Mobilā versija
Brīdinājums -0.9°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
9. septembris, 2012
Drukāt

Mājražošana

Foto - LETAFoto - LETA

Man pieder neliela piemājas saimniecība, audzēju dārzeņus, ko realizēju tirgū. Vēlos mājas apstākļos skābēt kāpostus, bet tirgū prasa PVD izziņu. Kas man jādara, lai to iegūtu? Pie mājas ir neliela piebūve (telpa ir flīzēta), kur jāpievieno ūdensvads. Vai šo telpu es varu izmantot arī kā skābētavu? Kādas ir reģistrācijas izmaksas? 
Velta Dūmiņa

 

Pārtikas aprites uzraudzības likuma 4. panta 6. punkts nosaka, ka pārtiku, kas ražota vai pārstrādāta mājas apstākļos, drīkst izplatīt tieši galapatērētājam (tirgos un izbraukuma tirdzniecībā), ievērojot pārtikas aprites normatīvo aktu prasības. Uzņēmumam jāatbild par tās kvalitāti un nekaitīgumu.

Lai uzsāktu produktu ražošanu mājās, Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) ir jāreģistrējas kā mājražotājam. Turklāt reģistrācija ir bez maksas, mierina PVD Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vadītājs Māris Eiklons.

Lai uzsāktu uzņēmuma reģistrāciju, vispirms ir jāsagatavo pieteikums. Veidlapa pieejama PVD mājaslapas www.pvd.gov.lv sadaļā “Veidlapas”.

Var izmantot arī iesniegumu formas, kas atrodamas uzņēmumu reģistrāciju, atzīšanu un licencēšanu regulējošo normatīvo aktu pielikumos. Tie pieejami interneta vietnē www.likumi.lv.

Aizpildītu pieteikumu vai iesniegumu iesniedz personiski tajā PVD pārvaldē, kuras pārraudzības teritorijā ir reģistrējamais objekts. Var sūtīt arī elektroniski (e–pasts: pvd@pvd.gov.lv vai uard@pvd.gov.lv) vai pa pastu. Kontakti un uzraudzības teritorijas apraksti pieejami PVD mājaslapā sadaļā “Kontakti”.

Pēc mājražotāja reģistrācijas uzņēmums nonāk PVD uzraudzībā.

 

Ražojot mājas apstākļos, galvenā uzmanība jāveltī telpu tīrībai un produkta nekaitīgumam un izsekojamībai. Darboties var virtuvē vai atsevišķā telpā, bez kondensāta un bez pelējuma. Apdare nepieciešama tāda, lai telpas varētu uzturēt tīras un mazgāt vismaz darba virsmu augstumā. Logiem vajadzīgs kukaiņu aizsargtīkls.

 

Ja ražošana notiek virtuvē, tur nedrīkst ielaist mājdzīvniekus, vienlaicīgi gatavot maltīti, mazgāt veļu u.tml.

Ledusskapim jābūt pietiekami ietilpīgam, jānovērš saskarsme ar svaigiem dzīvnieku izcelsmes produktiem. Konkrētajā gadījumā svarīgi, ka skābiem produktiem neizmanto alumīnija traukus. Vēlams arī nošķirt ražošanai un ģimenes vajadzībām domātos.

Obligāti jābūt tekošam aukstam un karstam dzeramajam ūdenim. Ja ir viena izlietne, vienlaikus nedrīkst mazgāt rokas, produktus un traukus. Dzeramajam ūdenim nepieciešamas laboratoriskās pārbaudes.

Ja rodas šaubas par izraudzītās telpas piemērotību pārtikas ražošanai, varat vērsties sava reģiona PVD pārvaldē un lūgt inspektoru to novērtēt. Tas gan ir maksas pakalpojums.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+