Mobilā versija
Brīdinājums -0.6°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
24. jūnijs, 2015
Drukāt

Maizes kvass no kaltētas maizes

kvass
Sastāvdaļas:

• 800 g rudzu maizes vai 400 g sausiņu

• 4–7 l ūdens

• 1–2 glāzes cukura

• 1 glāze ierauga

• 1–2 ēdamkarotes rozīņu

Ieraugam

• 5–10 g rauga

• ¾ glāzes silta vārīta ūdens

• 1 tējkarote cukura

• 1 ēdamkarote kviešu miltu

No kaltētas rudzu maizes un dažādām piedevām var pagatavot kvasu – atspirdzinošu dzērienu, kas labi remdē slāpes un tonizē.

Kvasam izmanto nobriedušas rudzu maizes doniņas, sakaltušas garoziņas vai cepeškrāsnī apbrūninātas rupjmaizes šķēles. Liek traukā, uzlej verdošu ūdeni, lai tas vairāku plaukstu biezumā pārklātu maizi. Samaisa, traukam uzliek vāku un maisījumu 3–4 stundas tur, ik pa brīdim apmaisot. Kad šķidrums iekrāsojies brūns, to nokāš caur smalku sietiņu. Šķidrumam, kura temperatūra ir +25…+30 °C, pievieno cukuru vai medu (1 l aptuveni 100 g). Var likt arī nomazgātas rozīnes, citrona un apelsīna miziņas vai šķēlītes. Siltam šķidrumam pielej izšķīdinātu raugu (1 l ņem 10 g rauga) vai ieraugu un raudzē istabas temperatūrā aptuveni 12 stundas, līdz parādās putas. Kvasu nokāš un strauji atdzesē (var pielikt ledus gabaliņus). Lai pārtrauktu rūgšanu un atbrīvotos no nelielā alkohola daudzuma, kas rodas raudzējot, dzērienu var uzvārīt un tad atdzesēt. Tur aukstā vietā. Pēc 1–2 diennaktīm kvass ir lietojams.

Ieraugam sajauc raugu ar ¾ glāzes silta vārīta ūdens, cukuru un miltiem, 1–2 stundas tur siltumā, tad izmanto kvasa pagatavošanai.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+