Margarīna ražošana: rūpniecisks vai dabīgs produkts?
 0

Bieži, uz maizes smērēdami margarīnu, aizdomājamies: no kā gan tas ir izgatavots un kāpēc ir tik līdzīgs sviestam, ja tas nav sviests? Margarīna ražotāji teic, ka nekādu gudrību vai ķīmisku smalkumu te nav. Margarīnu veido trīs pamatsastāvdaļas: augu eļļas, cietie augu tauki un ūdens.


Reklāma
Reklāma
Notriektā tautumeita 7
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
SVF: Krievijas ekonomika augs straujāk par visām pasaules attīstītajām ekonomikām
Lasīt citas ziņas

Margarīnā tiek izmantotas tās pašas eļļas, kuras redzam veikalu plauktos un lietojam ēdiena gatavošanā.


Visi zinām, ka vitamīni A, D un E mūsu organismā var uzsūkties tikai kopā ar eļļu, jo tie šķīst tikai taukos. Turklāt Eiropas valstu nacionālās institūcijas, kas uzrauga pārtikas produktu kvalitāti, pieprasa margarīna ražotājiem tam papildus pievienot vitamīnus A un D. Tādā veidā sabiedrība ar pārtiku dabiski saņem organismam svarīgus vitamīnus.


CITI ŠOBRĪD LASA

Margarīns nav ar nedabīgu sastāvu vai nezināmā ķīmiskā veidā pagatavots produkts. Pagatavot margarīnu iespējams arī mājās. Tas ir ļoti aktuāli tiem, kuriem ir liekais svars, augstāks holesterīna līmenis vai kuri mēģina samazināt kaitīgo dzīvnieku tauku daudzumu savā uzturā.


Lai mājas apstākļos izgatavotu margarīnu no šķidriem augu taukiem, tiem jāpievieno mazliet dabīgas palmu vai kokosriekstu tauku masas, kas ir cietāka. Cietos augu taukus iespējams iegādāties arī Latvijas veikalos. Cietos kokosriekstu vai palmu taukus, kas ielikti bļodiņā, uzsildām mikroviļņu krāsnī vai kausējam karsta ūdens peldē. Bļodiņu ar izkusušajiem taukiem iemērcam ledainā ūdenī vai sasmalcinātā ledū, pielejam šķidru augu eļļu. Visu maisām, līdz izveidojas smērējams taukvielu maisījums. Vēl tam vajadzētu pievienot olas dzeltenumu, pieliet mazliet piena, pievienot citronskābi un pēc garšas – sāli, piparus vai garšaugus.


Mājās pagatavoto margarīnu var papildināt ar dažādām piedevām – garšvielām vai garšaugiem. Šādu paštaisītu margarīnu vajadzētu gatavot nevis glabāšanai, bet ātrai izlietošanai – tāpat kā mājas majonēzi.


Tātad arī mājās ir iespējams pagatavot produktu, kas veiksmīgi aizstāj sviestu un ir vērtīgāks veselībai, jo tajā ir vairāk organismam nepieciešamu vielu – polinepiesātināto tauku un dabīgi izšķīdušu vitamīnu – un mazāk polipiesātināto tauku, kas nosprosto asinsvadus, veicina aptaukošanos un citas slimības.


Mājās pagatavots margarīns ir produkts ar tādu pašu sastāvu kā margarīnam veikalu plauktos. Tikai, pērkot margarīnu veikalā, noteikti ir jāpārlasa margarīna sastāvs.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.