Mobilā versija
-4.0°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
20. novembris, 2012
Drukāt

Latviskā noskaņā
 latviski ēdieni

Foto - Baiba BucenieceFoto - Baiba Buceniece

“DAD cafe” Rīgā, Miera ielā – ne tikai kafejnīca, bet arī mākslas un mūzikas galerija. Īpašnieces Dace Preisa un Alise Krapāne teic, ka nosaukums tulkojams ne tikai kā tētiņa vai papiņa kafejnīca, bet pavisam latviskā garā arī kā “dienišķā atpūtas deva”, “dāmas aizvien darbojas” u. tml.

 

Te var ne tikai pieēst pilnu vēderu, baudot salātus, zupas, pankūkas un gardus našķus, piemēram, “Čīles citronkūku” un šokolādes kūku, bet arī malkot sildošus dzērienus – grenadīntēju ar augļiem, karsto balzamu ar upeņu sulu, “Karsto ābeli ziedonī” u. c. “DAD cafe” pastāvīgi aplūkojamas izstādes, baudāmi kamermūzikas, džeza un citu žanru koncerti un improvizācijas teātra izrādes. 
”DAD cafe” pavāri Līvu Zvaigznoni šoreiz lūdzām pagatavot gardu maltīti, ko celt galdā latviskajos svētkos novembrī.pavare-bb

 

 

 

Biešu biezzupa ar pašgatavotiem biešu čipsiem

Recepte2-bbSastāvdaļas: (6 porcijām) 1 liels burkāns, 1 puravs (kāts un lapas), 4 ķiploka daiviņas, 2 lieli sīpoli, pētersīļu un bazilika kāti, lauru lapas, pipari, sāls, 15 g sviesta, 0,5 kg vārītu biešu, 2 vidēji sīpoli, 1 neliela svaiga biete.

 

Kā gatavot?

Katliņā liek lielos gabalos sagrieztu burkānu, puravu, ķiploku, sīpolus, bazilika un pētersīļu kātus, lauru lapas, pievieno melnos piparus un pēc garšas sāli. Vāra 2 stundas. Kad buljons gatavs, nokāš. Pannā izkausē sviestu, uz nelielas uguns apcep sasmalcinātus sīpolus. Vārītās bietes sagriež gabaliņos. Karstam buljonam pievieno gan apceptos sīpolus, gan bietes, uzvāra. Ja vēlas, pievieno vēl sāli un piparus. Noņem no uguns, sablenderē. Svaigo bieti sagriež plānās šķēlītēs, no abām pusēm cep karstā eļļā, līdz vienmērīgi izcepas. Izņem no eļļas, nosusina uz papīra dvieļa, pārkaisa ar sāli.

 

 

 

Siltie cāļu aknu salāti “Krāsu simfonija”

Recepte1-bbSastāvdaļas: (1 porcijai) 1 vidējs tomāts, 1/3 gurķa, lapu salāti, 1 burkāns, 1/4 ābola, saulespuķu sēklas, mandeļu skaidiņas, 3 gab. cāļu aknas.

 

Kā gatavot?

Lapu salātus saplēš, gurķi nomizo, sagriež šķēlītēs, tomātu sagriež daiviņās, burkānu sarīvē, ābolu sagriež šķēlītēs, bļodā visu sajauc. Cāļa akniņas liek uz pannas, pārkaisa ar sāli, apcep. Cepot beigās pievieno cukuru vai medu, lai veidojas karamelizēta mērcīte. Pieber apgrauzdētas saulespuķu sēklas un mandeļu skaidiņas. Kad aknu mērcīte gatava, to lej pāri salātiem, viegli samaisa. Rotā, pārkaisot saulespuķu sēkliņas un mandeļu skaidiņas.

 

 

 

 

 

Tiramisu latviešu gaumē “Cel mani augšā” 
Recepte3-bb

Sastāvdaļas: (9 porcijām) 4 olu dzeltenumi, 70 g pūdercukura, 190 g maskarpones siera, 200 g pilnpiena biezpiena, 180 ml saldā krējuma, 150 ml espreso kafijas, 400 g cepumu “Dāmu pirkstiņi”, 150 g dzērveņu.

 

Kā gatavot?

Olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru, līdz tie gaiši dzelteni. Pievieno atdzesētu maskarpones sieru, biezpienu, sajauc viendabīgā masā. Ieliek ledusskapī. Atdzesēstu saldo krējumu saputo un iecilā olu, biezpiena un siera masā. Dāmu pirkstiņus mērc atdzesētā espreso kafijā, kārto kūkas formā vienā kārtā. Pāri liek pusi no pildījuma, rūpīgi nosedzot visus cepumus. Pārkaisa 2/3 no dzērvenēm. Pēc tam ar espreso samērcētiem dāmu pirkstiņiem noklāj otro kārtu, pāri liek atlikušo pildījumu. Pārkaisa ar rīvētu tumšo šokolādi. Uz divām trim stundām ievieto ledusskapī. Pirms pasniegšanas rotā ar dzērveņu mērci, svaigām dzērvenēm un piparmētru lapiņām.

 

 

 

Gardumdzēriens “Karstais rudens”

Recepte4-bbSastāvdaļas: (1 porcijai) 2/3 ābolu sulas, 1/3 apelsīnu sulas, kanēļa standziņa, grenadīna sīrups, dzērvenes, kanēlis, baltais cukurs.

 

Kā gatavot?

Uzkarsē ābolu un apelsīnu sulu, kam pievienota kanēļa standziņa. Stikla tējas krūzes malas vispirms iemērc sīrupā, pēc tam baltajā cukurā, lai izveidojas sārta maliņa. Krūzē ieber dzērvenes, ielej uzsildīto sulu, iemet kanēļa standziņu. Pielej nedaudz grenadīna, pārkaisa ar kanēli. Lai labi garšo!

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+