epa03550164 Two dishes of black and white truffles are sold during an auction  at the International Gastronomy Summit ‘Madrid Fusion’, at IFEMA exhibition site in Madrid, Spain, 22 January 2013. The event takes place from 21 to 23 January 2013. More than 100 chefs will be able to interact with visitors with 30 unseen demonstrations, 40 new products and 18 workshops.  EPA/JAVIER LIZON
/// UNKNOWN CATEGORY\
epa03550164 Two dishes of black and white truffles are sold during an auction at the International Gastronomy Summit ‘Madrid Fusion’, at IFEMA exhibition site in Madrid, Spain, 22 January 2013. The event takes place from 21 to 23 January 2013. More than 100 chefs will be able to interact with visitors with 30 unseen demonstrations, 40 new products and 18 workshops. EPA/JAVIER LIZON /// UNKNOWN CATEGORY\
Foto: LETA/EPA

Latvijā plāno izveidot ap 20 trifeļu audzēšanas dārzu 5

Tā kā patlaban lauksaimnieku un uzņēmēju vidū pieaug interese par delikateses sēņu – trifeļu – audzēšanu, sadarbībā ar zinātniekiem nākamā gada pavasarī Latvijā tiks izveidoti vēl apmēram 20 trifeļu dārzi.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Zinātnieki atklājuši iemeslu, kas varētu izskaidrot gados jaunu cilvēku biežo saslimstību ar vēzi 57
Notriektā tautumeita 7
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Lasīt citas ziņas

Kā biznesa portālu “Nozare.lv” informēja Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projekta “Trifeļu sēņu izpēte un zemnieku un universitāšu sadarbības tīkla veidošana” vadītāja Antra Balode, patlaban zemnieki var pieteikties augsnes izpētei, lai noskaidrotu, vai tā ir piemērota trifeļu specifiskajām prasībām. Šīs sēnes aug uz noteikta koka – ozola, lazdas, liepas – jaunajām saknēm, turklāt tikai kaļķainā augsnē.

“Par trifelēm un to audzēšanu tiek rīkoti semināri un kursi, bet nākamā gada aprīlī Latvijas Lauksaimniecības universitātē notiks trifeļu audzēšanai veltīta konference. Kopumā projektā apmācīs 200 cilvēku un tiks izveidoti 20 trifeļu dārzi,” sacīja Balode.

CITI ŠOBRĪD LASA

Viņa arī norādīja, ka trifeļu audzēšana paver jaunas iespējas uzņēmējdarbības sākšanai un netradicionālās lauksaimniecības attīstībai.

“Lai sāktu šo biznesu, nav nepieciešami plaši lauki vai mežs, iesākumā pietiek ar nepilnu pushektāru zemes. Trifeļu kociņu stādus var stādīt pakāpeniski, katru gadu palielinot dārza platību. Tomēr jāparedz riski, jo peļņa nebūs ātra – paies pieci līdz desmit gadi, līdz ienāksies pirmā raža. Ja trifeles augs, ilgtermiņa investīcijas atmaksāsies daudzu gadu garumā,” atzina Balode.

Patlaban Latvijā izveidots trifeļu paraugdārzs Jelgavā, Latvijas Lauksaimniecības universitātes izmēģinājumu laukā.

“Novērtējam Burgundijas jeb vasaras trifeles ziemošanu uz lazdu saknēm un meklējam risinājumus nezāļu ierobežošanai. Lai kociņu stādi nebūtu jāieved no citām valstīm, pētām to izaudzēšanas iespējas. Ievācam un iesējam zīles un riekstus, izaudzējam sējeņus un tiem iepotējam trifeles sēņotni,” skaidroja uzņēmēja.

Kā iepriekš “Nozare.lv” atzina Latvijas Mikologu biedrības vadītāja Diāna Meiere, trifeļsēņu audzētavas izveidošana izmaksā vidēji 5000 latu. Komerciāli nozīmīgi ir trīs paveidi – baltās, melnās un vasaras trifeles. Arī cenas, par kādām trifeles pārdod, ir dažādas – Zviedrijā sēnes pārdod par apmēram 1200 eiro (740 latiem), bet Francijā – par apmēram 600 eiro (420 latiem) kilogramā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.