Maltīte, ja ir 2. tipa cukura diabēts 10

Ir slimības, kas paģēr īpašu attieksmi pret ēdienu. Ja sasirgst ar otrā tipa cukura diabētu, jāliek galdā tāda maltīte, kas neizraisa strauju glikozes līmeņa celšanos asinīs, bet lēni un vienmērīgi uzsūcas no gremošanas trakta. Read More

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
TV24
Šoreiz “šefs” ir pielaidis kolosālu kļūdu. Vai Krievijas elite patiesībā gaida Putina nāvi? 41
RAKSTA REDAKTORS
“Šorīt viņi tur stāvēja vairāk nekā pusstundu, diskusijas bija skaļos toņos” – jautājam instruktoram, kuram no šoferiem šādā situācijā ir priekšroka 3
Lasīt citas ziņas

Lai ārstēšana būtu veiksmīga, ne tikai jālieto zāles, bet jābauda atbilstošs uzturs. Regulējot cukura daudzumu asinīs ar uztura palīdzību, ir svarīgi pārzināt ieteicamo un nevēlamo produktu klāstu, zināt ogļhidrātu saturu tajos.

Ar uzturu uzņemtajai enerģijai – glikozei – šūnās palīdz nokļūt insulīns. Tas ir hormons, ko ražo aizkuņģa dziedzeris. Ja insulīna ir par maz vai arī tas nepilda savas funkcijas, glikoze paliek asinīs, izraisot hiperglikēmiju jeb cukura uzkrāšanos asinsvados. Ja tas notiek bieži, būtiski tiek bojāti gan lielie, gan mazie asinsvadi.Tātad lielāka iespējamība, ka veidosies diabēta komplikācijas (acu, nieru asinsvadu, kāju nervu bojājumi, var draudēt arī infarkts un insults).

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja insulīna ir par maz vai arī tas nepilda savas funkcijas, glikoze paliek asinīs, izraisot hiperglikēmiju jeb cukura uzkrāšanos asinsvados. Ja tas notiek bieži, būtiski tiek bojāti gan lielie, gan mazie asinsvadi.

“Jāplāno maltītes, pareizi izvēloties ogļhidrātu produktu, tauku un olbaltumvielu daudzumu. Visvieglāk to izprast ar tā dēvēto šķīvja modeli,” uzsver Stradiņa slimnīcas diabēta apmācības māsa Revita Gaišuta.

* Pusi šķīvja lai aizņem šķiedrvielas – jebkuri dārzeņi, izņemot kartupeļus. Labāk ēst svaigus, jo tie kavē ogļhidrātu un tauku uzsūkšanos, satur vitamīnus un rosina zarnu darbību. Var mieloties arī ar tvaicētiem vai sautētiem dārzeņiem.

Neder marinēti vai konservēti dārzeņi no veikala plaukta – jo satur cukuru. Tas neattiecas uz pašgatavotiem konserviem, ja tajos nav izmantots daudz cukura.

* Otru šķīvja pusi domās it kā sadala uz divām daļām. Vienā jābūt olbaltumvielām un taukvielām, piemēram, liesai gaļai, zivīm, olām, liesam biezpienam, liesam krējumam, liesam sieram (tauku saturs mazāks par 25 procentiem).

Olbaltumvielas gan jāierobežo, ja ir diabēta komplikācijas, piemēram, nefropātija, kas saistīta ar nieru bojājumiem.

* Atlikušajā šķīvja ceturtdaļā – tā dēvētie lēnie ogļhidrāti, kas cukura līmeni asinīs paaugstina pakāpeniski, piemēram, griķi, brūnie rīsi, miežu putraimi, grūbas, pilngraudu makaroni. Arī zirņiem, pupām un lēcām ir zems glikēmiskais indekss, tātad tie ir diabēta slimniekam droši produkti. Taču – atļautajā daudzumā!

Reklāma
Reklāma

* Jāēd regulāri un bieži, taču maz, ikreiz nelielu porciju.

Ikdienas uzturs jāsadala trīs galvenajās ēdienreizēs, kuras veido pēc šķīvja principa, un papildēdienreizēs (otrās brokastis, launags, otrās vakariņas). Tajās var mieloties ar dārzeņiem dažādos veidos (svaigi salāti bez majonēzes, tvaicēti dārzeņi), liesu sieru, liesu gaļu vai biezpienu.

Ja cukura līmenis asinīs ir apmierinošs (līdz 7,8 milimoliem litrā), var izvēlēties augli, piemēram, vienu ābolu vai nelielu apelsīnu, pusi bumbiera vai greipfrūta, divus nelielus kivi vai pusglāzi vietējo ogu. Pēc tam gan nepieciešams kārtīgi izkustēties.

Labākie pagatavošanas veidi – tvaicēšana, sautēšana, vārīšana, gatavošana uz grila.

“Bieži vaicā par kartupeļiem. Ja ēdienreizē no ogļhidrātiem ir tikai kartupeļi – lieciet uz šķīvja trīs nelielus. Vislabāk tos izvārīt ar mizu. Pētījumos pierādīts, ka šādiem kartupeļiem spēja paaugstināt cukura līmenī asinīs ir krietni mazāka nekā mizotiem,” skaidro diabēta apmācības māsa.

Kartupeļu biezenis gan šķīvja modelī neder, jo ļoti strauji paceļ cukura līmeni asinīs un arī apēsts tiek daudz vairāk. Šā paša iemesla dēļ ne katra biezzupa vēlama. Nav ieteicama arī makaronu piena zupa – tiek uzņemts daudz ogļhidrātu.

Lieliska ir dārzeņu un liesas gaļas zupa ar mazliet kartupeļiem vai putraimiem, skābu kāpostu zupa bez grūbām un kartupeļiem.

Vairumam otrā tipa diabēta pacientu ir liekais svars, tātad jāsamazina dzīvnieku izcelsmes tauku daudzums ēdiena pagatavošanā (jāizvēlas liesa gaļa, jāierobežo sviesta un margarīna lietošana).

Der atcerēties, ka panēta gaļa uzsūc daudz tauku. Necepiet uz pannas prāvā eļļas daudzumā! Liela kļūda ir iepriekšējā dienā gatavoto uzsildīt eļļā uz pannas.

Labākie pagatavošanas veidi – tvaicēšana, sautēšana, vārīšana, gatavošana uz grila.

“Pacienti nereti jautā par medu. Tas ir veselīgs produkts, taču diabēta gadījumā – dažkārt liedzams. Medum un cukuram spēja paaugstināt glikozes līmeni asinīs ir vienāda. Reizumis, kad ir ļoti labs cukura līmenis, dienā var atļauties tējkaroti medus. Ja vēlas saldināt ēdienu, drīkst lietot cukura aizstājēju.”

Desertā mielojas ar liesu biezpienu vai kazas sieru, ko bagātina ar saldētām svaigām ogām. Pagatavo biezpiena sacepumu ar rozīnēm, nelietojot cukuru. Tomēr svarīga mērenība – uz kilogramu biezpiena ņem tikai pusglāzi rozīņu.

Tiem, kam jālieto arī insulīna terapija, jāmācās novērtēt, cik ogļhidrātu ir vienā maltītē, pārrēķinot tā dēvētajās maizes vienībās. Viena vienība ir produkta daudzums, kas satur aptuveni 12 gramus ogļhidrātu. Sīkāk par to jājautā endokrinologam, diabēta apmācības māsai vai diabēta pacientu biedrībā (www.diabets.lv, www.diabets-asoc.lv).

Ēdienus gatavoja Ineta Grēniņa, restorāna Ave Luna šefpavāre.

Sutināta vistas fileja ar dārzeņiem, griķiem un avokado salsu
20120118-162743-6

Sastāvdaļas (4 porcijām):

* 500 g vistas filejas

* 250–300 g griķu

* 2 vidēji burkāni

* 2 mazi avokado

* vidēja selerijas sakne

* neliels cukini

* puse no Ķīnas kāposta baltās kacena daļas (tā parasti paliek, kad izmantota zaļā daļa)

* aptuveni ceturtdaļa čili pipara

* laims

* šķipsna kaltēta sierāboliņa

* sīpols, lauru lapa, dilles, pētersīļu zaļumi – gaļas tvaicēšanai

* tējkarote eļļas sautēšanai

* sāls

Kā gatavot?

Avokado nomizo, sagriež sīkos kubiņos, uzspiež laima sulu, lai nesamelnē. Smalki sakapā gabaliņu čili (ja asums netīk, liek pavisam nedaudz), pieber mazliet sāli, visu sajauc.

Burkānu, seleriju, cukini un Ķīnas kāposta balto daļu sagriež vai sarīvē smalkās, garās strēmelēs. Ātri apsautē uz pannas, pierīvē laima miziņu (tā dos labu garšu), pieber nedaudz sāli. Iekaisa žāvēto sierāboliņu, kas dārzeņus darīs pikantākus, piešķirs neparastāku garšu.

Izvāra griķus.

Vistas fileju liek nelielā ūdens daudzumā, kam pievienots sīpols, lauru lapa, dilles un pētersīļu zaļumi (ja tīk, var pievienot arī kariju). Uzliek vāku un sautē uz lēnas uguns aptuveni 15 minūtes. Šāda gaļa būs pietiekami sulīga.

Ēdienu pasniedz siltu. Uz šķīvja liek daudz dārzeņu, vistas fileju un avokado salsu, kas ēdienam dod nepieciešamo pikantumu.

Grilēta paprika ar tvaicētiem dārzeņiem, lēcām un kazas sieru

20120118-164307-13

Sastāvdaļas (4 porcijām):

* 2 lielas paprikas vai 4 garenas nelielas

* cukini vai kabacis

* baklažāns

* sīpols

* 2 lieli tomāti

* 5–6 daiviņas ķiploka

* 250–300 g lēcu

* 50 g kaltētu tomātu

* 350 g kazas siera (der arī mocarelas siers – vajadzēs kādas 3 paciņas)

* krietns pušķis pētersīļu zaļumu

* sauja spinātu lapu

* pāris pilienu ķirbja eļļas

* sāls, pipari

Kā gatavot?

Cukini, baklažānu un sīpolu sagriež lielās šķēlēs un grilē vai apcep cepeškrāsnī. Sagriež kubiņos, samaisa.

Tomātus sagriež kubiņos un sajauc ar sakapātiem ķiplokiem un sīki sagrieztiem pētersīļiem, pievieno sāli un piparus pēc garšas. Iemaisa cepto dārzeņu maisījumā.

Garenās paprikas veselas grilē vai izcep cepeškrāsnī. Gatavām izņem sēklotni. Ja paprikas lielas, tās sagriež prāvās šķēlēs.

Zaļās lēcas vāra aptuveni 20 minūtes. (Citas šķirnes izvārās ātrāk.)

Ēdienu pasniedz siltu – lēcas un dārzeņu maisījumu, kas iepildīti paprikā vai uzlikti uz paprikas šķēlēm. Līdzās liek spinātu lapas, uz tām šķēlēs sagrieztu kazas sieru un kaltētus tomātus, uzpilina ķirbja eļļu.

Tvaicēta zivs ar grilētu fenheli, dārzeņiem un bietēm 
20120118-161734-5

Sastāvdaļas (4 porcijām):

* 400 g zivs (menca, forele, lasis vai jebkura cita)

* liela biete

* aptuveni 500 g salātu (lapu salāti, Ķīnas kāposts, ledussalāti, endīves u. c.)

* 2 vidēji fenheļa bumbuļi

* gurķis

* 4 vidēji tomāti

* vārīta ola

* sarkanais sīpols

* citrona vai laima sula

* pušķītis pētersīļu zaļumu

* 300 g jogurta bez piedevām

* tējkarote dadža eļļas

* sīpols, dilles, smaržīgie pipari un lauru lapa – zivs tvaicēšanai

* sāls, pipari

Kā gatavot?

Fenheli sagriež daivās un grilē. Tas labi sader ar zivi, piemīt tāda kā anīsa garša.

Bieti novāra, nomizo, sagriež plānās šķēlītēs. Visu apslaka ar citrona sulu un sajauc ar sīki sakapātiem pētersīļiem.

Katliņā ielej ūdeni, liek sīpolu, dilles vai to kātus, smaržīgos piparus un lauru lapu, uzvāra. Zivs filejas gabalus ar ādu liek sietā un uzliek katliņam, kurā lēnām virst ūdens ar garšaugiem. Uzliek vāku un tvaicē aptuveni 10 minūtes. Siets ar zivi nedrīkst mērkties šķidrumā! Var izmantot arī elektrisko ierīci vai ko citu, kas paredzēts tvaicēšanai.

Tomātus un gurķi sagriež gabalos, sarkano sīpolu – plānās ripiņās. Salātlapas saplūkā, uzber nedaudz sāli, uzpilina citrona sulu un pārslaka ar dadža eļļu. Visu uzmanīgi sacilā kopā.

Uz šķīvja kārto salātus, bieti, olas ripiņas un fenheli. Zivij atdala ādu. Ja to pasniedz aukstu, var likt tieši uz salātlapām, ja siltu – tām blakus uz šķīvja.

Jogurtā iemaisa maltus melnos piparus, pasniedz klāt kā mērci.

Cukura līmeni nepaaugstina

Ieteicami, ja sirgst ar otrā tipa diabētu un ir palielināts ķermeņa masas indekss.

* Dārzeņi (izņemot kartupeļus).

* Liesa gaļa, zivis.

* Liess biezpiens un siers.

* Olas.

* Netrekns krējums.

Ļoti strauji paaugstina cukura līmeni

Ja ir slikti kompensēts diabēts, tie ir stingri jāierobežo.

* Cukurs un medus, saldumi.

* Baltmaize, smalkmaizītes, pankūkas, pīrāgi.

* Manna, prosa, baltie rīsi.

* Kartupeļu biezenis.

* Saldi augļu jogurti.

* Saldi augļi – banāns, bumbieris, arbūzs, melone, vīnogas; augļu un ogu sulas.

Cukura līmeni paaugstina pakāpeniski

Var ēst, bet nedaudz.

* Biezputra.

* Makaroni.

* Maize (izņemot baltmaizi!).

* Kartupeļi.

* Zirņi, pupiņas, lēcas.

* Dārzeņu sula (tomātu, burkānu).

* Piens, kefīrs, rūgušpiens, paniņas, biolakto.

* Rieksti, sēkliņas.

* Ābols, kivi (tikai viens, vidēja lieluma), vietējās ogas (nepilna glāze).