalstniekiem Latvijas zīmolu un rūpnīcu Laima!

  2. .. no norvēģijas cūkojas LAIMĀ!!!!!

  3. Šokolādes gatavošana no kakao pupām bija tā “Laimas” pievienotā vērtība, ar ko uzņēmums līdz šim īpaši lepojās. Uzņēmuma tehnologi šo prasmi bija izkopuši gadu gaitā, un tieši tas uzņēmumu darīja īpašu citu Eiropas saldumu ražotāju vidū, kas jau sen bija pārgājuši uz kakao masas izmantošanu gatavās produkcijas ražošanā.
    —————————————-
    Jau pirms 2 gadiem LATVISKI runājošā tante no Vācijas(!), kur laikam neražo šokolādi no “kakao masas” ATTEICĀS no “Laimas” ražotām šokolādes konfektēm …teica, ka negaršojot…
    Jau tagad paši taču redzam, ka pēdējos gados …pasliktinājusies kvalitātes, kas pie vainas? Vai pielietotā palmu elļa? kuru grasās izmantot arī turpmāk!

  4. Mēs Latvijā varam izraudāt acis par visu,kas jau zaudēts un tiks zaudēts,jo tik pat kā nekas nav pāri palicis.
    Žēl,žēl ,ļoti žēl par visa labā izpostīšanu.Nav Latvijā godīgajiem cilvēkiem naudas,lai varētu cīnīties pretī bagātajiem.

  5. Paldies par informāciju, tagad būs vieglāk nenopirkt šokolādi.

  6. Diemžēl… es arī tad vairs nepirkšu erzacu no kakao masas un , lai man nedir* bumbiņas, ka tas ir tas pats, lai ari garšos tā pat. Tu vari sūdu iepakot konfekti, bet tā tik un tā būs sūdīga konfekte.

  7. Paldies! Kādreiz mēdzu pagrēkot, pie kafijas paņemot kādu “Serenādi”. Tagad palasu sastāvu, uzzinu vēl šādus jaunumus un zinu, ka tagad būs viegli iet garām un NEPIRKT.

  8. Idiotisms! Pirmkārt gaarša nebūs nekāda, otrkārt palmu eļļa ir visneveselīgākais , kas var būt. Un protams, ka latvietis nekad nespēs pastāvēt par sevi un pateikt nē, jo lielie džeki taču teica, ka tā būšot labāk un mēs neesam attīstīti. Šo profesionāļu vienīgā problēma ar Laimu ir , ka kakao masas bizness iet viņiem gar degunu, jo uzņēmums ir pašpietiekams un pats spēj tikt ar visu galā.

  9. Vajadzētu atvērt jaunu ražotni,kur konfektes tiek ražotas no senām receptēm. Varbūt vēl dzīvi tie speciālist,kas prata ražot garšīgās. Lai arī dārgākas,bet cilvēki pirktu no labām izejvielām.

    • Jā, vajadzētu latviešiem radīt jaunu uzņēmumu, kas ražo normālu šokolādi. Kaut arī dārgāku, bet normālu, nevis palmu eļļu ar ķīmiju, kas mēģina piemānīt garšas sajūtas.

  10. Skumji,ļoti skumji. Tagad ASV arī var nopirkt,bet amerikāņiem negaršo,jo viņi jau nezina ,cik kādreiz bija garšīgas.

  11. Ja vēl līdz šim Laimas produkcija bija kaut cik atšķirīga, tad tagad tie mērkaķi, kuriem tupie un zaglīgie bāleliņi pārdevuši vai visu Latvijas pārtikas un saldumu ražošanu, iztaisīs no Laimas šokolādes pēdējo mēslu. Ar ko arī apsveicu !

  12. Sen tur vairs nav nekā no Laimas konfektēm, viņi var ziņot pilnīgi vienalga ko, tāpat tās daudzi vairs nepērk.

  13. Krievu laikos varēja ražot garšīgas konfektes no šokolādes,bet tagad ārzemju saimnieki visu pārveidojuši,jo viņi nemaz nezina,cik garšīgas bija “Laimas” konfektes. Mūsu bāleliņi visu izpārdod.Nekas nav svēts! Nav vairs ar ko lepoties! Laimas nosaukumu vajag atņemt,lai nedara kaunu!

  14. Uz “Laimas” produkcijas iepakojumiem saradies uzkrītoši daudz nostaļģisku retro bilžu. Bet uzņēmuma tradīcijas ārzemnieki necienī. Kad “Laima” ieplēsīsies Ķīnas tirgū, tad pircēji Latvijā “Laimas” īpašniekiem vispār vairs neintersesēs. Palmu eļļa “Laimas” šokolādē un tauku garša mutē – tas jau vairs nav skumji, bet traģiski.

  15. nav nekas slikts latvieši uzņēmumu pārdošanā – galvenais it turēt galvā, ka krievi nāk

    • ar šo lozungu! Laimu pārdeba blēdīgie latvistieskie zaglēi, tādi, kā šķēļveidīgais, šloseris un vēl daži citi. Bet lielo pri(h)vatizējamo uzņēmumu nāves spriedumu parakstīja tāds premjeris, kā Māris Gailis. Un savu roku pielika arī godmaņonkulis.

    • Tur jau tā problēma, ka viņi atnāca. Un sauklis “krievi nāk” ir tas pats, kas šokolādes garša. Atgādinājums, ka atnāca un sabojāja. Un tāpēc grūtāk turēties pretim. Un noturēties.

  16. Andra misija veiksmīgi būs pabeigta. Jebšu vēl kaut ko jāpārdod likvidēšanai?

  17. Nu ko. Pagalam ir Laima, tradīcijas un garša.

  18. Un konfektes bus vienadi negarsigas ka citur. Fui! Tad ir vajadzigs uznemejs, kurs sos tehnologus ar visam receptem parnem un izveido Latvijas Laimu!

  19. Man bija liels pārsteigums, kad nesen Laimas konfekšu sastāvu nolēmu palasīt. Diemžēl šokolādes sastāvā ir PALMU EĻĻA un vēl visādi “brīnumi” 🙁 🙁 🙁 Nesen vēl lasīju par tādu ievērojamu cilvēku, kā Ķuze, kas bija ieviesis tik augstus standartus pat tā laika Latvijā, ka viņa ražojumi – saldumi, šokolāde, citas konfektes- bija iecienīti pat Āfrikā un daudzās citās valstīs. Diemžēl Laimai nav svarīgi šie standarti, ka pašu ražojumu varētu gatavot no īstiem lauku produktiem un tie patiešām būtu gardi. Bet, protams, uz to mēs varam cerēt. 🙂

  20. nolādētie pircēji! Atbildēt

    Nu bet tas bija gaidāms, mums “nav” ekspertu, ir iesaiņotāji un šoferi. Nulles ir latvieši skandināvu acīs – paldies par “objektīvitāti” !!!

"Mežvidu" tomātu karaļi pārstrādās arī ogas un kaņepes (3)SIA "Latgales dārzeņu loģistika" plāno paplašināt siltumnīcas un attīstīt ogu un pat kaņepju pārstrādi.
Gribējām, kā labāk, sanāk, kā vienmēr (8)Iecere no nākamā gada 1. janvāra noteikt minimālo sociālās apdrošināšanas iemaksu līmeni izpelnījusies ievērojamu pretestību, jo uzņēmēji brīdina, ka labie nodomi var beigties ar bēdīgām sekām.
Pasaulē
Vairākās nozarēs katastrofāli trūkst darbinieku. Vietējam maksā minimālo, viesim – vidējo algu! (22)Jau šobrīd vairākās nozarēs katastrofāli trūkst darbinieku – šoferu, IT speciālistu, pārdevēju, pavāru
Draugiem Facebook Twitter Google+