Mobilā versija
-2.6°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
28. marts, 2014
Drukāt

“Medības” 2014. gada aprīlī

Medibas_042014

abonet_pogapirkt_poga

“MEDĪBAS” – TROFEJA, KO PELNĪJIS KATRS MEDNIEKS!

Žurnāls, kas domāts ikvienam, kam patīk skaistais un azartiskais vaļasprieks – medības. Žurnāls “Medības” iznāks reizi mēnesī un rakstīs tikai un vienīgi par medībām. Ik mēnesi žurnālā būs sezonas ziņas un aktualitātes, raksti par medībām ārpus Latvijas, ieročiem un aprīkojumu, likumiem un noteikumiem, kā arī medniekstāsti, receptes, joki un anekdotes.

APSKATĪT ŽURNĀLA JAUNĀKO NUMURU

ŽURNĀLA “MEDĪBAS” JAUNĀKAJĀ NUMURĀ

PERSONĪBA. Viktors Reblis no a/s Latvijas valsts meži nodibināšanas laika strādā par izpilddirektoru Ziemeļlatgales mežsaimniecībā un pēdējos divus gadus papildus arī par mežkopības vadītāju. Tas nozīmē, ka viņa tiešais uzdevums ir organizēt mežsaimniecisko procesu, koordinēt darbus, kā arī sadarboties un komunicēt ar visiem mednieku gandrīz 90 formējumiem 207 tūkstošus hektāru lielā valsts mežu teritorijā un aptuveni tikpat lielā privāto, pašvaldībām un baznīcām piederošu meža un lauksaimniecības zemju īpašnieku daļā.

ŠAUTUVES. Šautuves ir aprīļa numura galvenā tēma. Medniekiem ir dažāda attieksme pret šautuvēm un šaušanas sportu vispār. Ir mednieki, un diemžēl to ir mazākumā, kuri savu mežā iešanas hobiju ir savienojuši ar šaušanas sportu, ne tikai regulāri trenējoties, bet arī piedaloties sacensībās. Ir mednieki, kuri uz šautuvi aizbrauc pirms svarīgiem notikumiem savās medību gaitās, piemēram, pirms pīļu medību sezonas atklāšanas, kad pašauj pa lidojošiem šķīvīšiem. Karabīni piešauj vai vismaz pārbauda pirms staltbriežu riesta. Citi pašauj pa skrienošo alni vai mežacūku pirms dzinējmedību sezonas. Vēl ir daļa, kas atbrauc uz šautuvi tad, kad ir jau pa vēlu, proti, nopūdelēts izcils kuilis vai savainots alnis.

REPORTĀŽA NO IWA. Kad kāds uzdod jautājumu par to, kā gāja aktīvās atpūtas izstādē IWA Outdoor Classics 2014, kas notika marta sākumā Nirnbergā (Vācijā), pāris vārdos ir grūti atbildēt. Contact Holsters puiši, kuri Latviju izstādē pāratāvēja ar savu stendu, bija aprēķinājuši, ka katram stendam būtu jāvelta mazāk par divām minūtēm, ja četrās dienās būtu vēlme apmeklēt pilnīgi visus stendus. Īsāk sakot, tas būtu neiespējama. Tādēļ, pirmkārt, šāda mēroga izstādēs jāsaglabā vēss prāts, un, otrkārt, jāsaprot, ko no tās ir vēlme iegūt pašam.

TESTS. Katra mednieka ekipējumā ietilpst arī gumijas zābaki. Medību ekipēkuma testētājs Franks Heils izmēģināja deviņus zābaku modeļus, pārbaudot to izturību praksē teju vai mēneša laikā, un ir gatavs dalīties ar rezultātiem.

MEDĪBU SUNS. Runājam par bīgliem. Samtainās ausis un nedaudz bēdīgās acis, mūžīgi kustīgā aste un košais krāsojums, vienmēr jautrais prāts – tās ir īpašības, kas liek šo šķirni pašaizliedzīgi mīlēt ļoti lielai daļai suņinieku visā pasaulē. Spēja nenogurstot dzīt zvēru medībās, lieliskā oža, muzikālā balss un pašaizliedzība ir kvalitātes, kas apmierina jebkuru mednieku, bet spīts un aizrautība, kā arī izteiktais bara instinkts vienmēr ir izaicinājums suņa apmācības periodā.

EKIPĒJUMS. Latvijas mednieks lielos vilcienos ir klasisku un pārbaudītu lietu cienītājs, priekšroku dodot zināmiem kalibriem, pazīstamiem zīmoliem, ko izmēģinājuši draugi un kolēģi. Protams, ka ir izņēmumi, bet to, kuri ieroču izvēles ziņā būtu gatavi ekesperimentēt, nav daudz. Steyr-Mannlicher ir Latvijā nenovērtēts, bet pasaulē ļoti labi pazīstams un atzīts zīmols, kuram šoreiz pievēršam uzmanību tādēļ, ka šogad Steyr-Mannlicher svin savu 150 gadu jubileju. Ideja uzrakstīt par šo Austrijas militāro un medību šaujamieroču kompāniju radās Vācijā, IWA izstādē Nirnbergā ne tikai tādēļ, ka šogad kompānijai ir liela jubileja, bet arī tādēļ, ka Steyr-Mannlicher stends nebija ne par mata tiesu mazāks vai sliktāks kā citu lielo nozares monstru Sauer vai Blaser stendi.

MEDNIEKSIEVAS RECEPTE. Akmentiņu Māra svinībās liek galdā sešus septiņus ēdienus – šmorētas mežacūkas ribiņas, aļņa gaļas irbītes, kotletītes, sēņu mērci, kādu zivtiņu, divus saldos. Vīrs Mārtiņš pukojas, ka pietiktu taču ar pāris meistarstiķiem un darba arī mazāk, bet sievai savs rēķins – ne jau uzslavu dēļ cenšas, viņai patīk, ka ciemiņi garšīgi paēduši un jūtas omulīgi. Mārtiņos radi un draugi ielāgojuši, ka Māra gatavo tropono gaļu. Kā nāk virtuvē, tūlīt vaicā – nu, vai būs troponā? Tā latgalieši sauc ļoti mīksti izsautētu gaļu.

 

Pievienot komentāru

Interaktīvā laika ziņu karte
Rīga -2.6
Alūksne -5.4
Daugavpils -6.1
Saldus -4.2
Liepāja -2.2
Jelgava -4.3
Ventspils +0.2
Limbaži -6
Madona -6.9
Rēzekne -6.4
Draugiem Facebook Twitter Google+