Mobilā versija
-0.7°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
14. aprīlis, 2014
Drukāt

Liepu pumpuru ievārījums. Debešķīgs!

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

Dzidrs kā tikko izsviests medus, bet nav medus, aromātisks kā pieneņu sīrups, bet nav sīrups, salds kā cukurs, bet nav cukurs. Kas tas ir? Liepu pumpuru ievārījums!

Patlaban ir īstais laiks vākt iepriekšējā gadā izaugušos liepu zariņus, lai pagatavotu aromātisku, veselīgu un gardu liepu pumpuru ievārījumu, kas stiprina imunitāti. Kā tas garšo? Debešķīgi, kā aromatizēts medus! Turklāt tā pagatavošana prasa vien pusstundu.

1. Ievārījuma gatavošanai izvēlas patālāk no autoceļa augošu liepu un griež tikai pagājušajā gadā izaugušos koši sarkanbrūnos zariņus. Litram ievārījuma nepieciešamas divas lielas buntes, ko tik tikko var apņemt ar abām rokām.

2. Zariņus sagriež 6–8 cm garos stienīšos, lai var ievietot 1,5 litru lielā katlā.

3. Zariem uzlej 800–900 ml ūdens un vāra uz vidēji lielas uguns aptuveni 20 minūtes. Zariņi maina krāsu no tumši sarkanas līdz gaiši brūnai. Vāroties liepu zariņi smaržo kā tikko izvārītas cūku pupas.

4. Zariņus nokāš un liek atdzesēties. Novārījumu saglabā.

5. Kad zariņi atdzisuši, izspiež liepu pumpurus, kas paukšķēdami viegli nāk laukā. Darot to, var pārliecināties, cik daudz ēterisko eļļu un sveķu ir pumpuros – rokas kļūst lipīgas, virtuvē izplatās patīkams aromāts.

6. Kad pumpuri savākti, tos liek novārījumā un pievieno ievārījuma cukuru ar pektīnu (0,5 litriem vajag aptuveni puskilograma cukura). Pavāra 5 minūtes un sapilda tīrās burciņās. Pumpuri ievārījumam piešķir patīkamu saldu akcentu!

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+