Mobilā versija
+0.2°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
9. marts, 2016
Drukāt

Martā vilinās “Francijas garša”

Foto: LETAFoto: LETA

Šefpavāri Lauris Aleksejevs un Mārtiņš Rītiņš spriež, kādas tieši garšas izvēlēties no bagātā Francijas ēdienu klāsta.

Visu martu Latvijas restorānos norisināsies kulinārijas festivāls “Francijas garša” (“Gout de France”/”Good France”), kurā restorānu klienti varēs nogaršot īpašus Francijas vai tās kulinārās tradīcijās improvizētus ēdienus. Vienlaicīgi festivāls norisināsies piecos kontinentos, 150 valstīs, 1500 restorānos.

Mēneša laikā iecerēts godināt jaunus šefpavārus, receptes, kuras tapušas iedvesmojoties no franču virtuves, kā arī Francijas reģionus.

Festivāla atklāšanā Francijas vēstnieks Latvijā Stefans Viskonti uzsvēra, ka savulaik uzskatīts, ka diplomātam labākais palīgs ir pavārs.

“Runā, ka 1815. gada Vīnes kongresā, pateicoties Francijas diplomātu pavāra un viņa talantam tika panākti izcili konferences panākumi. Pirms I Pasaules kara Francijas diplomātijā bija tradīcija rīkot augsta prestiža vakariņas. Kopš pagājušā gada šī tradīcija tiek atdzīvināta no jauna,” sacīja S. Vikonti.

Viņš uzsvēra, ka Francijas kulinārās tradīcijas ir iekļautas UNESCO Pasaules nemateriālajā kultūras mantojumā un arī tas pēc vēstnieka domām ir pierādījums, ka pavārus var uzskatīt par māksliniekiem.

Rīgas restorānos martā būs pieejami dažādi Francijas ēdieni un arī pavāru improvizācijas, kuras tapušas, balstoties uz Francijas kulinārijas tradīcijām. Tās apgūst ikviens pavārs, kad sāk skološanos.

Festivāla centrālais notikums būs 21. martā, kad Francijas vēstniecībā notiks īpašas vakariņas, uz kuru būs aicinātas 18 augsta līmeņa amatpersonas, kultūras un sabiedrisko aprindu pārstāvji. Diemžēl vakariņās nevarēs piedalīties Latvijas prezidents Raimonds Vējonis, tomēr S. Viskonti pauda cerību, ka prezidents tajās piedalīsies nākamgad.

Šajās vakariņās par viesu kulināro labsajūtu rūpēsies četri ievērojami šefpavāri, kuru ēdienu receptes ietekmējušas franču kulinārās tradīcijas – Mārtiņš Rītiņš (“Vincents”), Māris Jansons “Bibliotēka Nr.1”, Lauris Aleksejevs (“36. Line Grill Restaurant”) un Svetlana Riškova (“Elements)”. Receptes būs pieejamas plašam interesentu lokam.

Tāpat šajā mēnesī Francijas institūts rīkos īpašu konkursu, kurā ikviens cilvēks aicināts līdz 18.martam ievietot sociālajā tīklā “Facebook” pašbildi ar sevis pagatavotu ēdienu, kurš tapis iedvesmojoties no franču kulinārajām tradīcijām. Konkursa uzvarētājus gaida balvas – ielūgums visai ģimenei uz Francijas valsts svētku pieņemšanu Francijas vēstniecībā, kā arī bezmaksas franču valodas kursi un vakariņas diviem cilvēkiem restorānā “Avalon”.

Francijas institūts rīkos arī kursus “Franču valoda gardēžiem”, kurā dalībnieki varēs padziļināti apgūt franču valodas gastronomiskos terminus un izgaršot franču virtuvi.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+