Linards Liberts, SIA “Sula” līdzīpašnieks, gatavo bērzu sulu eksportam.
Linards Liberts, SIA “Sula” līdzīpašnieks, gatavo bērzu sulu eksportam.
Publicitātes foto

Latvijas bērzu sula ir “Dieva dzēriens” Taivanā un “matu ūdens” Vācijā 11

Bērzu sulu tecināšanas sezona vēl nav sākusies, tomēr vairāki Latvijas ražotāji jau saņēmuši lielus pasūtījumus no citām valstīm.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Personības tests: jūsu dzimšanas mēneša zieds atklāj par jums vairāk, nekā spējat iedomāties 17
“Kā krāpnieks zināja, ka neesmu izņēmusi paciņu?” Lasītāja atmasko neīsto “Latvijas Pastu” 1
Mākslīgais intelekts nosauc piecus “neveiksmīgākos” latviešu politiķus 115
Lasīt citas ziņas

Bērzu sula un tās produkti kļuvuši par nopietnu uzņēmējdarbību vairākiem Latvijas uzņēmumiem, kas šajā sezonā izpildīs eksporta pasūtījumus. Bērzu sulas ražotājs Labanovsku ģimenes uzņēmums SIA “Kainaiži” saņēmis pasūtījumu no Lielbritānijas uzņēmuma “Sibberi” par 30 000 litru svaigas bērzu sulas piegādi. Sulu iecerēts pārdot Lielbritānijas lielveikalu tīklos.

“Tas ir pilotprojekts, izmēģinājuma partija. Sulu sasaldēsim Latvijā un tad sūtīsim uz Lielbritāniju. Mēs rūpējamies par ražošanu, mūsu partneris – par sulas pārdošanu,” stāsta SIA “Kainaiži” pārstāvis Ervīns Labanovskis. Eksportam paredzēto “Kainaižu” bioloģisko bērzu sulu tecinās Smiltenes novadā. “Kainaiži” ražo dzirkstošo bērzu sulu ar zīmolu “Birzī”, tostarp bērza sulu ar krustnagliņām, piparmētrām, apelsīnu miziņu, upeņu pumpuru un citronu miziņas piedevu. Visi pārstrādes procesi ir bioloģiski sertificēti. E. Labanovskis teic, ka viņš cerot Lielbritānijas tirgum piedāvāt arī bērzu sulas ar pievienoto vērtību. “Lielbritānijā modē ir ūdens no kokosriekstiem. Bērzu sula ir kā jaunais kokosrieksta ūdens no Ziemeļeiropas, kas nav jāved tik lielu attālumu,” piebilst uzņēmējs.

CITI ŠOBRĪD LASA

SIA “Sula” saņēmusi pasūtījumu divu jūras konteineru ar sulu piegādei Taivānai. Uz tālo austrumu valsti sūtīs sulu ar nelielu piparmētras piedevu. Salīdzinājumā ar aizvadīto gadu Libertu ģimenes uzņēmuma eksports uz Taivānu būs divas reizes lielāks. “Bērzu sulu Taivānā dēvē par “Dieva dzērienu”. Pērn šajā valstī pārdevām vienu jūras konteineru ar sulu. Taivāniešiem ir ļoti svarīgi, ka piedāvājam bioloģiski sertificētu bērzu sulu, turklāt arī visi pārstrādes procesi mūsu uzņēmumā ir sertificēti,” teic SIA “Sula” saimniece Kristīne Liberta. Arī SIA “Sula” cer citu valstu tirgos pārdot bērzu sulu ar Latvijā pievienoto vērtību.

Šā gada sākumā Berlīnē notikušajā izstādē “Zaļā nedēļa” vāciešiem ļoti garšojis no Libertu vīna gatavotais degvīns un arī šampanietis. “Vācieši bērzu sulu uzskata par “matu ūdeni”, proti, par produktu, kas rosina matu augšanu,” stāsta Kristīne. Tiesa gan, nu jau otro gadu vairākos šīs valsts ekoveikalos var nopirkt Libertu bērzu sulu, kam pievienota īpaša pašu vāciešu garšviela. SIA “Sula” no 20. līdz 23. martam piedalīsies lielākajā Lielbritānijas pārtikas un dzērienu izstādē “IFE 2015”.

SIA “Sula” izveidojusi arī saudzīgas bērzu sulas tecināšanas komplektus, ar tiem šajā gadā bērzu sulu tecinās jau Beļģijā, Luksemburgā, Itālijā, Vācijā, Igaunijā un Latvijā.

Cik šajā gadā maksās bērzu sula Latvijā? E. Labanovskis paredz – cena būs intervālā no viena līdz pusotram eiro.

“Patlaban ar sulu tecināšanu nodarbojas visai daudz komersantu, tā ka konkurence pastāv. Lai gan šis bizness šķiet visai viegls, pašizmaksa nav zema. Ja jāurbj ap 200 bērzi, tas prasa pilnas dienas darbu – urbšana, procesa uzraudzīšana, sulas attīrīšana, vešana, pildīšana, marķēšana, tas viss veido augstu pašizmaksu,” skaidro uzņēmējs.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.