Mobilā versija
+3.5°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
21. februāris, 2015
Drukāt

Kaņepju sēklas – veselīgas uzturā, izmantojamas arī kosmētikā (4)

Foto - Anda KrauzeFoto - Anda Krauze

Kaņepju sēklas cilvēki uzturā lieto jau tūkstošiem gadu. Vārīti kartupeļi vai biezpiens ar taukšķētām un sagrūstām kaņepēm kādreiz bija neiztrūkstoša latviešu zemnieka maltītes sastāvdaļa. Kaņepju staku galdā biežāk cēla rudenī un ziemā, ēda gavēņa laikā un deva līdzi ganam. Kad trūka govs piena, to aizstāja ar kaņepju pienu. Ēdot kaņepju aizdaru, savārgušie ātri atlaba, bet veselie kļuva vēl stiprāki. Pēc vairākām aizmirstības desmitgadēm kaņepju sēklas pamazām atgriežas mūsu ēdienkartē.

Daudz kā laba

LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes docente Dr. sc. ing. Ilga Gedrovica, kura veic pētījumus par kaņepju sēklām, uzsver: tas ir augstvērtīgs augu valsts produkts, kas nodrošina cilvēka organismam ļoti nepieciešamas uzturvielas – neaizvietojamās taukskābes, šķiedrvielas, aminoskābes un citas bioloģiski aktīvas vielas. Turklāt tas ir dabisks, ģenētiski nemodificēts produkts, kurā nav glutēna (tāpēc var ēst tie, kas cieš no celiakijas!) un citu alergēnu.

Uzturā izmanto sējas ka­ņepju (Cannabis sativa L.) sēklas. Tas ir kaņepju dzimtas (Cannabaceae) viengadīgs divmāju augs, kura augļi no botāniskā viedokļa ir rieksti, tomēr praksē tos sauc par sēklām. Sēklas satur vairāk nekā 30% eļļas un aptuveni 25% olbaltumvielu, daudz šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu. Ka­ņepju olbaltumvielas ir bagātas ar aminoskābēm. “Nepiesātinātajām taukskābēm ir liela nozīme šūnu augšanā un attīstībā, tās palīdz sirds un asinsvadu slimību gadījumā, samazina holesterīna līmeni un asinsspiedienu. Omega-6 un omega-3 taukskābes uzlabo smadzeņu darbību, stiprina imūnsistēmu, aizsargā no vīrusiem. Vienlaikus tās regulē kuņģa skābi un hormonu vielmaiņu. Šīs taukskābes palīdz arī cukura diabēta, caurejas, tūskas, noguruma, aptaukošanās, tuberkulozes un citu slimību gadījumā,” skaidro docente.

Turpinot Latvijā gadsimtiem audzētā kultūrauga labo īpašību uzskaitījumu, viņa piemin, ka kaņepju sēklās esošā gamma-linolēnskābe palīdz, ja cilvēkam ir neirodermīts vai artrīts, kā arī iespējams samazināt atopiskā dermatīta un citu ādas slimību simptomus. Savukārt cukura diabētiķiem nozīmīgs ir fakts, ka lobītām kaņepju sēklām ir zems glikēmiskais indekss, jo tās satur maz ogļhidrātu.

Pievienot komentāru

Komentāri (4)

  1. Es savā mazdārziņā izaudzēju 20 kaņepju stādus. Izžāvēju, bet kā atdalīt sēkliņas jeb riekstiņus? Jau kuro mēnesi pa vienai vien lasu ārā no lapu kaudzes, turklāt vismaz puse ir tukšas. Nekad vairs neaudzēšu.

  2. Cik zinu vienam no mūsu pagasta narkomāni visu platību nopostījuši.

  3. Vai Latvijā arī vajadzīga atļauja sējas kaņepju audzēšanai.

  4. Mani Kanādas radi iesēja tā sauktās sējas kaņepes mājas puķu dobē. Policija visu savāca. Nu jau gadu norit izmeklēšana. Nav zināms, kā tas vēl beigsies.

"Mežvidu" tomātu karaļi pārstrādās arī ogas un kaņepes (6)SIA "Latgales dārzeņu loģistika" plāno paplašināt siltumnīcas un attīstīt ogu un pat kaņepju pārstrādi.
Pasaulē
Gribējām, kā labāk, sanāk, kā vienmēr: Valsts izģērbj mazo uzņēmēju (10)Iecere no nākamā gada 1. janvāra noteikt minimālo sociālās apdrošināšanas iemaksu līmeni izpelnījusies ievērojamu pretestību, jo uzņēmēji brīdina, ka labie nodomi var beigties ar bēdīgām sekām.
Draugiem Facebook Twitter Google+