Foto-Fotolia

Mārrutki – noskaidrojam, kuri ir ar dabiskāko garšu un visstiprāko asumiņu. TABULA 0

Lai arī sastāvs veikalos nopērkamajiem mārrutkiem līdzīgs, garšas ziņā tie ievērojami atšķiras. Meklējam dabiskāko garšu un visstiprāko asumiņu!

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem
Kokteilis
Numeroloģijas tests: aprēķini savu laimīgo skaitli un uzzini, ko tas par tevi atklāj
RAKSTA REDAKTORS
VIDEO. “ASV aizliedz ar likumu, Latvijā tirgo uz katra stūra!” Brīdina par zīdaiņiem bīstamām precēm 13
Lasīt citas ziņas

Dzeltenīgā sakne ar baltu vidu ir viens no stiprākajiem vietējiem garšaugiem. Latviešu mārrutks asuma ziņā var mēroties ar austrumu čili piparu. Pat naža gals rīvētu mārrutku liek sasparoties garšas kārpiņām.

Gardi kopā ar biezpienu

Mārrutki ir latviešu galdā iecienīti dabiski garšas pastiprinātāji, laba piedeva gan gaļai, gan zivīm, jo piešķir ēdienam asumiņu. Daudzi tos izmanto arī pie dārzeņu ēdieniem. Latgalē jau izsenis mārrutkus jauc kopā ar biezpienu un ēd uz maizes. Iesakām izmēģināt!

CITI ŠOBRĪD LASA

No mārrutkiem var pagatavot dažādas gardas uzkodu mērcītes, pievienojot tos krējumam vai majonēzei. Tie labi noder arī pie gaļas un siera salātiem.

Ieved no Polijas

Mārrutki ir nešpetni, ja taisa pats, jo tie pamanās ielīst katrā niecīgākajā brūcītē, kož acīs un elpceļos, tāpēc daudzi labāk nopērk veikalā vai tirgū, nevis mizo un rīvē savā virtuvē. Taču izrādās, ka lielākoties mūsu ražotāji ieved Polijā gatavotus mārrutkus un pārdod ar savu preču zīmi. Spilvas un Ezerciema mārrutki gan rīvēti un gatavoti tepat Latvijā. Kvalitatīvus un garšas ziņā dabiskus mārrutkus tirdziņos piedāvā mājražotāji.

Grūti atrast bez konservanta

Lielākajai daļai mārrutku pievienots konservants E223. Kas slēpjas aiz šiem cipariem? Tas ir nātrija metabisulfīts jeb nātrija pirosulfīts, kurš pieder sulfītu grupai un ir sintētiskas izcelsmes pārtikas piedeva. To izmanto kā konservantu un antioksidantu, lai novērstu oksidēšanos un masas sabrūnēšanu. Sulfītus plaši lieto pārtikas produktu ražošanā (īpaši tos iecienījuši vīndari) jau daudzus gadu desmitus. Pārtikas drošuma speciālisti un zinātnieki tos atzinuši par drošiem. Nelielai daļai cilvēku novēro pastiprinātu jutīgumu pret sulfītu grupas pārtikas piedevām – tas var izpausties kā galvassāpes, reiboņi, nātrene. Astmas slimniekiem iesaka izvairīties no nātrija metabisulfīta, jo tas var izraisīt alerģiskas reakcijas, izsaukt lēkmi.

UZZIŅA

Pie mārrutku saknes asās, kodīgās garšas un smaržas vainojami tās sastāvā esošie gaistošie savienojumi izotiocianāti, kas satur sēru. Asā, kodīgā smarža un garša parādās tikai tad, kad sakni mizo un rīvē.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.