Mobilā versija
-2.6°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
15. maijs, 2015
Drukāt

Latvijas vīnogulāji pārziemojuši samērā labi

Foto - Uldis MuzikantsFoto - Uldis Muzikants

Latvijas vīnogulāji šogad ir pārziemojuši samērā labi, taču ražu būs iespējams prognozēt vasaras beigās, kad būs aizmetušās ogas, pastāstīja Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības valdes priekšsēdētājs Ričards Ivanovs.

“Principā pēc tā, cik ir aptaujāti [vīnkopji], tad vīnogas vairāk vai mazāk ir dzīvas, sala nav bijis daudz,” sacīja Ivanovs, piebilstot, ka vietējās šķirnes vīnogas, tostarp vīnogu selekcionāra Paula Sukatnieka šķirnes, ir pārziemojušas labi, savukārt no Rietumeiropas valstīm ievestajām vīnogu šķirnēm ir daļēji apsaluši gala pumpuri, tāpēc to stāvokli būs iespējams izvērtēt jūnijā.

Viņš norādīja, ka ir grūti izvērtēt, kādas šķirnes vīnogas Latvijā tiek audzētas visvairāk. Pēc viņa sacītā, Eiropas vīnogu šķirnes var nopirkt lielākos apjomos, savukārt vienkāršāk ir stādīt Latvijas vīnogu šķirnes, tāpēc vietējo šķirņu vīnogulāju varētu būt nedaudz vairāk vai tikpat, cik ievesto.

Pēc viņa teiktā, šā gada vīnogu ražu būs iespējams prognozēt ne ātrāk kā vasaras beigās, kad vīnogas būs aizmetušās. “To uz rudens pusi varēs redzēt, cik to ogu ir klāt, kas un kā gatavojas un kāda ir vasara. Tagad vienkārši ir pāragri spriest,” sacīja Ivanovs.

Ivanovs arī pastāstīja, ka pērn Latvijas vīnkopji saražoja lielāku apmēru vīna nekā 2013.gadā, līdz ar to aizvadītais gads bija salīdzinoši veiksmīgs.

Viņš pastāstīja, ka pēc biedrības aplēsēm, mazie vīndari, kas nav lielie rūpnieciskie ražotāji, bet ražo no Latvijas ogām un augļiem, pērn saražoja apmēram 140-150 tūkstošus litru alkoholisko dzērienu, kas ir vairāk nekā gadu iepriekš, kad tika saražoti 80-90 tūkstoši litru vīna. Viņš arī piebilda, ka 2-3 mazās vīna darītavas pērn ieguva lielo vīna darītavu licenci.

Latvijas vīnkopju un vīndaru biedrība ir dibināta 2006.gadā un tās mērķis vīnogu audzēšanas un vīna gatavošanas tradīciju kopšana un attīstības veicināšana, veidojot pamatus vīnkopības un vīnu gatavošanas nozarei Latvijā. Biedrības uzdevumi ir organizēt vīnkopības un vīndarīšanas aktivitāšu apzināšanu un koordināciju Latvijā, apkopot un izplatīt informāciju par vīnkopības un vīndarības stāvokli un attīstību Latvijā un citās valstīs, kā arī veicināt starptautisku sadarbību un pieredzes apmaiņu vīnkopībā un vīndarīšanā, organizējot starptautiskas konferences un seminārus, kā arī piedaloties ārvalstīs organizētās konferencēs un citos pasākumos.

Pievienot komentāru

"Mežvidu" tomātu karaļi pārstrādās arī ogas un kaņepes (3)SIA "Latgales dārzeņu loģistika" plāno paplašināt siltumnīcas un attīstīt ogu un pat kaņepju pārstrādi.
Gribējām, kā labāk, sanāk, kā vienmēr (8)Iecere no nākamā gada 1. janvāra noteikt minimālo sociālās apdrošināšanas iemaksu līmeni izpelnījusies ievērojamu pretestību, jo uzņēmēji brīdina, ka labie nodomi var beigties ar bēdīgām sekām.
Pasaulē
Vairākās nozarēs katastrofāli trūkst darbinieku. Vietējam maksā minimālo, viesim – vidējo algu! (22)Jau šobrīd vairākās nozarēs katastrofāli trūkst darbinieku – šoferu, IT speciālistu, pārdevēju, pavāru
Draugiem Facebook Twitter Google+