Laukos
Bio

Kviešu cāļi – bioloģiskie gaļas putni, ar kuriem “jāauklējas”. 16


Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto
Foto – LETA

Jautājums. Kas ir kviešu cāļi? Ojārs Limbažu novadā

– Tie ir dabīgi audzēti gaļas putni, kurus ēdinām ar pašu gatavotu barību, iztiekot bez ģenētiski modificētās sojas un kukurūzas produktiem, kurus tradicionālajā lauksaimniecībā parasti izmanto kā proteīna avotu. Neuzturam putnu veselību ar antibiotikām, to vietā izmantojam aminoskābes, vitamīnus, dažādus dabīgos imunitātes stabilizētājus. Kviešu cāļu ēdienkartes sastāvā vismaz 90% ir kviešu graudi un to pārstrādes produkti, tāpēc arī putniem esam devuši nosaukumu “kviešu cāļi”, – stāsta SIA “Kviešu putni” saimnieks Dzintars Veide.

Gaļas putni ir ļoti jutīgi, ar tiem ir jāauklējas, īpaši ziemā, tādēļ, iestājoties vēsam laikam, mītnes noteikti jāapsilda. Jāizvieto arī spuldzes tā, lai būtu apgaismotas barības un dzirdināmās siles.

Saimniecībā par kviešu cāļiem audzē Cobb 500 gaļas vistas (šim nolūkam der arī Ross 308 broileru cāļi). Lai turēšanas apstākļi būtu iespējami tuvi āra apstākļiem, fermās putnkopis izvietojis papildu barotavas ar lucernas granulām. Mītnēs arī izveidotas smilšu salas, kur putniem rušināties. Pakaišiem izmanto sasmalcinātus salmus vai sausas zāģskaidas.

Kviešu cāļus audzē vismaz divus mēnešus, līdz tie sasniedz 2,8–3 kg dzīvsvaru. Pēc nokaušanas cāļa gaļas liemeņa svars ir aptuveni divi kilogrami.

LA.lv