Laukos
Piens

Padoms saimniecei. Kā strādāt ar mazo piena separatoru 16


Piena separators ar ražību 80 litru stundā, tā jauda 80 W. Iespējams iegūt 0,2% vājpienu. Piltuvē vienlaikus var ieliet 5,5 litrus piena. Ierīcei ir 11 separēšanas šķīvīšu, kas izgatavoti no nerūsējošā tērauda. Daudz plastmasas detaļu. Cena – 100 eiro
Piena separators ar ražību 80 litru stundā, tā jauda 80 W. Iespējams iegūt 0,2% vājpienu. Piltuvē vienlaikus var ieliet 5,5 litrus piena. Ierīcei ir 11 separēšanas šķīvīšu, kas izgatavoti no nerūsējošā tērauda. Daudz plastmasas detaļu. Cena – 100 eiro
Foto – Aija Geida

Veikalos nopērkami dažādi separatoru modeļi ar atšķirīgu jaudu un ražību. Lielākoties mājsaimniecībām paredzētie piena separatori ir līdzīgi pēc saviem parametriem, jaudas, izskata un uzbūves, atšķiras vien ražība (no 50 līdz 100 litriem stundā). Ar tiem iespējams iegūt 0,05–0,2% vājpienu. Regulējama separēšanas attiecība no 1:4 līdz 1:10, tas nozīmē, ka iespējams izvēlēties tauku saturu saldajam krējumam, kuru pēc tam var pārstrādāt atšķirīgos piena produktos, – sviestam vislabāk noder trekns saldais krējums (40–45%), skābajam krējumam pietiek ar 20–25%, bet, ja paredzēts kult putukrējumu, labi, ja tauku saturs ir 30–35%.

Mazie piena separatori paredzēti mājsaimniecības vajadzībām, tāpēc ražotājs neiesaka tos darbināt ilgāk par vienu stundu. Pēc tam vismaz pusstundu jāievēro pārtraukums, līdz motors pilnībā atdziest.

Atšķiras materiāls, no kā izgatavoti separēšanas šķīvīši: tas var būt alumīnijs vai nerūsējošais tērauds. Saliekot ierīci, nedrīkst sajaukt separēšanas šķīvīšu kārtību, jo tie ir atšķirīgi. Ražotājs lietošanas instrukcijā to precīzi izklāstījis.

Tvertne vai piltuve, kur lej pienu, var būt no plastmasas, alumīnija vai nerūsējošā tērauda. Lielākoties mazas jaudas modeļiem tā ir no plastmasas un alumīnija, jaudīgākiem un dārgākiem – no nerūsējošā tērauda. Ērtāk izmazgāt plastmasas un nerūsējošā tērauda. Ierīcēm izmantota tāda plastmasa, kas atgrūž piena taukus, veidojot uz virsmas atsevišķus krējuma pilieniņus. Pēc krējuma iegūšanas svarīgi rūpīgi nomazgāt katru detaļu, kuru ir salīdzinoši daudz, īpaši katru separēšanas šķīvīti, jo piena tauki ātri sasmok un visa ierīce sāk nepatīkami ost, turklāt smaka nākamajā darbības reizē jūtama arī gatavajā produkcijā.

Jauda dažādiem modeļiem atšķiras no 60 līdz 80 W. Motoriem lielākoties ir vibrācijas kontrole, tāpēc ierīces darbojas klusi. Krievijā un Ukrainā ražotie piena separatori mūsu tirgū ir vislētākie.

Galerijas nosaukums

Kā strādāt ar piena separatoru

1. Pienu uzkarsē līdz + 40 °C – tad labāk atdalās piena tauki. Pa to laiku sagatavo separatoru – saliek kopā, noregulē vēlamo tauku saturu saldajam krējumam. Vienkāršākajiem modeļiem tas darāms ar skrūvgriezi. Lai iegūtu biezāku krējumu, skrūve jāgriež pulksteņa rādītāju virzienā, liesākam – pretēji. Separēšanas attiecības no 1:4 līdz 1:10 nav norādītas uz skalas, to var nojaust tikai aptuveni.

2. Pienu piltuvē lej tikai tad, kad separators ir ieslēgts. Pirmos 50 ml krējuma ielej traukā, kur tek vājpiens, jo tam vēl nav atbilstošs tauku procents.

3. Pamazām, papildinot piltuvē pienu, pagatavo saldo krējumu. Pat vismazākais piena separators mājsaimniecības vajadzībām savu darbu padara ātri – 10 litri piena tiek pārstrādāti 5–10 minūtēs. Jo lielāka ierīces ražība, jo darbs rit raitāk.

4. Saldais krējums pēc iegūšanas uzreiz jāatdzesē, jo piens ir uzsildīts, un no tā pagatavotais saldais krējums siltumā saskābst.

5. Iegūto vājpienu neatdzesē, bet uzreiz liek raudzēties (ja pēc tam vēlas iegūt vājpiena biezpienu) vai lej katlā un gatavo biezpiena svaigo sieru.

LA.lv