Mobilā versija
+2.9°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
27. jūnijs, 2016
Drukāt

Šmakovka der pret visām kaitēm un arī ēdiena receptēs, lepojas latgalieši (7)

1. Šmakovkas fenomens

1no4
Foto - Ieva Čīka/LETAFoto - Ieva Čīka/LETA
UZZIŅA

Šmakovka

Uzturā lietojamā šmakovka ir ap 40 – 50 grādus stipra.
Medicīniskām vajadzībām – muskuļu ierīvēšanai pret sāpēm, kompresēm, dezinfekcijai un citiem nolūkiem – gatavo ap 70 grādus stipru šmakovku, ko uzturā nelieto.
Daugavpils Šmakovkas muzeja darba laiks: T. – S. plkst. 11 – 19; Sv. – plkst. 11 – 17; P., O. – brīvs.
Ieejas maksa: 2,50 – 3,50 eiro, grupām lētāk. Ģimenēm (3 – 5 cilv.) – 2 eiro. Bērniem līdz 18 g. v. apmeklējums tikai vecāku pavadībā. Vairāk: www.smakovka.lv.

Katra tauta vai etniskā grupa lepojas ar savu nacionālo virtuvi, arī latgalieši, kuru tradicionālais dzēriens šmakovka pielīdzināms tādiem pasaulē pazīstamiem nacionālajiem dzērieniem kā skotu viskijs vai sļivovica, ko gatavo Centrāleiropas valstīs. Nu pārrobežu projekta “Museum Gateway” ietvaros īstenojusies ilgi lolotā ideja – pirms nedēļas Daugavpilī atklāts Latvijā lielākais un modernākais Šmakovkas muzejs, kas mājvietu radis Vienības namā.

Šmakovkas rašanās neatraujami saistīta ar novada sarežģīto vēsturi, kas atspoguļota muzejā un stāsta gan par seniem, gan pavisam jauniem laikiem no Jersikas karaļvalsts līdz poļu, krievu un padomju laikiem, skarot arī neatkarīgās Latvijas gadus. Saprotams, ka grūtajos laikos cilvēkiem gribējās kādu mierinājumu un grādīgā dzira kaut uz brīdi ļāva nedomāt par smago dzīvi. Protams, no tās pārmērīgas lietošanas cēlušās arī daudzas nelaimes, taču tagad tā tiek pasniegta kā Latgales lepnums – kulinārā mantojuma neatņemama sastāvdaļa, bez kuras nav iespējami nedz lielāki godi, nedz latgaliešu ēdienu gatavošana un viesu uzņemšana.

Šmakovku dažādās vietās Latgalē sauc atšķirīgi. Padomju laikos to apzīmēja ar nievājošiem vārdiem kandža vai samagons, kurus nu aizstājuši citi labskanīgāki – šmakavnīks, šmakauka, šmakovjaks, gancīte, dzimtenīte, ko darina no pašu dārzos un tīrumos audzētām dabas veltēm. Katrā sētā ir sava recepte, līdz ar to arī garšas nianses, par kurām var pārliecināties Šmakovkas muzejā, pasūtot degustāciju, ko piedāvā vietējā zemnieku saimniecība “Sēlija”. Lai gan klasiskā dzēriena pamats ir nemainīgs – raugs, cukurs, labības graudi –, daudzi brūveri garšas buķeti papildina ar citrusaugļu miziņām, kanēļa standziņām, kafijas pupiņām, piparmētru lapiņām, ķimenēm, ko vislabāk sajust, mazu malciņu paturot mutē.

“Agrākos laikos pelta un apkarota nu ar savu īpašo garšu un receptūru šmakovka sākusi ceļu uz savu atzīšanu Latgales, Latvijas un visas pasaules acīs,” norāda muzejā, kas tapis ar Latgales Reģiona attīstības aģentūras un Daugavpils pilsētas domes atbalstu.

  1. Šmakovkas fenomens
  2. Jauns muzejs senām tradīcijām
  3. Šmakovkas receptes
  4. Glāzīte ar maizi roku rokā

Pievienot komentāru

Komentāri (7)

  1. Vai Kurzemē arī drīkst taisīt šmakovku, jeb tikai Latgalē ???Mums pat aparāts nedrīkst būt mājās, bet te- slavē un pat apbalvo ar krustu……

    • Kad Kurzemē 50% no pieaugušajiem būs alkoholiķi, tad lepnie kurzemnieki arī drīkstēs taisīt šmakovku. Pagaidām lepojieties ar pilīm, kuršu senčiem, ventiņu valodu, sakoptajām sētām, Liepājas dzintaru, mūziku un citām kultūras padarīšanām. Alkohola slavēšanu atstājiet tiem, kam nav nekā cita ar ko dižoties.

  2. Laikam no sākuma jāierauj Atbildēt

    Dienā izdzeru 2 litrus šmakovkas…darbu nevaru atrast…Latgalē nav ražošanas, darba un rūpnīcu…PRIEKS par muzeju un prieks par tautas skaidro nākotni.

  3. Svarīgas divas lietas: dzert un svētdienās nestrādāt. Īstie senču tikumi.

  4. piedodiet, bet tas nosaukums ir vienkārši riebīgs-šmakovka.kāpēc ne dzimtenīte?

    • Latgaļu vuords “šmakovka” nūzeimej tū pošu, kū baltiski “dzimtene”.

    • Tas ir atvasinājums no poļu vārda. Bet tāda nu ir t.s. latgaliešu (nejaukt ar Latgaļu valodu) valoda. Puse vārdi slāviski, puse latviski ar mīkstinātu galotni un pa kādam vietvārdam iekšā.

Pieci sejas kopšanas rituāli pārejai uz "ziemas laiku"Mainoties gadalaikiem, jāmaina sejas kopšanas paradumi.
Draugiem Facebook Twitter Google+