Laukos
Bizness

Mājražotāja: Ķiploku produktu ražošana ir brīva niša Latvijā 16


‘Therador’
‘Therador’
Foto – Valdis Semjonovs

Dažādas produkcijas ražošana no ķiplokiem vēl ir brīva niša Latvijā, šodien, atklājot jauno tūrisma maršrutu “Zemgales saimnieces aicina ciemos”, pauda mājražotāja Antra Zeiliņa.

Saimniecībā “Annas” Olaines novadā tiek ražoti produkti no ķiplokiem, un pašlaik tās klāstā ir 15 produkti, tostarp ķiploku tēja, biezzupa ar ķiplokiem, marinētie ķiploku kāti, ķiplonēze, aveņu ievārījums ar ķiplokiem un citi. Plānots, ka tuvākajā laikā tirgū būs pieejami vēl divi produkti, un Zeiliņa stāstīja, ka viens no tiem nebūs pārtikas produkts.

Zeiliņa Latvijā ir viena no retajām, kas gan audzē ķiplokus, gan ražo no tiem produkciju.

“Krīze lika mainīt dzīvi. Tā kā arī mūsu ģimenē ķiploks bija aktuāls, pievērsos tam. Taču šī niša Latvijā joprojām ir brīva,” pauda saimniece.

Olaines novada “Annās” atrodas produkcijas degustāciju zāle, ķiploku lauki un siltumnīcas, taču pati ražošana notiek Ozolnieku novadā.

Jau vēstīts, ka Zemgalē, apvienojot desmit saimniecību piedāvājumus, izveidots jauns gastronomiskā tūrisma maršruts grupām “Zemgales saimnieces aicina ciemos”.

Maršrutā izstrādātāji iekļāvuši saimniecību “Annas” Olaines novadā, “Caunītes” Ozolnieku novadā, “Bemberus” un “Skrastiņus” Auces novadā, “Anneniekus” un “Sprīdīšus” Tērvetes novadā, “Terēnus” un “Blūdžus” Jelgavas novadā, kā arī “Vaidelotes” un “Lobgali” Bauskas novadā. Katrā no pieturas punktiem tūristiem saimnieces piedāvās gan izziņas ekskursiju, gan īpašo gardumu. Saimnieču piedāvājumā ir ķiploku biezzupa un ķiploku tēja, jēra gaļas sautējums, biezās vafeles ar piparmētru sīrupu, mājas siers, aitas piena saldējums, dažādi konditorejas izstrādājumi un maize.

LA.lv