Mobilā versija
Brīdinājums +4.9°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
1. oktobris, 2012
Drukāt

Maiga kā ābele, nikna kā vilks (2)

Foto - Stock.XCHING, www.andriskozlovskis.lvFoto - Stock.XCHING, www.andriskozlovskis.lv

Ābeles vārda pieminējums vilkābeles nosaukumā droši vien simbolizē mīlestību un mātišķu aizsardzību, bet kāds šim veselības kokam sakars ar vilkiem? Laikam jau asie ērkšķi dažādām ligām spēj stāties pretī tikpat drosmīgi kā pelēkā mežinieka zobi. Protams, arī vilkābeles ziedi, augļi, lapas, sīkie zaru galiņi ir dziedinoša spēka pilni.

 

Vilkābele daudzu tautu mitoloģijā dēvēta gan par mērķtiecības simbolu, gan stipro ļaužu koku, gan uzticības nodrošinātāju laulāto attiecībās. Jau senajā Grieķijā tās ziedi un augļi izmantoti arī dziedniecībā.

Šim rožu dzimtas krūmam vai kokam sugu daudz, vairāki simti. Latvijā pazīstamākas sešas septiņas. Tās atšķiras gan pēc lapu formas, gan augļu lieluma un veidola, bet piederīgas ārstnieciskajiem augiem, jo uzlabo sirdsdarbību, sekmē asinsvadu, īpaši vainagartēriju, paplašināšanos, mazina infarkta risku, izceļas ar spēcīgu antioksidanta iedarbību, veicina miega kvalitāti, kliedē nervozumu. Kopā ar ginka preparātiem der atmiņas uzlabošanai.

 

Pavasarī un vasarā nenokavē
1390569_15088965

Gan tautas medicīnā, gan farmaceitisko preparātu gatavošanā tikpat plaši kā augļi tiek izmantoti vilkābeles ziedi un jaunās lapas. No tiem gatavotas tējas, uzlējumi, novārījumi, tinktūras un ekstrakti ir labs līdzeklis pret sklerotiskām izmaiņām sirds asinsvados un aritmijas mazināšanai, asinsrites veicināšanai, asinsspiediena pazemināšanai, miega kvalitātes uzlabošanai. Ieteicams arī tiem, kam problēmas ar nierēm un nosliece uz akmeņu veidošanos urīnpūslī.

Profilaksei der pat tad, ja cilvēks jūtas stiprs kā briedis.

* Ātrais līdzeklis spēka atjaunošanai – pavasarī, tikko nokusis sniegs un augi sāk mosties dzīvībai, noguruma aizgaiņāšanai ieteicams pakošļāt vilkābeles sīkzariņus.

* Ziedu un lapu uzlējums – divas ēdamkarotes vilkābeles lapu un ziedu maisījuma aplej ar puslitru verdoša ūdens, atstāj pāris stundas ievilkties. Lieto pa 50 mililitriem trīs reizes dienā pirms ēšanas, ja pārlieka vairogdziedzera aktivitāte izraisījusi paātrinātu sirdsdarbību – par mazāko nieku rodas tāds satraukums, ka sirds lec kā neprātīga.

* Ziedu uzlējums – ēdamkaroti svaigu vai žāvētu ziedu aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj slēgtā traukā pāris stundu pastāvēt. Lieto pēc ēšanas pa ceturtdaļglāzei trīs četras reizes dienā sirdsdarbības uzlabošanai.

* Ziedu novārījums – ēdamkaroti svaigu vai žāvētu ziedu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 15 minūtes karsē ūdens peldē, atdzesē, izkāš. Dzer pa pusglāzei divas reizes dienā pret bezmiegu.

* Vilkābeles tinktūra – ēdamkaroti svaigu ziedu aplej ar glāzi degvīna un, ik pa laikam saskalinot, ļauj nedēļu ievilkties. Lieto pa 20 līdz 30 pilieniem trīs četras reizes dienā pirms ēšanas, ja paaugstināts asinsspiediens, problēmas ar sirds un asinsvadu veselību, traucē klimaktērija provocēta neiroze, vecuma bezmiegs vai pārlieku aktīvi sācis darboties vairogdziedzeris.

Degvīna vietā var lietot spirtu (ziedi – viena daļa, spirts – divas).

* Vilkābeles tēja:

1. variants: ēdamkaroti vilkābeles ziedu un tikpat daudz dumbrāju zaķpēdiņu aplej ar divām glāzēm verdoša ūdens, uzvāra, ļauj ievilkties – līdzeklis nieru un urīnpūšļa iekaisuma mazināšanai, pret sāpēm sirds apvidū un paaugstinātu asinsspiedienu.

2. variants: aptuveni vienādās daļās vilkābeles, upeņu un meža zemeņu ziedi, lapas un augļi un mežrozīšu augļi; tos aplej ar verdošu ūdeni (ņem tējkaroti drogas uz glāzi ūdens), uzvāra, ļauj ievilkties. Dzer pa glāzei trīsreiz dienā – pret bezmiegu un reiboņiem, aterosklerozes riska mazināšanai, vairogdziedzera aktivitātes piebremzēšanai un asinsspiediena pazemināšanai.

 

Pārliecinies tūlīt – labs

Cukuriem, organiskajām skābēm, karotinoīdiem, flavonoīdiem, miecvielām, vitamīniem, eļļām, minerālvielām un citiem labumiem bagātīgie vilkābeles augļi der gan zālēm, gan lietišķam ēdienkartes papildinājumam. Tajos esošo mikroelementu vidū īpaši izceļams selēns, kas vajadzīgs stabiliem nerviem un stiprai imunitātei.

Augļi ir arī laba izejviela ziemai glabājamo krājumu papildināšanai. Gatavojot džemu, biezeni vai ievārījumu, šie kauleņi jāatbrīvo no sēkliņām. To var darīt, gan katru atsevišķi pārgriežot un iztīrot, gan savārītu vai krāsnī izsautētu masu izberžot caur sietu. Tējai, kompotam un veselības maisījumiem paredzētos augļus var žāvēt ar visiem kauliņiem.

* Vilkābeles augļu biezeni gatavojot, ogas uz lēnas uguns vāra, kamēr mīkstas, izberž caur sietu, kilogramam iegūtās masas pievieno glāzi ūdens un puskilogramu cukura, uzkarsē. Karstu pilda burkās, aizvāko.

* Veselīguma ziņā nepārspējams ir vilkābeles augļu un brūkleņu biezenis. Pirmie stiprina sirdi, otrās veicina nieru darbību un vienlaikus normalizē asinsspiedienu. Cukura vajag maz, garša brīnišķīga.

Tikpat labi ar vilkābeli sader dzērvenes un āboli. 
abolisi

* Viltotā kafija – vispirms augļus pāris minūtes patur vārošā ūdenī (tas vajadzīgs, lai žāvējot labāk saglabātos spilgtā krāsa), tad nokāš, ar visiem kauliņiem izkaltē, samaļ kafijas dzirnaviņās, attiecībā 3:1 sajauc ar grauzdētiem cigoriņiem. Dzer kafijas vietā. Iespējams, šāda vai mazliet variēta recepte vairāku tautu virtuvē ieguvusi kafijas nosaukumu tālab, ka daudzu organisko skābju vidū augļi satur arī kafijskābi.

* Vilkābeļu maize – kaltētas un pulverizētas ogas pievieno baltmaizes mīklai, lai piešķirtu tai zeltainu nokrāsu un ļautu ilgāk saglabāties svaigai.

* Vilkābeles augļu kompots – ienākušos augļus atbrīvo no kauliņiem, pārlej ar cukura sīrupu, uz vairākām stundām atstāj ievilkties, tad sīrupu nokāš un uzvāra, karstu uzlej uz ogām vēlreiz un burkas aizvāko.

* Atspirdzinošs dzēriens – glāzei vārīta ūdens pievieno vienu ēdamkaroti vilkābeles augļu biezeņa, ēdamkaroti veikalā nopērkama kvasa koncentrāta, tējkaroti medus un ledu un citronu.

* Vilkābeles augļu un auzu pārslu dzēriens – kilogramu krāsnī sasautētu augļu izberž caur sietu. Uzvāra 300 gramus iepriekšējā vakarā ar trim litriem ūdens pārlietu auzu pārslu, atdzesē, nokāš, novārījumu samaisa ar vilkābeles augļu masu, pievieno simts gramus cukura vai medus. Šāds dzēriens der visiem novārgušajiem, bet jo īpaši veciem ļaudīm, kas sirgst ar sirds un asinsvadu kaitēm vai sūdzas par atmiņas pavājināšanos un bezmiegu.

* Gogelmogels ar vilkābeli – ēdamkaroti sulas vai biezeņa sajauc ar astoņām ēdamkarotēm kefīra, pievieno olas dzeltenumu, kas sakults ar karoti cukura vai medus.

* Augļu novārījums – ēdamkaroti sasmalcinātu augļu aplej ar glāzi ūdens, uzvāra, ļauj ievilkties, dzer pa pusglāzei pirms ēšanas asinsspiediena normalizēšanai un sirdsdarbības uzlabošanai.

 

Vērts iegaumēt

* Vilkābeles augļi jāvāc tikai tad, kad īsti ienākušies – pusgatavi tie var izraisīt vieglu saindēšanos. Savukārt ziedkopas raujamas, kamēr tikko sāk plaukt.

* Ziedu un lapu kaltēšanā temperatūra nedrīkst pārsniegt 40 °C, žāvējot augļus – līdz 70 °C.

* Tā kā vilkābele satur bioloģiski aktīvas vielas, no tās gatavoto ievārījumu, kompotu un džemu nevajag apēst par daudz.

 

 

Pievienot komentāru

Komentāri (2)

  1. Esmu savarijusi jau daudzus litru sada ir ievarijuma

    dada

  2. kad es skatos uz to pašu pirmo bildi un vina nav tas pats kā Crataegus oxyacantha kas tulkojas kā hawthorn- vilkābele..
    lapas ir pilnīgi citādākas….

Draugiem Facebook Twitter Google+