Mobilā versija
+0.5°C
Līvija, Līva, Andra
Pirmdiena, 27. februāris, 2017
10. jūnijs, 2015
Drukāt

Nūdeļu pavēlniece. Ciemos pie mājražotājas Ivikas Vasiļauskaites Liepājā

Foto - Valdis SemjonovsFoto - Valdis Semjonovs

Liepājniecei IVIKAI VASIĻAUSKAITEI ir gadu ilga pieredze mājražošanā. Viņa no diviem produktiem gatavo trešo – nūdeles no olām un kviešu miltiem. Uz to pamudinājušas bērnības atmiņas par vecmāmiņas vārīto melleņu ķīseli, kurā peldējušas nevis klimpas, bet gan paštaisītas olu nūdeles.

No tūrisma līdz mājražošanai

Pirms kāda laika Ivika absolvēja Liepājas Universitāti, kur Vadības un sociālo zinātņu fakultātē apguva tūrisma vadības un rekreācijas studiju programmu. Izvēlētā specialitāte diemžēl nešķita saistoša, tāpēc meklēja citas dzīves jomas, kur varētu izpausties. Strādāja solārijā, kopā ar draugu atvēra apģērbu veikaliņu, tad tirgoja saldējumu, līdz nonāca līdz domai, ka varētu pievērsties mājražošanai. – Draugam garšo makaroni, tāpēc viņš nopirka ierīci, lai nūdeles varētu gatavot mājās. Pamēģināja viena vai otra veida mīklu un diezgan nopietni aizrāvās. Nodomājām – ja jau mums ir tāda interese par paštaisītām nūdelēm, noteikti vēl kāds tās labprāt iekļautu savā ēdienkartē, – viņa stāsta, atceroties notikumus, kas mudinājuši pievērsties mājražošanai.

Līdztekus pragmatiskiem apsvērumiem bijis arī viens emocionāls – joprojām atmiņā labi saglabājusies vecmāmiņas taisīto nūdeļu garša. Tās viņa pievienojusi melleņu ķīselim klimpu vietā. Kad olu nūdeļu recepte bija noslīpēta, savai un arī drauga vecmāmiņai par godu Ivika pašas gatavotajām devusi nosaukumu Vilma Anna.

Nelielajā ražotnē atrodas darbam nepieciešamais: galds, uz kura gatavo mīklu un nūdeles, divi palieli plaukti, kur tās žāvē, skapis, kur uzglabā izejvielas, garšvielas un nūdeļu iepakojumus, ledusskapis un izlietnes. Aizdevumu telpas ierīkošanai neņēma, remontēja un iekārtoja paši. Savukārt, organizējot darbu un meklējot noietu gatavajai produkcijai, liepājniecei lieti noderēja augstskolā iegūtās zināšanas uzņēmējdarbībā.

Pievienot komentāru

Slimība pārvarēta, atveseļojamies. ES vērtē Latvijas ekonomiku (4)Latvija pēdējos gados pieredzējusi vāju ekonomikas izaugsmi, ekonomiskās nenoteiktības un ES fondu krituma dēļ, bet īstermiņa prognozes ir pozitīvākas, teikts Eiropas Komisijas vērtējumā par finansiālo, ekonomisko un sociālo situāciju dalībvalstīs.
Putnu gripas dēļ Vītiņu pagastā saimnieki bažījas par cāļiem (1)Visām vistām un zosīm jāiztur trīs mēnešu ieslodzījums
Cenas noteic turīgākie: Zemgalē un Latgalē zeme dārgāka (1)Lauksaimniecībā izmantojamai zemei cenas noteic turīgākie zemnieki
Pasaulē
Pieaug saražotā siera un biezpiena apjoms; mocarellai - uzvaras gājiensSaskaņā ar provizoriskajām aplēsēm, pērn Latvijā saražotas 41 500 tonnas siera un biezpiena, kas ir 7,5% pieaugums salīdzinājumā ar 38 600 tonnām
Draugiem Facebook Twitter Google+