Mobilā versija
Brīdinājums +0.7°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
8. jūlijs, 2013
Drukāt

Lizetes BLOGS: Uztura īpatnības karstā laikā

Karstais laiks ar visu tā burvību ir pienācis. Tieši tāpēc šoreiz stāstu, kā atvēsināties un gūt pozitīvu strāvojumu karstās dienās.

  1. Ūdens

Kad mūsu organisma ķermeņa temperatūra paaugstinās, tā iekšējā regulācijas sistēma to sāk kontrolēt un mēs caur ādu sākam izvadīt ‘”lieko’’, lai organisms, vienkārši sakot, atdzistu. Bet ilgstoši pārkarstot un izdaloties šķidrumam no ķermeņa, mēs zaudējam arī dažādus minerālsāļus, piemēram, nātriju, kāliju un magniju. Tie galvenokārt atbild par šūnu iekšējo stāvokli un piedalās nervu impulsu vadīšanā. Tieši tāpēc karstā laikā dzert ūdeni ir īpaši svarīgi. Un jo karstāks laiks, jo interesantākus ūdeņus varam izvēlēties.

Ikdienas nepieciešamībām ūdens, kas papildināts ar dažādām minerālvielām, var būt lieks, taču šinī gadījumā tas ir kā radīts. Jo zaudētās minerālvielas ir jākompensē.

Papildini to ar svaigām augļu piedevām, vai varbūt, ja par ūdeni neatceries – lejupielādē savā mobilajā tālrunī aplikāciju, kas atgādina par ūdens dzeršanu!

 

Lizete Māldere, uztura speciāliste. “Mīlu jaunas, spontānas un inovatīvas idejas. Mīlu ēdienu un viss kas saistīts ar to. Patīk vērot, analizēt un izprast cilvēku ēšanas paradumus. Ļoti patīk arī gatavot un
izdomāt arvien jaunākus un efektīvākus risinājums, kā dzīvot labāk.

 

 

 2. Saldējums

Atvēsinošs, gards un patiešām bauda mūsu garšas kārpiņām. Taču ko izvēlēties, lai šis saldējums nebūtu drauds figūrai vai varbūt paaugstinātam holesterīna un cukura līmenim? Noteikti izlasi informāciju, kas atrodas uz saldējuma iepakojuma. Kādi tauki un cik daudz atrodas tajā. Kādas pārtikas piedevas ir vai nav izmantotas un galu galā – cik kilokalorijas satur šīs mazais un gardais brīnums.

Jo bieži vien saldējums ir neskaitāmas vasaras gardums. Taču ne visi saldējumi ir tik nevainīgi. Ievēro, ka saldējums, kuram ir pievienoti augu tauki, noteikti nav pirmās klases saldējums, kā arī šāds krējuma našķis nev ienmēr nozīmē, ka saldējums patiešām ir gatavots no krējuma.

Tāpat arī noteikti izpēti, cik daudz enerģijas satur saldējums – ja virs 300 kcal – tā jau mēdz ir liela “izšķērdība”.

Tāpēc, kā jau vienmēr, mājās gatavotais ir tas pats labākais un gardākais. Pagatavo kādu augļu sorbetu, vai varbūt sasaldē svaigus augļus ar nelielu šokolādes apvalciņu. Vai arī pagatavo atsvaidzinošus jogurta saldējumus un darbā atvēliet tiem vietu saldētavā!

3.Grila ballīte

Saulains, silts laiks, laba kompānija ir ideāls laiks, kādai dārza ballītei, kuras laikā varam paslēpties zem kādas ābeles ēnā un baudīt gardus ēdienus. Taču karstajā laikā ne tikai mums ir grūti, viegli neklājas arī mūsu organismam un tā gremošanas traktam. Šādā laikā mēs gribam apēst tik daudz, taču organisms tam ne vienmēr ir gatavs. Dienā ir ieteicams apēst 1 porciju – aptuveni viena sauju liesas gaļas, zivs vai pākšaugu. Pārmērīga to lietošana, it īpaši grillēšanas sezonā, var pastiprināt organisma ūdens apmaiņas traucējumus, dedzināšanu un citas gremošanas problēmas. Līdz ar to esi vērīgs pret sevi!

Ja gatavojies dārza ballītei – parūpējies, lai gaļa ko grilēsiet, būtu kvalitatīva. Labākajā gadījumā – Latvijā audzēta, liesa un šefpavārs tik ļoti to nepiededzinātu

Apdegušie gaļas gabaliņi nebūt nav tie garšīgākie, tie turklāt ir visindīgākie. Bet ja tomēr sanāk apēst vairāk apdegušus gabaliņus, to noteikti ir jākompensē ar dārzeņiem un augļiem, kas satur antioksidantus un cīnās pret šiem kancerogēnajiem savienojumiem.

Tieši tāpēc rasola vietā izvēlies svaigu lapu salātus, vai varbūt sagatavo dārzeņu plati ar bezpiedevu jogurta mērcīti.

… un vēl noteikti pievērs uzmanību sāls daudzumam, ko izmanto gatavojot vai iegādājoties ēdienu. Sāls daudzums virs 1.5g/ 100g produktā var radīt tādus ūdens apmaiņas traucējumus kā sapampušas potītes, nogurumu un citas nepatīkamas emocijas.

Lai izdodas!

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+