Rīsi ar cūkgaļu – gatavs.
Rīsi ar cūkgaļu – gatavs.
Foto: Linda Dombrovska

Mednieks praktiskais. Testējam sausos ēdienus 0

Kādēļ gan medniekam būtu vajadzīga paciņa ar sauso ēdienu, ja viņam ir pieejamas medījumu desas, žāvēta gaļa, bebru astes un citi gardumi? Tas bija jautājums, uz kuru meklēju atbildes tad, kad aktīvā dzīvesveida veikals Outdoortactics.eu iedeva trīs paciņas ar sauso ēdienu testam. Ilgi pārliku paciņas no vienas vietas uz otru, cenšoties saprast, kādos apstākļos testēt un vai es vispār gribētu kaut ko tādu ēst. Tomēr, sākot tuvāk pētīt šo produktu, viedoklis ātri mainījās, īpaši tādēļ, ka tas tapis tepat kaimiņos – Igaunijā.

Reklāma
Reklāma

Pielietojums

VIDEO. “Sēžu ceļmalā un netieku mājās!” Latviete ar asarām acīs stāsta par nedienām ar elektroauto
VIDEO. Artuss Kaimiņš savā raidījumā pamatīgi nokaitina LTV leģendu Andreju Volmāru, kurš pamet sarunu pusratā
Krievija identificē divas “smirdīgas” valstis, kas būtu tās nākamais mērķis
Lasīt citas ziņas
Foto: Linda Dombrovska

Ēdienu vispirms pagatavoju mājas apstākļos uz grila, katliņā uzvārot ūdeni. Vēlāk, tuvāk iepazīstoties ar produktu, atklājās, ka paciņā var ieliet ūdeni un pašu paciņu var likt uz uguns un saturu uzvārīt, jo iepakojums ražots no īpaša izturīga materiāla. Ēdot auzu pārslu putru ar āboliem, kas, godīgi, nemaz tik slikti negaršoja, domāju, kādos apstākļos es šo produktu ikdienā varētu izmantot.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pirmkārt, bieži vasaras laikā tornī palieku pa nakti, sasutušas sviestmaizes brokastīs man nekad nav patikušas, jo siers pārvērties tādā mitrā, daļēji izplūdušā masā, bet desu vai šķiņķi karstā laikā ēst īsti negribas, īpaši tad, ja sviestmaize vairākas stundas bijusi siltumā. Otrkārt, iedomājos rītu pēc piknika draugu lokā pie dabas. Bļodās mētājas apkaltuši un pārcepti šašlika gabaliņi, no rīta pie svinību galda atrodi samirkušus čipsus, apkaltušu maizīti, sarūgušu arbūzu vai apglumējušas desas un siera šķēles. Tas viss nekad īsti mani nav uzrunājis, ja vēl piedevām gribas vēderā ielikt kaut ko siltu un daudzmaz veselīgu. Treškārt, mēdz būt, ka kaut kur laukos vai medniekmājā galīgi nav ko ēst.

Šie ir tie gadījumi, kad labprāt tādu auzu pārslu putru ar āboliem no rīta apēstu. Tactical Foodpack piedāvā arī citus kārtīgus ēdienus – biešu zupu ar fetas sieru, griķus ar tītara gaļu, liellopu gaļu ar kartupeļiem, vistu ar makaroniem, arī rīsus ar cūkgaļu. Ir brokastis, zupas, pamata ēdiens. Dažādas izvēles dažādām gaumēm. Tas viss būtu labi piemērots arī ziemā dzinējmedību laikā, kad jāēd pusdienas. Zupu uzvārīt nevar, tradicionālās sviestmaizes apnikušas. Aukstā laikā gribas vienkārši kaut ko karstu, kas sasildīs un dos spēku.

Pagatavošana

Ir vajadzīgs karsts ūdens. To var uzsildīt uz ugunskura, izmantojot pārvietojamo gāzes plītiņu vai t. s. prīmusu. Tad vēl ir viena iespēja, kas man šķiet ļoti praktiska. Termosā jāpaņem līdzi vienkāršs karsts ūdens, ko var izmantot maltītes pagatavošanai. Ir termosi, kas karstu ūdeni saglabā stundām ilgi, ja vien nevirina ciet un vaļā. Pluss ir tāds, ka, uzlejot ūdeni, maltīte ir gatava dažu minūšu laikā. Termoss un šāda paciņa ar ēdienu ļoti ērti noderēs arī medību tornī. Tad var līdzi paņemt termosu ar karstu ūdeni, sausās pusdienas, kā arī tējas vai kafijas paciņu, lai pagatavotu savu iecienītāko dzērienu – svaigu.

Tehnoloģijas

Foto: Linda Dombrovska

Tactical Foodpack produkti tiek gatavoti, izmantojot metodi, kad produkti tiek žāvēti saldējot. Šis proces ir arī zināms kā liofilizācija vai kriožāvēšana. Tas principā ir produkta dehidrācijas process. Andu kalnos dzīvojošās ciltis pirms dažiem gadsimtiem atklāja – ja pārtikas produkti tiek sasaldēti augstu kalnos, kur gaisa spiediens ir zemāks, ledus kristāli produktā sāk izgarot. Modernajā pasaulē šo metodi sāka izmantot pirms piecdesmit gadiem ASV militāro spēku vajadzībām Vjetnamas kara laikā.

Reklāma
Reklāma

Kompānija cenšas nodrošināt to, lai paciņu ēdiens garšotu labi. Vispirms tiek pagatavots ēdiens – ar sabalansētu uzturvielu daudzumu. Netiek izmantotas liekas mākslīgās piedevas. Enerģija, ko iegūst no šī ēdiena, ir reāla. Pagatavotais ēdiens tiek žāvēts saldējot. Tas ir ilgs process, kas notiek speciālās vakuuma iekārtās. No ēdiena tiek izvadīts viss ūdens, produktā atstājot apmēram 99,7% vitamīnu un uzturvielu, neliekot tam zaudēt garšu vai izskatu. Pievienojot ēdienam ūdeni, tas atgriežas savā sākotnējā stāvoklī.

Šo ēdienu var nepieciešamības gadījumā ēst arī nepievienojot ūdeni, tos ēdot kā sausu uzkodu. Ēdienu var pagatavot arī ar aukstu ūdeni, tas tikai prasīs vairāk laika. Tomēr ražotājs iesaka to ēst siltu, lai nezaudētu garšas īpašības. Pateicoties šīm tehnoloģijām, paciņa būs derīga astoņus gadus. Sarežģīto tehnoloģiju dēļ, jāatzīst, paciņa nav lēta – cena ir no sešiem līdz astoņiem eiro. Tomēr jauniem piedzīvojumiem un interesantai pieredzei tas ir labs risinājums.

Foto: Rīsi ar cūkgaļu – var ne tikai termosā, bet arī šādi – ar dakšiņu.

Rīsi ar cūkgaļu – gatavs.
Foto: Linda Dombrovska
Foto: Linda Dombrovska

Alternatīva versija – Trek’n Eat

Iepriekš bija testēts gaļas stroganovs ar rīsiem, arī no Outdoortactics.eu veikala. Šis produkts arī iezīmīgs ar to, ka nesatur krāsvielas, konservantus, ka tā sastāvā nav garšas pastiprinātāju. Arī šī kompānija piedāvā ēdienus dažādām vajadzībām – brokastis, pamata ēdienus, kā arī desertus, kas tāpat žāvēti saldējot, tomēr šī zīmola produktu derīguma termiņš ir trīs, nevis astoņi gadi. Pēc personīgās pieredzes var sacīt, ka šis ēdiens nebija tik garšīgs kā Tactical Foodpack, tas šķita pārāk sāļš. Tomēr šī visnotaļ ir gaumes lieta, atkarīgs no katra individuālām vajadzībām. Šis produkts ir gan mazliet dārgāks nekā igauņu alternatīvas. Protams, ja mežā pārņēmis izsalkums, viss ir gards!

Foto: Pagatavošanas princips līdzīgs. Šis ir stroganovs ar rīsiem.

Foto: Linda Dombrovska

Tactical Foodpack
– Radīts militārām vajadzībām, tagad pieejams jebkuram
– Viegli un ērti pagatavot pat sarežģītākajos apstākļos
– Īpašās tehnoloģijas garantē derīguma termiņu astoņu gadu garumā
– Maltīte, kas nodrošina enerģiju un vērtīgas uzturvielas
– Tikai dabiskas un līdzsvarotas sastāvdaļas

– Paciņa pagatavota no unikāla materiāla – var likt tieši uz uguns
– Ražots Igaunijā

Žāvēšana saldējot
– liofilizācija vai kriožāvēšana
– dehidrācijas process, ko parasti izmanto, lai saglabātu ātri bojājošos materiālus – žāvēšana saldējot darbojas, sasaldējot materiālu un tad samazinot vides spiedienu
– viena no efektīvākajām ēdiena saglabāšanas metodēm.

Vairāk lasiet žurnālā Medības

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.