Mobilā versija
-1.6°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
19. jūnijs, 2015
Drukāt

Latvijā atdzimst vēsturiskais alus no pļavu zālēm (11)

Foto - Timurs SubhankulovsFoto - Timurs Subhankulovs

Alu (elu) Eiropā senāk esot gatavojuši, pievienojot misai parastās purva mirtes, pelašķus un savvaļas rozmarīnu. Nesmādēja arī citas pie mājas augošas zāles. Alum bija jāstimulē prāts, jārada pacilāta izjūta un jāuzlabo dzimumtieksme. Šādu zāļu alu Latvijā vienīgie ražo SIA “Labietis”. Reinis Pļaviņš un Edgars Melnis izmēģinājuši ap simtu dažādu brūvējumu, palikuši pie 12 dažādām šķirnēm. Piemēram, alus “Pļava” ar pļavas puķēm, ko degustē Reinis Pļaviņš.

Kas ir gruits?

Gruits ir senais zāļu alus, ko varētu saukt par elu, lai atšķirtu no jaunlaiku apiņu alus. Par gruitu sauc arī zāļu maisījumu, ko izmantoja ela brūvēšanai. Alus gatavošanai ir nepieciešamas vairākas sastāvdaļas: ūdens, graudu iesals, raugs un kāds augu izcelsmes “antiseptiķis”, pēdējā laikā – visvairāk apinis, kas pakāpeniski sācis dominēt pēdējā tūkstošgadē. Tomēr apinis ir tikai viena no daudzajām zālēm, kuras lietotas alus ražošanā. Pirms tam, it īpaši zemēs, kur apiņi neauga, uzmundrinošā dzēriena ražošanai izmantoja citas augu valsts piedevas. Mūsdienās izmantojamo populārāko biopiedevu saraksts ir patiešām garš un tās bieži izmanto kombinējumā ar apiņu šķirnēm.

Saknes

Zāļu els ir vecākais alus veids, ja ar alu saprot alkoholisku dzērienu, ko raudzē no medus vai graudu izcelsmes cukuriem. Piemēram, ir rīsu, kukurūzas un miežu alus utt. Tā darīšana ir tikpat sena kā civilizācijas vēsture. Arheologi ir atraduši septiņus tūkstošus gadus vecas ticamas alus pēdas. Viena no svarīgākajām alus sastāvdaļām ir dažādi zaļumi, ko pievieno garšai, veselībai, jautrībai un labākai alus konservācijai. Diskutablajā Velesa hronikā, kas ap 1000. gadu tapa vikingu apdzīvotajā Novgorodā, par alu rakstīts: Ņem pļavas zāles un novāri, tad ielej silē, sajauc ar medu un trīs dienas turi saules staros.”

Alus senlaikos bija parasta ēšanas piedeva, to taisīja gatavoja katra saime. Par augiem un ūdeni pārmēru nesatraucās, kas tuvumā bija, to lietoja. Saglabājušās pat alus receptes no purva ūdens ar purva augiem. Galu galā pēc brūvēšanas viss ir sajaucies un izmainījies. Un ir pamatots uzskats, ka cilvēkam visveselīgākie produkti iegūstami pēc iespējas tuvāk dzīves vietai. Vai els ir izņēmums?

Alu gatavojot, neiztika bez sargājošām zintīm. Izrādās, spēcīgais gundegu dzimtas augs rūta tika izmantots, lai atvairītu melno maģiju un dāvinātu otro redzi. Tā lietošana bija biežāka, nekā domā, jo spēcīgs sabiedrotais vislabāk darbosies tad, kad būs paslēpts. Ela gruitu gatavoja patiešām ļoti daudzveidīgu. Piemēram, Ziemeļu ela sastāvā ir bioloģiski aktīvas skujkoku daļas – svaigie dzinumi, aromatizēti pumpuri, ziedi, ogas, čiekuri, skujas un sveķi. Dzēriena garšu ietekmē koka suga, drogu ievākšanas laiks un piedevas. Tā var svārstīties ziedu, citrusu, augļu aromāta, sveķu un skuju garšas robežās. Svaigās skuju koku sastāvdaļas ziemeļu pusē ir dabisks C vitamīnu avots. Tas noder garajos ziemas mēnešos, kad augļi nav pieejami.

Pievienot komentāru

Komentāri (11)

  1. Malači. Prieks par senu tradīciju atdzimšanu. Uztaisiet vienu lūdz arī ar kaņepēm.

  2. Tas NAV alus. Tas ir MEESLS! Alu taisa no miezhiem, iesala un apinjiem, neko vairaak! Vaacijaa tas saucas ‘Deutschess Reinheitsgebot’ – Vaacu alus tiiriibas likums, paskatieties maatee Guglee no kura laika, IMHO ~1500+. Var likt vienalga kaadas zaaliites, kaktusu sulu vai banaanu ekstraktu klaat – tas vairs nav alus, tas ir ‘alus izstraadajums’! Un galvenais: kaapeec tas buutu jaadara???

  3. SIA ir Zlaukts. nav tāda “SIA Labietis”!

  4. Reinis ir lielisks paraugs tam, kā no nulles, no alus vārīšanas grāpītī virtuvē, piecos gados uzbūvēt brūzi, kas nu jau atpazīstams visā valstī. Good luck, man prieks par tevi!

  5. Prieks, ka cilvēki kaut ko dara, lai šajā globalizācijas laikā Latvijai būtu kaut kas vēsturiski savs. Lai veicas!

  6. BIZNESS, kas veicina alkoholismu(nodzeršanos).
    !
    Alus, parasti, pats nenobeidz, bet uztura KĀRI pēc alkohola.
    !

  7. Kārtējais mēsls

  8. Vai tad biešu alus arī nav no senām tradīcijām un nebija populārāks par šo siena alu?
    Katrs izlec, kā māk!

    • Tieši tā! Ko tikai neizdomās un atsauksies uz vēsturi. Nu tiešām izpētiet vēsturi, tur tādu alus brūvēšanas paņēmienu neatradīsiet!
      Tas tas pats kas ar dziesmām, paņem sabojā vecās labās un uztiep, ka jaunas, bet tiešām ko jaunu un skaistu radīt neprot.
      Tad vismaz neķērušies klāt un nebojājuši vecās vēsturiskās – autoru radītās.

Tomātaudzētāji "Mežvidi" pārstrādās ogas un kaņepes (3)SIA "Latgales dārzeņu loģistika" plāno paplašināt siltumnīcas un attīstīt ogu un pat kaņepju pārstrādi
Gatis Strads. Mežā neatkarīgāks nekā teātrīSkatoties uz kokiem, redz ainavu, nevis eiro
Pasaulē
INFOGRAFIKA: Kuras izmaiņas likumos būtiski ietekmēs tavu ikdienu 2017. gadā? (3)ALGAS, PABALSTI, PENSIJAS NODOKĻI Saeima pieņēmusi vairākas būtiskas izmaiņas likumos, kas no nākamā gada ietekmēs Latvijas iedzīvotāju ikdienu.
Draugiem Facebook Twitter Google+