Foto: LETA

Maizes kvass no kaltētas maizes 0

No kaltētas rudzu maizes un dažādām piedevām var pagatavot kvasu – atspirdzinošu dzērienu, kas labi remdē slāpes un tonizē.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 33
Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
Putinam draud briesmas, par kurām pagaidām zina tikai nedaudzi 15
Lasīt citas ziņas

Sastāvdaļas
• 800 g rudzu maizes vai 400 g sausiņu
• 4–7 l ūdens
• 1–2 glāzes cukura
• 1 glāze ierauga
• 1–2 ēdamkarotes rozīņu

Ieraugam
• 5–10 g rauga
• ¾ glāzes silta vārīta ūdens
• 1 tējkarote cukura
• 1 ēdamkarote kviešu miltu

CITI ŠOBRĪD LASA

Kvasam izmanto nobriedušas rudzu maizes doniņas, sakaltušas garoziņas vai cepeškrāsnī apbrūninātas rupjmaizes šķēles. Liek traukā, uzlej verdošu ūdeni, lai tas vairāku plaukstu biezumā pārklātu maizi. Samaisa, traukam uzliek vāku un maisījumu 3–4 stundas tur, ik pa brīdim apmaisot. Kad šķidrums iekrāsojies brūns, to nokāš caur smalku sietiņu. Šķidrumam, kura temperatūra ir +25…+30 °C, pievieno cukuru vai medu (1 l aptuveni 100 g). Var likt arī nomazgātas rozīnes, citrona un apelsīna miziņas vai šķēlītes. Siltam šķidrumam pielej izšķīdinātu raugu (1 l ņem 10 g rauga) vai ieraugu un raudzē istabas temperatūrā aptuveni 12 stundas, līdz parādās putas. Kvasu nokāš un strauji atdzesē (var pielikt ledus gabaliņus). Lai pārtrauktu rūgšanu un atbrīvotos no nelielā alkohola daudzuma, kas rodas raudzējot, dzērienu var uzvārīt un tad atdzesēt. Tur aukstā vietā. Pēc 1–2 diennaktīm kvass ir lietojams.

Ieraugam sajauc raugu ar ¾ glāzes silta vārīta ūdens, cukuru un miltiem, 1–2 stundas tur siltumā, tad izmanto kvasa pagatavošanai.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.