Mobilā versija
+5.6°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
31. jūlijs, 2014
Drukāt

Lieliskais garšvielu piecnieks – ko tas sniedz veselībai ikdienā

1. Pie trekniem ēdieniem – pa tējkarotei ķimeņu

1no6
Foto - Valdis SemjonovsFoto - Valdis Semjonovs
Foto – Valdis Semjonovs

Garšvielu pasaule ir milzum plaša – citās zemēs zina un lieto vairāk nekā simt garšvielu, kas ievērojami uzlabo ēdiena garšu un izskatu. Tomēr pats būtiskākais – tās palīdz pārstrādāt ēdienu un uzlabo veselību. Šajā ziņā īpaša nozīme ir ķimenēm un tās radiniekiem – kumīnam, adžvainam, fenhelim un anīsa sēklām. Pēc izskata tās ir līdzīgas, bet garša un smarža būtiski atšķiras.

Ķimenes ierosina ēstgribu (palīdz veidoties kuņģa sulai), veicina visu gremošanas orgānu darbību, novērš pūšanas un rūgšanas procesus zarnās, spēj samazināt pat spazmveida sāpes kuņģī un zarnu traktā. Ķimenes dēvē par pavasara organisma tīrītājiem – tās izvada ziemas laikā sakrājušos toksīnus.

Pievienojot ķimenes trekniem ēdieniem, barība tiek ātrāk sagremota. Sēkliņas ieteicams pirms lietošanas uz pannas nedaudz apgrauzdēt (30 sekundes, līdz garšviela sāk smaržot) – tas aktivizē vielas, kas pastiprina garšu. To pašu var darīt ar citām garšvielām.

Ķimenes var pievienot ēdienam pirms ēšanas, nepakļaujot termiskai apstrādei. Samaltas sēkliņas pievieno uz pusi mazāk, nekā norādīts receptē, citādi ēdienā tām būs ļoti stipra garša (parasti receptēs norādītais daudzums atbilst nemaltām sēklām). Ķimenēs ir daudz ēterisko eļļu, tāpēc pirms lietošanas sēkliņas ieteicams sasmalcināt piestiņā vai dzirnaviņās, taču ilgi nevajadzētu glabāt, jo jau pēc mēneša vērtīgo vielu tajās būs pavisam maz.

Ķimenes pievieno gaļas un zivju ēdieniem, maizei, sāļajiem kēksiem. Der arī biezpienam, rīsiem un dārzeņu ēdieniem, visu veidu zupām. Ķimenēm ir silta smarža un pikanta, mazliet asa garša, patīkama pēcgarša.

Gremošanas uzlabošanai var pagatavot tēju – tējkaroti sēklu aplej ar glāzi verdoša ūdens un ļauj 15 minūtes ievilkties. Dzer pa trešdaļai glāzes pirms ēšanas visas dienas garumā.

  1. Pie trekniem ēdieniem – pa tējkarotei ķimeņu
  2. Indijas ķimenes jeb kumīns
  3. Aptieku dille – fenheli
  4. Anīss ir dziedinošs
  5. Noslēpumainais adžvains
  6. PADOMI

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+