Mobilā versija
+6.9°C
Velta, Velda
Piektdiena, 24. novembris, 2017
1. jūnijs, 2017
Drukāt

Lielbritānijā atzinīgi novērtēti jaunā latviešu dizainera “veselīgie” šķīvji

Publicitātes fotoPublicitātes foto

“The Guardian” novērtējis Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas absolventa Naura Cinovica “krokainos” šķīvjus, kuru dizains paredzēts, lai apmānītu cilvēka prātu un ļautu patērēt mazāk ēdiena, šodien vēsta LMA.

Pašreiz mākslinieks attīstīta šķīvja ideju un uzsāk tā testēšanu. “Mana ideja ir radīt sajūtu, ka cilvēks apēd vairāk ēdiena nekā patiesībā. Smadzenēm nepieciešamas vismaz 20 minūtes, lai saņemtu ziņu, ka jūtamies paēduši, tāpēc ātrāka ēšana liek domāt, ka mums nepieciešams vairāk ēdiena. Ēdot lēnāk, ziņa par sāta sajūtu smadzenēm tiek nodota ātrāk un mēs ēdam mazāk,” stāsta Nauris Cinovics.

Šķīvis tiks veidots no caurspīdīga stikla ar domu pārvērst vakariņu ēšanu par sarežģītāku un ilgāku procesu nekā ierasts. Tikt pie kārotā zivs gabala vai noklīduša burkāna šķīvja daudzajos ielokos var izrādīties laikietilpīgi, būtiski samazinot cilvēka vidējo ēšanas ātrumu. Dizaineris izveidojis arī smagus ēšanas piederumus, lai padarītu ēšanu līdzīgāku darbam. Katrs viņa izveidotais piederums – nazis, karote vai dakša sver 1.3 kilogramus. Testēšanas rezultātā tika pierādīts, ka šo piederumu izmantošana paildzināja vidējo ēšanas laiku no 7 līdz 11 minūtēm.

Nauris Cinovics šogad prezentēja savu ideju Portugālē notiekošajā Eiropas kongresā, kas veltīts liekā svara problemātikai, kurā eksperti izrādīja interesi par šķīvja koncepciju. Atzinīgus vārdus pauduši daudzi nozares eksperti – Pols Kristiansens no Liverpūles Universitātes Psiholoģijas skolas, diētas un iedzīvotāju veselības profesore Sūzana Džeba un uzvedības psihologs Čārlzs Spenss, kā arī veselības psiholoģijas profesore Džeina Ogdena no Sarijas Universitātes.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+