Mobilā versija
-0.7°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
31. janvāris, 2012
Drukāt

Lakto – dabisks un veselīgs našķis

lakto2

Lakto ir īpašs. Šim unikālajam un dabiskajam piena produktam piemīt visas skābpiena produktu labās īpašības – tas viegli pārstrādājas un ir absolūti draudzīgs cilvēka organismam. Lakto stiprina imunitāti, atjauno organismu slimošanas laikā, regulē zarnu trakta darbību, ieteicams sirds un asinsvadu slimniekiem, kā arī palīdz labi izskatīties – regulē un samazina ķermeņa svaru. 


 

Lakto ir piena produkts, ko raudzē ar īpašu termostata metodi, tam jau atrodoties iepakojuma glāzītēs. Tā izdodas radīt vajadzīgo konsistenci – jogurtam līdzīgu masu, taču atšķirībā no jogurta lakto netiek pievienoti papildu stabilizatori. Šī ir unikāla ražošanas tehnoloģija, kas veidota sadarbībā ar Latvijas zinātniekiem.

Zinātniski ir pierādīts, ka labās jeb probiotiķu baktērijas spēj ļoti palīdzēt mūsu organismam.

Labās baktērijas jeb probiotiķi ir noderīgi mikroorganismi, kas dzīvo zarnu trakta mikroflorā. To galvenais mērķis un darbs ir pasargāt organismu no ārējo faktoru iedarbības un uzturēt veselu. Zināms, ka gremošanas traktā ir vairāk nekā 500 dažādu baktēriju, savukārt normālā vesela cilvēka mikroflorā no tām dominē apmēram 10 – 20 veidi. Dažādi faktori, piemēram, stress, slimības vai novājināta imūnsistēma, antibiotiku vai citu zāļu lietošana, neveselīgi ēšanas ieradumi un pat nelabvēlīgi vides apstākļi var izjaukt zarnu trakta mikrofloras līdzsvaru, līdz ar to derīgo labo baktēriju daudzums var samazināties un tiek traucēta organisma harmoniska darbība. Galvenie probiotiķu pārstāvji ir bifidobaktērijas (bifidobacterii) un lakto-baktērijas (lactobacilli). 
Lactobacilli ir teju lielākā pienskābes baktēriju grupas suga, kuras nosaukums radies no tā, ka šīs baktērijas laktozi un citus cukurus pārvērš pienskābē, kā arī ir ļoti izturīgas pret gremošanas trakta vidi (kuņģa sulu un žultsskābi). Labās pienskābes baktērijas izdala antimikrobas vielas un neļauj zarnu traktā augt sliktajām (patogēnajām) baktērijām,  tās stiprina gremošanas trakta dabisko pretestību un līdzsvaro gremošanu.

 

Latvijas Universitātes Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūta profesors Mārtiņš Beķers lakto uzteic arī tāpēc, ka tas spēj pazemināt holesterīna līmeni organismā, pateicoties glikānam un antioksidantiem tajā. Šo produktu īpaši ieteicams lietot sirds un asinsvadu slimniekiem.

 

Bifidobaktērijas kavē patogēnu un pūšanas baktēriju vairošanos un normalizē zarnu trakta mikrofloru.

Stāsta Ģimenes centra vadītāja Regīna Strautmane:

– Cilvēkiem diezgan bieži rodas problēmas, kuras izraisa zarnu mikrofloras dabiskā līdzsvara izjaukšana. Zarnu mikroflora ir baktēriju kopums zarnu traktā, kurā pastāv līdzsvars. Ja tas tiek izjaukts, iestājas disbakterioze. 
Tam par iemeslu var būt neveselīgs dzīvesveids un nesabalansēts uzturs, antibiotikas, šķiedrvielu trūkums uzturā, caureja, kā arī satraukums un apkārtējās vides faktori. Zarnu mikroflora ir jāatjauno, jo tās līdzsvara izjaukšanas gadījumā var rasties imūnās sistēmas novājināšanās, ar laiku parādīties holesterīna un lipīdu vielmaiņas traucējumi un citi veselības sarežģījumi. Tāpēc, izprotot jautājumu par zarnu mikrofloru, mēs paši varam palīdzēt to atjaunot. Lietojot uzturā pienskābās rūgšanas produktu lakto, ir iespējams uzlabot cilvēka gremošanas sistēmas mikrofloras darbību. Tāpēc pēdējā laikā probiotiķu izmantošanas iespējām tiek veltīts arvien vairāk uzmanības. Jo, lietojot produktus ar labajām baktērijām, mēs izvēlamies modernu ārstēšanas metodi – ar ēdienu uzlabot savu veselību. Un viens no šādiem produktiem ir lakto.

Latvijas Universitātes Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūta profesors Mārtiņš Beķers lakto uzteic arī tāpēc, ka tas spēj pazemināt holesterīna līmeni organismā, pateicoties glikānam un antioksidantiem tajā. Šo produktu īpaši ieteicams lietot sirds un asinsvadu slimniekiem.

Pircēji dažkārt vaicā, kāpēc uz ēdamā lakto virspuses dažreiz parādās ūdens pilieni. Tā kā produkts ir bez stabilizatoriem un saistvielām, pieļaujama piena ūdens, jeb sūkalu izdalīšanās no recekļa. (Piens sastāv no 12% sausnas un 88% ūdens, un tikai šie 12 procenti veido piena recekli, kura kapilāros jeb režģī ir iekļautas ūdens molekulas.) No tā nav jābaidās, tas ir dabisks process – tikpat dabisks, cik pats lakto.

Lakto klāsts ir ļoti daudzveidīgs – aveņu, smiltsērkšķu, melleņu, zemeņu ar auzām un bez garšas piedevām. Ļoti aktīviem un aizņemtiem cilvēkiem ir pieejams dzeramais lakto.

Lakto ir diētisks produkts, tā tauku saturs ir tikai 1,8%, tomēr tam ir lieliska garša. Tāpēc lakto spēj pildīt divas funkcijas reizē – garšīgs deserts un veselīgs piena produkts, kas palīdz samazināt svaru un saglabāt lielisku veselību!

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+