Mobilā versija
-2.6°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
5. jūnijs, 2015
Drukāt

Laksis – unikāls augs. Kā to labāk apēst? (2)

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock
KO VAR PAGATAVOT?

Pikantais brokastu biezpiens. Smalki sakapā lakšus un sīpollokus, sasmalcina arī pāris ķiploka daiviņas. Biezpienu sajauc ar krējumu, pievieno sakapātos zaļumus un ķiplokus, pieber krešsalātu, redīsu vai citus dīgstus. Tosterī apgrauzdē rupjmaizi vai graudu maizi, uz katras šķēles uzliek sagatavoto biezpienu.

Zupa állium ursínum. Sakapā 1 – 2 sīpolus, 2 ķiploka daiviņas, selerijas kātu, vidēji lielu purava gabaliņu. 2 lielus kartupeļus nomizo un sagriež nelielos kubiņos. Pannā uzkarsē eļļu, sīpolus apcep, līdz tie kļūst zeltaini. Pievieno ķiploku, seleriju un puravu, cep vēl 5 min. Liek katlā, pievieno 400 – 500 ml gaļas vai dārzeņu buljona, kādu melno piparu graudiņu, kartupeļus un vāra, līdz kartupeļi gandrīz mīksti. Sagriež 2 saujas lakšu, ber katlā un pavāra vēl 10 min. Virumu sablenderē. Var pielikt kādu karoti skābā krējuma un apceptu, kubiņos sagrieztu žāvētu cūkgaļu. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar sakapātiem puraviem, rotā ar lakšu ziediem.

Radi svētku galdā cēla ne tikai daudzus gardus ēdienus, bet arī bļodiņu ar lakšiem, ko novietoja goda vietā. Jau agrāk par šo augu biju dzirdējusi atzinīgus vārdus, tāpēc nolēmu pārliecināties, vai tiešām šis necilais augs no uzturvērtības viedokļa ir tik slavējams.

Laksis jeb Allium ursium L. ir daudzgadīgs liliju dzimtas lakstaugs. Tam raksturīgas divas lancetiskas lapas, kas līdzīgas maijpuķīšu lapām, bet pazemē slēpjas sīpols. Ar skaistiem baltiem ziediem tas uzzied maijā un jūnija sākumā. Ziedēšanas laikā izdala spēcīgu ķiploku aromātu. Vasaras otrajā pusē virszemes daļas nonīkst, un no auga vairs nav ne miņas.

Laksim tīk ēnaini, mitri meži, galvenokārt gāršas. Latvija atrodas tuvu lakšu izplatības areāla austrumu robežai. Latvijā laksis ir sastopams diezgan reti, biežāk Kurzemē. Tipiskas lakša audzes vērojamas Slīteres nacionālajā parkā. Latvijā laksi pirmo reizi ievācis Gustavs Kīzerickis Zaubes apkārtnē 1886. gadā.

Auga nosaukums latīņu valodā nozīmē “lāču sīpols” (no latīņu valodas allium – sīpols, ursus – lācis), kas norāda, ka ne tikai cilvēkiem, bet arī brūnajiem lāčiem laksis ir liels gardums. Tie mēdzot izrakņāt meža zemsedzi, lai piekļūtu iekārotajiem sīpoliem. Laksi par kārumu uzskata arī mežacūkas. Laksis ir ierakstīts Latvijas Sarkanajā grāmatā, un tas nozīmē, ka cilvēki savvaļā to vākt nedrīkst.

Uztura speciāliste Lizete Māldere:

– Laksis ir meža sīpols ar patīkami pikantu ķiplokainu garšu. Savvaļas laksis ir aizsargājams augs, taču varam baudīt tos lakšus, ko esam izaudzējuši paši savā mazdārziņā, kā arī iegādāties citu audzētos lakšus tirgus placī.

Pēc uzturvērtības laksis patiešām ir unikāls augs. Tā sastāvā ir ēteriskās eļļas, antioksidanti, fermenti, vitamīni un minerālvielas. Tāpat kā pumpuru un nezāļu iekļaušana ēdienkartē, arī lakšu baudīšana ir veids, kā uzlādēt savas vitamīnu un minerālvielu rezerves, uzlabot pašsajūtu, cīnīties ar pavasara nogurumu un ieņemt zemo startu jaunai sezonai.

Lakšiem piemīt izteikta pretiekaisuma iedarbība, tāpēc to lietošana uzturā ir ieteicama gan maziem, gan lieliem. Ēdamas ir gan to lapas, gan ziedi. Tos varam pievienot salātiem, izmantot kā garšaugu, vārīt, sautēt, gatavot zupas un pesto.

Man vislabāk garšo tieši lakšu pesto. To arī iesaku ikvienam pagatavot. Ņemu divus saišķus lakšu (aptuveni 100 g), 100 ml augstākā labuma olīveļļas, 40 g cietā parmezāna tipa siera, sauju valriekstu jeb Indijas riekstu, šķipsniņu piparu un citrona sulu. Visas sastāvdaļas sablenderēju, un pesto ir gatavs. To var pievienot dažādiem salātiem, izmantot sviesta vietā uz maizes, ar to bagātināt zivju un makaronu ēdienus. Taču jāievēro, ka ar lakšiem gluži tāpat kā ar visām pavasara bagātībām jāievēro mērenība.

KUR VAR IEGĀDĀTIES?

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Rīgas Centrāltirgū lakšu piedāvājums plašs. Atkarībā no saišķa lieluma tos piedāvā par 30 līdz 80 centiem. Nez vai kāds pārbauda te nopērkamo lakšu izcelsmi. Kāda sieviete pircējiem piedāvā divas preces – baltās meža vizbulītes un lakšus. Rodas pamatotas aizdomas, ka viņa lakšus vākusi mežā. Arī pie veikala “Hyper Maxima” Rīgā, Slokas ielā, ir nopērkami lakši – nelieli saišķīši par 30 līdz 40 centiem.

 

Pievienot komentāru

Komentāri (2)

  1. Ļoti prātīgi ir dot augiem un dzīvniekiem latiniskos nosaukumus. Vienīgais jāuzmanās lai tajos neievērstos kļūdas. Šajā gadījumā tas gan nerada lielas problēmas.

  2. Par Lakšiem – man viņi aug dārzā pie mājas . Līetoju gandrīz visos ēdienos – ļoti garšo .

Draugiem Facebook Twitter Google+