Mobilā versija
+1.2°C
Auseklis, Gaisma
Ceturtdiena, 14. decembris, 2017
24. novembris, 2017
Drukāt

Lipīgās medus brokastis

Publicitātes fotoPublicitātes foto

"Sāc katru dienu ar medus karoti vienu!" aicināja "bitītes" Medus brokastīs Ogres Valsts tehnikumā.

Visā Eiropas Savienībā sākusies Profesionālo prasmju nedēļa, kurā tiek rīkoti vairāk nekā tūkstoš pasākumu, lai popularizētu dažādas profesijas un profesionālās prasmes.

Pasākums ir Eiropas Komisijas (EK) iniciatīva. EK šajā nedēļā aicina katru censties atklāt savu profesionālo talantu. Profesiju pārstāvji aicināti stāstīt sabiedrībai par savu darbu. Tādējādi iecerēts parādīt profesionālās izglītības pievilcību, lai ne tikai rosinātu jauniešus apgūt kādu amatu, bet arī pieaugušie aizdomātos par iespēju pārkvalificēties, apgūt vēl kādu profesiju. Piemēram, profesionālās izglītības iestādes, kurās ir modernas apmācību iekārtas, ieviestas inovatīvas mācību metodes, kuras aktīvi un veiksmīgi sadarbojas ar uzņēmumiem, profesionālo prasmju nedēļas laikā varētu “neturēt sveci zem pūra”, bet pastāstīt par to arī citiem. Taču pasākumus var organizēt ne tikai profesionālās izglītības iestādes, bet arī nevalstiskās organizācijas un citi aktīvisti. Labāko pasākumu īstenotāji tiek apbalvoti – balvu īpašas ceremonijas laikā pasniedz Briselē.

Tā kā nedēļā iesaistās ne tikai ES valstis, bet arī, piemēram, Kazahstāna un Turcija, kopumā notiks 1355 pasākumi 45 valstīs.

Latvijā gan šogad pieteikti tikai trīs pasākumi profesiju popularizēšanai. Viens no tiem – Medus brokastis – jau trešdien sākās Ogres Valsts tehnikumā. Tā direktore Ilze Brante stāsta, ka Medus brokastīs tiek popularizēta biškopja profesija garšīgā veidā. Proti, Ogres Valsts tehnikumam nesen pievienota Vecbebru profesionālās izglītības iestāde, kurā piedāvā apgūt biškopja amatu. To apgūst ne tikai jaunieši, bet arī daudzi pieaugušie, kuriem jau pieder dravas vai arī kuri vēl tikai vēlas tās ieviest.

Biškopība Latvijā varētu turpināt attīstīties, jo medus izmantošanas iespējas ir ļoti plašas. To biškopji, kā arī “Siera klubs” un maiznīca “Fazer” centās pierādīt arī Medus brokastīs. Tajā gan tehnikuma audzēkņi, gan citi interesenti varēja degustēt vairākas medus šķirnes, uzzināt, kā tās garšo kopā ar dažādiem maizes un siera veidiem. Turklāt biškopji stāstīja par savu darbu, par savu pieredzi, kopjot bites. Ceturtdien Medus brokastis norisa sadarbībā ar Kokneses novada domi un uz tām tika aicināti bērni no Kokneses novada skolām un bērnudārziem. Viņiem bija iespēja uzzināt ko jaunu, vienlaikus nogaršojot ko gardu un veselīgu.

Ogres tehnikums izveidojis Zemgales kulinārā mantojuma centru, un Medus brokastis iekļaujas gan Eiropas profesionālo prasmju nedēļā, gan kulināra mantojuma pasākumu kalendārā.

Otrais notikums profesionālo prasmju nedēļā gaidāms 30. novembrī, kad Valsts izglītības attīstības aģentūra rīko starptautisku konferenci profesionālās un pieaugušo izglītības pārstāvjiem, izglītotājiem, politikas veidotājiem, sociālajiem partneriem, darba devējiem un citiem interesentiem “ECVET mūžizglītības kontekstā”, kurā spriedīs par Eiropas kredītsistēmu profesionālajai izglītībai un mācībām (ECVET).

Vienkāršāk runājot, ECVET ir sistēma, kādā katra valsts piešķir profesionālās kvalifikācijas. Konferencē eksperti paplašinās skatījumu uz ECVET un tās lietošanas veidiem mūžizglītības kontekstā, aplūkojot Eiropas tendences un izaicinājumus. Dalībnieki stāstīs par Eiropas valstu un Latvijas pieredzi ECVET ieviešanā, kā arī vērsīs uzmanību uz aktualitātēm saistošajos dokumentos. Darba grupās plašāk diskutēs par ECVET praksi un izaicinājumiem mūžizglītībā Eiropas kontekstā, kā arī no uzņēmēju un profesionālo izglītības iestāžu perspektīvas.

Trešais Eiropas profesionālo prasmju nedēļas pasākums, kas saistās ar Latviju, ir starptautisks. Tā ietvaros Viļņas Profesionālās dzelzceļa un biznesa skolas audzēkņi viesojās Daugavpils tehnikumā, kur arī mācās topošie dzelzceļnieki. Jaunieši varēja apmainīties ar izglītošanās pieredzi, turklāt Lietuvas topošie dzelzceļnieki iepazina Daugavpili, tās tradīcijas un kultūru.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+