Foto – Shutterstock

Laksis – unikāls augs. Kā to labāk apēst? 2

Radi svētku galdā cēla ne tikai daudzus gardus ēdienus, bet arī bļodiņu ar lakšiem, ko novietoja goda vietā. Jau agrāk par šo augu biju dzirdējusi atzinīgus vārdus, tāpēc nolēmu pārliecināties, vai tiešām šis necilais augs no uzturvērtības viedokļa ir tik slavējams.

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 13
NATO admirālis atklāj, vai ir pazīmes, ka Krievija tuvākajā laikā plāno iebrukt kādā no NATO valstīm
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Lasīt citas ziņas

Laksis jeb Allium ursium L. ir daudzgadīgs liliju dzimtas lakstaugs. Tam raksturīgas divas lancetiskas lapas, kas līdzīgas maijpuķīšu lapām, bet pazemē slēpjas sīpols. Ar skaistiem baltiem ziediem tas uzzied maijā un jūnija sākumā. Ziedēšanas laikā izdala spēcīgu ķiploku aromātu. Vasaras otrajā pusē virszemes daļas nonīkst, un no auga vairs nav ne miņas.

Laksim tīk ēnaini, mitri meži, galvenokārt gāršas. Latvija atrodas tuvu lakšu izplatības areāla austrumu robežai. Latvijā laksis ir sastopams diezgan reti, biežāk Kurzemē. Tipiskas lakša audzes vērojamas Slīteres nacionālajā parkā. Latvijā laksi pirmo reizi ievācis Gustavs Kīzerickis Zaubes apkārtnē 1886. gadā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Auga nosaukums latīņu valodā nozīmē “lāču sīpols” (no latīņu valodas allium – sīpols, ursus – lācis), kas norāda, ka ne tikai cilvēkiem, bet arī brūnajiem lāčiem laksis ir liels gardums. Tie mēdzot izrakņāt meža zemsedzi, lai piekļūtu iekārotajiem sīpoliem. Laksi par kārumu uzskata arī mežacūkas. Laksis ir ierakstīts Latvijas Sarkanajā grāmatā, un tas nozīmē, ka cilvēki savvaļā to vākt nedrīkst.

Uztura speciāliste Lizete Māldere:

– Laksis ir meža sīpols ar patīkami pikantu ķiplokainu garšu. Savvaļas laksis ir aizsargājams augs, taču varam baudīt tos lakšus, ko esam izaudzējuši paši savā mazdārziņā, kā arī iegādāties citu audzētos lakšus tirgus placī.

Pēc uzturvērtības laksis patiešām ir unikāls augs. Tā sastāvā ir ēteriskās eļļas, antioksidanti, fermenti, vitamīni un minerālvielas. Tāpat kā pumpuru un nezāļu iekļaušana ēdienkartē, arī lakšu baudīšana ir veids, kā uzlādēt savas vitamīnu un minerālvielu rezerves, uzlabot pašsajūtu, cīnīties ar pavasara nogurumu un ieņemt zemo startu jaunai sezonai.

Lakšiem piemīt izteikta pretiekaisuma iedarbība, tāpēc to lietošana uzturā ir ieteicama gan maziem, gan lieliem. Ēdamas ir gan to lapas, gan ziedi. Tos varam pievienot salātiem, izmantot kā garšaugu, vārīt, sautēt, gatavot zupas un pesto.

Man vislabāk garšo tieši lakšu pesto. To arī iesaku ikvienam pagatavot. Ņemu divus saišķus lakšu (aptuveni 100 g), 100 ml augstākā labuma olīveļļas, 40 g cietā parmezāna tipa siera, sauju valriekstu jeb Indijas riekstu, šķipsniņu piparu un citrona sulu. Visas sastāvdaļas sablenderēju, un pesto ir gatavs. To var pievienot dažādiem salātiem, izmantot sviesta vietā uz maizes, ar to bagātināt zivju un makaronu ēdienus. Taču jāievēro, ka ar lakšiem gluži tāpat kā ar visām pavasara bagātībām jāievēro mērenība.

Reklāma
Reklāma

KUR VAR IEGĀDĀTIES?

Foto – Shutterstock

Rīgas Centrāltirgū lakšu piedāvājums plašs. Atkarībā no saišķa lieluma tos piedāvā par 30 līdz 80 centiem. Nez vai kāds pārbauda te nopērkamo lakšu izcelsmi. Kāda sieviete pircējiem piedāvā divas preces – baltās meža vizbulītes un lakšus. Rodas pamatotas aizdomas, ka viņa lakšus vākusi mežā. Arī pie veikala “Hyper Maxima” Rīgā, Slokas ielā, ir nopērkami lakši – nelieli saišķīši par 30 līdz 40 centiem.