Foto: LETA

LLU pētniece: Latvijā audzēto lielogu dzērveņu bioloģiskā vērtība – augstāka nekā savvaļas ogām 11

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) jaunā zinātniece Karina Rūse savā promocijas darbā veikusi pētījumu par dažādi kaltētu dzērveņu kvalitāti un pētījuma gaitā secinājusi, ka saimnieciski audzēto lielogu dzērveņu bioloģiskā vērtība ir augstāka nekā savvaļas dzērvenēm, liecina LLU informācija.

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 13
NATO admirālis atklāj, vai ir pazīmes, ka Krievija tuvākajā laikā plāno iebrukt kādā no NATO valstīm
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Lasīt citas ziņas

Jaunā doktore decembrī aizstāvēja promocijas darbu “Dažādi kaltētu dzērveņu kvalitātes izvērtējums”, kura mērķis bija pētīt savvaļas un dažādu šķirņu lielogu dzērveņu kvalitātes izmaiņas konvekcijas kaltēšanas procesā un mikroviļņu-vakuuma kaltē, izvērtējot optimālo risinājumu ogu bioloģiskās vērtības saglabāšanā.

“Latvijas purvos dzērvenes aug un tiek lasītas jau kopš senseniem laikiem. Jau mūsu senči zināja par ogu ārstnieciskajām īpašībām imūnsistēmas stiprināšanai. Tā kā dzērvenēs ir augsts benzoskābes saturs, svaigu ogu uzturvērtības izmaiņas uzglabāšanas laikā nav būtiskas, taču ir nepieciešams pievērst uzmanību uzglabāšanas apstākļiem (temperatūrai, videi, iepakojuma materiāliem). Viens no ogu uzglabāšanas laika pagarināšanas veidiem ir kaltēšana,” skaidroja Rūse.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pēc iegūtajiem datiem Rūse secinājusi, ka Latvijā audzēto lielogu dzērveņu bioloģiskā vērtība ir augstāka nekā savvaļas dzērvenēm. Vispiemērotākais dzērveņu sagatavošanas paņēmiens kaltēšanai konvekcijas kaltē ir ogu pārgriešana uz pusēm, bet kaltēšanai mikroviļņu-vakuuma kaltē ogu pirmapstrāde nav nepieciešama.

Kaltējot pārtikas produktus mikroviļņu-vakuuma kaltē, ir iespējams lietot apstrādes temperatūru zem aptuveni +40 grādiem pēc Celsija, un kaltēšanas laiks ir ļoti īss. Tādējādi var maksimāli saglabāt ogu uzturvērtību, saīsināt kaltēšanas laiku un pazeminātā skābekļa vidē maksimāli saglabāt bioloģiski aktīvo vielu saturu ogās, secinājusi pētniece.

Ar jaunās doktores promocijas darbu iespējams iepazīties LLU Fundamentālajā bibliotēkā.

Promocijas darba izstrāde un noformēšana līdzfinansēta no Eiropas Savienības Sociālā fonda projekta “Pārtikas nozares zinātniski pētnieciskās grupas izveide”, kā arī ar Eiropas Sociālā fonda finansētā projekta “Atbalsts LLU doktora studiju īstenošanai” atbalstu.