Mobilā versija
+0.2°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
26. maijs, 2014
Drukāt

Maļ, rīvē, kuļ un spiež! Kādu virtuves kombainu izvēlēties?

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

“Vēlos pirkt virtuves kombainu ar sulu spiedes, dārzeņu rīvju, blendera un gaļas mašīnas funkcijām. Par šo ierīci esmu gatava tērēt līdz 200 eiro. Lūdzu, pastāstiet, kuras firmas ražo šādus virtuves kombainus! Grasos braukt uz Rīgu, bet tur veikalos piedāvājums tik liels, ka var apjukt.” 
ANITA R. IECAVĀ

Varbūt nevajag pārblīvēt virtuvi ar mikseriem, blenderiem, sulu spiedēm, kafijas dzirnaviņām, gaļas maļamo mašīnu, dažādām rīvēm un smalcinātājiem, bet iegādāties virtuves kombainu, kam pa spēkam visas šīs funkcijas. Taču atklāts paliek jautājums par šādas universālas ierīces spēju visu izdarīt kvalitatīvi.

Virtuves kombains ir pietiekami nopietns pirkums, lai pirms iegādes rūpīgi apsvērtu, kuras produktu sagatavošanas funkcijas būs galvenās un ko izmantos retāk vai pat nemaz. Lai virtuves kombains tiktu galā ar konkrētās saimnieces prasībām, jāzina daži pamatnosacījumi.

Lai motors nepagurst!


Virtuves kombains ir daudzfunkcionāla ierīce, tāpēc svarīgi, lai motoram pietiktu jaudas izpildīt visus saimnieces izvēlētos darbus, lai tas nesakarstu un lielākas slodzes gadījumā nepārdegtu. Pasaulē atzītas sadzīves tehnikas ražošanas firmas izmanto motorus, kam ir aizsardzība pret pārkaršanu – ja motors piekusis, tas atslēdzas un ir iedarbināms tikai pēc 10–15 minūtēm. Virtuves kombains ar vārgu motoriņu ir tikai māžošanās un var šķist pieņemams vien tad, ja to lieto pāris reižu gadā.

Ar jaudīgu ierīci prasmīga saimniece var pagatavot maltīti divas trīs reizes ātrāk nekā tad, ja visus nepieciešamos produktus rīvē un griež mehāniski. Virtuves kombainu var aprīkot ar dažādiem diskiem un pāris minūtēs sarīvēt burkānus salmiņos, saekselēt kāpostus skaidiņās, sagriezt gurķus plānās šķēlītēs, kabačus – akurātās ripiņās, kartupeļus – stienīšos. Taču par ātrumu jāmaksā… Pirmkārt, dažiem kombainiem paliek lieli nesagriezti dārzeņu gabali. Otrkārt, rīves traukam parasti ir fiksējams vāks, kuram starp rīvi un produktam paredzēto vietu ir neliels paaugstinājums. Rīvējot kāpostus, burkānus vai citus dārzeņus, daļa skaidiņu nonāk šajā paaugstinājumā un mēdz iestrēgt, tāpēc ierīce jāapstādina un iespriedusies masa jāiztīra. Jaudīgajām ierīcēm tas nav tik izteikti, turpretī vidējas klases virtuves kombainiem tā ir bieži sastopama ķibele.

Cik jaudīgu virtuves kombainu izvēlēties? Protams, ierīces ar 350–550 W jaudu ātri pagurs un nekādi dižie palīgi virtuvē nebūs. Ja ikdienā nav jāgatavo lielai ģimenei, pietiks ar 600–1000 W, bet, ja vēlaties ierīci, kas tiek galā ar jebkuru no savām funkcijām, neraugoties uz darba apjomu un izvēlētajiem produktiem, tai vajadzētu būt ar 1100–1700 W motoru. Tieši no jaudas atkarīgs, vai būsiet apmierināti, piemēram, ar komplektā ietilpstošo sulu spiedi. Kaut ko jau, protams, izspiedīs arī mazjaudīgs virtuves kombains, bet daudz vērtīgās sulas paliks izspaidās, ko droši vien izmetīsiet atkritumu spainī.

Ierīcēm, kam standarta komplektā iekļauta gaļas mašīna, parasti ir jaudīgs (ap 1000 W) motors. Taču nezināmu ražotāju produkcijai tas nereti ir mazjaudīgs, tāpēc gaļas mašīna malšanas laikā bieži iestrēgst un darbs prasa milzu pacietību.

Ērtākai lietošanai


Ir daudz sīkumu, kas atvieglo darbu ar virtuves kombainu. Tā funkcionalitāte atkarīga tieši no uzgaļu komplekta un trauku ietilpības.

• Darba trauka ietilpība ir būtiska, ja nepieciešams gatavot ēdienu lielai ģimenei. Ja trauks ir par mazu, papildus jātērē laiks, lai ierīci apstādinātu, iztukšotu, sakārtotu un atsāktu smalcināšanu.

• Procesā svarīgs var izrādīties darba traukam izmantotais materiāls (plastmasa, polikarbonāts, stikls, metāls). No tā atkarīgs, vai trauku varēs likt ledusskapī, uzsildīt mikroviļņu krāsnī.

• Ja ikdienā jāgatavo ēst nelielai ģimenei, pievērsiet uzmanību minimālajam daudzumam, ko konkrētā ierīce spēj dažādos veidos sasmalcināt. Ne katra apstrādā mazu produktu daudzumu.

• Putojamās slotiņas paredzētas tikai olu baltuma, putukrējuma, dažādu mērču putošanai. Ar tām nav paredzēts gatavot ne biezeņus, ne biezzupas, tāpēc svarīgi, lai būtu arī labs un kvalitatīvs blenderis.

• Ērti, ja ir liels blendera trauks. Vajag daudz pacietības, lai, piemēram, 0,8–1 l traukā sablendētu biezzupas sastāvdaļas prāvākas ģimenes pusdienām vai pagatavotu kokteiļus viesiem.

Papildaprīkojums


Visprātīgāk ir iegādāties ierīci, kam ražotāji paredzējuši pievienot dažādas papildierīces. Dažiem virtuves kombainiem to nevar izdarīt ne jaudas, ne konstrukcijas dēļ, bet citus var papildināt ar daudzām un dažādām papildierīcēm.

Ražotāju piedāvātais papildaprīkojums standarta virtuves kombainam:

• gaļas maļamā mašīna (kopā ar speciālu adapteri un dažādiem griešanas diskiem);

• graudu dzirnaviņas (ar maināmu malšanas smalkumu), kas spēj samalt visu veidu graudus (izņemot kukurūzu), sēklas, sēnes, kaltētus augus;

• augļu mīkstuma spiede (piemēram, tomātu un ogu biezeņa pagatavošanai);

• mīklas rullis (ar deviņām biezuma mainīšanas pozīcijām) lazanjas plākšņu pagatavošanai, kā arī atsevišķs piederums spageti pagatavošanai;

• speciāls trauks saldējuma pagatavošanai;

• ierīce riekstu smalcināšanai (ar to lieliski var sarīvēt arī šokolādi, sausiņus);

• uzgaļi cīsiņu pagatavošanai (lietojami tikai komplektā ar gaļas mašīnu);

• citrusaugļu sulas spiede;

• dažādi papildu diski, piemēram, kartupeļu sagriešanai frī salmiņos un rīvēšanai (pankūkām), cieto sieru, šokolādes un mandeļu sasmalcināšanai, Āzijas wok dārzeņu griešanai utt.

Ja ar virtuves kombainu grib veikt daudz dažādu fun­kciju, noteikti lētāk ir iegādāties virtuves kombainu, kam viss nepieciešamais iekļauts standarta komplektā, nevis piepirkt klāt trūkstošo. Savukārt, ja nav pārliecības, ko tieši vajadzēs, galvenais ir iegādāties jaudīgu ierīci ar pamata aprīkojumu un vēlāk pievienot nepieciešamo.

Par cenu, kādu mūsu žurnāla lasītāja gatava atvēlēt virtuves kombaina iegādei, vērienīgākie ražotāji (bezvārda produkcija nav labākais risinājums) standarta komplektā piedāvā vai nu šneka veida uzgali gaļas malšanai, vai sulas spiedi. Tātad jāizvēlas, kas svarīgāks – svaigi spiesta sula vai kotletes, vai arī jāpiepērk klāt uzgalis gaļas mašīnai (aptuveni 70 eiro).

UZZIŅA


Par 200 eiro var iegādāties kvalitatīvu virtuves kombainu (Philips, Bosch) ar daudzām rīvēm, lielu blendera trauku, trīslitrīgu mīklas bļodu, putojamajām slotiņām, dažādiem asmeņiem, mīklas āķi, 8–12 maināmiem ātrumiem. Taču šajā cenu grupā lielākoties nākas izvēlēties starp sulas spiedi un gaļas mašīnu. Ar divām sulas spiedēm, bet bez gaļas mašīnas nopērkams, piemēram, Philips HR 7778/00, ar gaļas mašīnu – Bosch MUM4880. Kvalitatīvs kombains kopā ar gaļas mašīnu un sulas spiedi (piemēram, Kenwood Prospero KM286) maksā jau tuvu 300 eiro.

NO PIEREDZES


Tikai sākumā šķiet, ka ar virtuves kombainu visi darbi ritēs zibens ātrumā. Protams, dārzeņus var sarīvēt vienā mirklī, bet pāris burkānu dēļ izmantot lielo virtuves ierīci diez vai gribēsies. Tās mazgāšana un tīrīšana prasīs vairāk laika, nekā sasmalcināt burkānus uz mehāniskās rīves. To apsverot, kombains biežāk paliek neizmantots.

Virtuves kombains ir lielisks palīgs, lai namamāte pārdesmit minūtēs paveiktu gandrīz duci darbu: sarīvētu vai sašķēlētu dārzeņus salātiem, samaltu gaļu, izspiestu dažas glāzes svaigas sulas ģimenes pusdienām. Bet, ja pārstrādājamās gaļas un dārzeņu ir ļoti daudz, jāmeklē kvalitatīva gaļas mašīna vai sulas spiede. Virtuves kombains ar tiem nespēj sacensties. Tas būtu tāpat, kā braukt ar vissezonas riepām – ideālas saķeres nav ne vasarā, ne ziemā.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+