Foto – Baiba Buceniece

Mazliet Azerbaidžānas
 virtuves 0

“Djušbara”, “Hamiraši”, “Piti”, “Žigo”, “Vistas čigirtma Karabahas gaumē”, “Govurma”, “Bjukma” – ēdienus ar šiem svešādajiem nosaukumiem var nobaudīt restorānā “Azerbaidžāna”, kas pirms pusotra gada atvērts netālu no Rīgas, Ulbrokā.

Reklāma
Reklāma

 

VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
NATO admirālis atklāj, vai ir pazīmes, ka Krievija tuvākajā laikā plāno iebrukt kādā no NATO valstīm
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 13
Lasīt citas ziņas

Te var mieloties arī ar vairāku veidu šašliku, plovu, dažādi pagatavotām zivīm, piemēram, doradu ar dārzeņiem un stori ar zaļumiem un ķiplokiem. Ēdienkartē arī vairāki deserti, to vidū cepts bumbieris ar “Rafaello” un pahlavu. Uzņēmuma pārvaldnieks un šefpavārs Huseinsade Elšads, kurš Latvijā ieradies tikai pirms pāris gadiem, stāsta, ka restorāns piedāvā tikai un vienīgi azerbaidžāņu virtuvi. Eiropai raksturīgos ēdienus te neatrast. Azerbaidžāņu ēdienos plaši izmanto jēra gaļu, arī vistu un cūkgaļu. Garšvielas un vairākus citus produktus restorāna vajadzībām ved no Azerbaidžānas. Arī interjers iekārtots šai tautai raksturīgajās košajās krāsās.

 

Sarkano lēcu krēmzupa


CITI ŠOBRĪD LASA

Sastāvdaļas: Lēcas, burkāni, kartupeļi, sīpoli, sviests, kukurūzas eļļa, tomātu pasta, milti, kaltētas piparmētras, malti sarkanie pipari.

 

Kā gatavot?

Lēcas nomazgā aukstā ūdenī, vāra mīkstas (bez sāls). Sagrieztus sīpolus viegli apcep sviestā vai augu eļļā, pieber 1 tējk. kaltētu piparmētru un tikpat daudz maltu sarkano piparu. 1 ēd. k. tomātu pastas pievieno 0,5 l auksta ūdens un 2 ēd. k. miltu, sablenderē. Apceptajiem sīpoliem pielej tomātu pastas un miltu maisījumu, strauji uzvāra. Ar visu ūdeni pievieno vārītas sarkanās lēcas, sagrieztus burkānus un kartupeļus. Lēni vāra 1 – 1,5 stundas. Kad virums gatavs, pievieno 300 g sviesta, sāli un sakuļ ar blenderi. Pirms ēšanas pārkaisa ar kaltētām piparmētrām, sarkanajiem pipariem, pievieno citrona sulu.

 

Jēra gaļas sadžs

Sastāvdaļas: Jēra gaļa bez kaula, sīpoli, svaigi šampinjoni, kaltētas bārbeļu ogas, rozmarīns, sviests, kartupeļi, baklažāni, tomāti, čili pipari, malti sarkanie pipari, sāls, augu eļļa.

 

Kā gatavot?

 Gabaliņos sagrieztu jēra gaļu sakarsētā pannā ar vāku uz mazas uguns sautē 5 – 10 min. Šķidrumu nolej, liek katliņā. Pievieno sagrieztus sīpolus, sēnes un sviestu. Pārkaisa ar sarkanajiem pipariem, sāli, bārbeļu ogām, pievieno rozmarīnu. Trauku noslēdz ar vāku un, ik pa brīdim apmaisot, uz spēcīgas uguns karsē 15 min. Pannā apcep baklažānu un kartupeļus šķēles, tomātus un čili piparus. Lēzenā māla šķīvī liek cepto jēra gaļu, sēnes un čili, pāri glīti kārto tomātu, baklažānu un kartupeļu šķēles. Pasniedz ar lavašu. Gatavošanas laiks 20 – 25 min.

 

Pahlava


Sastāvdaļas: Piens, 20% krējums, olas, sviests, raugs, cukurs, citrons, medus, safrāns, valrieksti, mandeles, lazdu rieksti, milti, vanilīna cukurs, muskatrieksts, malts kardamons.

 

Kā gatavot?

 No kausēta sviesta, miltiem, uzsildīta piena, olām, krējuma, pievienojot raugu (uz 1 kg miltu – 10 g), pagatavo mīklu. Uz 30 – 40 min atstāj istabas temperatūrā. Gatavo pildījumu. Lazdu riekstus apgrauzdē, noņem miziņu. Visus riekstus samaļ. Proporcijā 1:1 pievieno cukuru, arī vanilīna cukuru, muskatriekstu, kardamonu. Kausētam sviestam pievieno cukuru, izmaisa, pielej ūdeni (uz 1 kg cukura – 1 l ūdens). Uzvāra, pievieno citrona sulu. Ļauj atdzist līdz 40 grādiem, tad pievieno 0,5 kg medus. Mīklu plāni izveltnē. Katru kārtu apziež ar kausētu sviestu, pāri liek riekstu pildījumu, tā veido 7 – 9 kārtas. Sagriež rombiņos. 5 min cep cepeškrāsnī, tad apziež ar sakultas olas dzeltenuma un safrāna maisījumu, rotā ar riekstiem vai mandelēm. Cep 160 grādus karstā cepeškrāsnī. Pēc 20 min pārklāj ar kausētu sviestu, vēl pēc 5 min pārlej ar medus sīrupu, turpina cept. Pavisam pahlava jācep 35 – 40 min. Gatavošanas laiks – 3,5 stundas.

Reklāma
Reklāma

 

Atspirdzinošs dzēriens “Šerbet”

Sastāvdaļas: (10 litriem) 0,5 kg medus, 6 citroni, 1 kg cukura, safrāns, krustnagliņas.

 

Kā gatavot?

 Citroniem norīvē miziņu, ber keramikas traukā. Pievieno 1 l vārīta karsta ūdens, atstāj ievilkties. 1 kg cukura pievieno 1 l ūdens un sulu no viena citrona. Ļauj nedaudz atdzist, tad liek klāt 0,5 kg medus, 6 krustnagliņas, pieber safrānu. Ļauj atdzist. Ūdeni ar rīvētajām citrona miziņām izkāš, pievieno medus sīrupam, sajauc. Iegūtos 2 litrus sīrupa atšķaida ar 8 litriem ūdens vai 5 l ūdens un 3 kg ledus. Šis dzēriens labi veldzē un sniedz enerģiju gan vasarā, gan ziemā.