Foto – Aija Geida

Marinēti ķirbji bez etiķa. 4 receptes 2

Vai var konservēt ziemai bez etiķa?

Kā iekonservēt vai iemarinēt ķirbjus, lietojot pēc iespējas mazāk etiķa? MĀRĪTE SMILTENES NOVADĀ

Reklāma
Reklāma
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Notriektā tautumeita 6
Lasīt citas ziņas

Ķirbis ir ideāla oga, jo istabas temperatūrā labi glabājas līdz pavasarim, galvenais – lai nav mitra telpa un strauja temperatūras maiņa. Lielu ķirbi grūti notiesāt pat daudzbērnu ģimenei, tāpēc daļu parasti iemarinē.

Šim nolūkam nemaz nav vajadzīgs etiķis, kas rada organismā skābu vidi un var bojāt nieres un kuņģa gļotādu (ar etiķi jāuzmanās tiem, kam jau ir kuņģa problēmas). Ķirbi var iemarinēt, izmantojot cidonijas, citronskābi, aličas, jāņogu un dzērveņu sulu un citas skābas ogas un sulas. Jo marināde skābāka, jo grūtāk tādā vidē izdzīvot mikroorganismiem, kas bojā produktus. Turklāt, jo skābāku marinādi izmantojam, jo konservi mazāk jākarsē, līdz ar to produktā labāk saglabājas bioloģiski aktīvās, vērtīgās vielas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Marinēti ķirbji labi sader ar gaļu un zivīm. No tiem var pagatavot gardu desertu, piemēram, ar biezpiena vai siera krēmu. Piedāvājam trīs receptes, kā ķirbi iemarinēt bez etiķa, un vienu klasisko ar nelielu etiķa daudzumu.

Ar citronskābi un garšvielām
• 1,5–2 kg ķirbja
• 1–1,5 l ūdens
• 800 g cukura
• 50 g citronskābes
• 5 smaržīgie pipari
• 10 krustnagliņas
• 1 kanēļa standziņa

Ķirbi notīra un sagriež 2,5 x 2,5 cm kubiciņos. Vārošam ūdenim katlā pieber cukuru, citronskābi un nemaltas garšvielas. Uzvāra marinādi. Tad ieliek ķirbju kubiciņus, lai tie būtu pilnībā pārklāti (atkarībā no ķirbja sulīguma marinādei var būt nepieciešams pieliet nedaudz ūdens), un vāra uz vidējas vai mazas uguns, līdz ķirbji kļūst nedaudz caurspīdīgi. Pēc tam gabaliņus ar putu karoti uzmanīgi liek tīrās burkās. Uzvāra marinādi un uzlej ķirbjiem. Burkas aizvāko un glabā vēsumā. Garšvielas dod patīkamu garšas buķeti.

Foto – Aija Geida
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.